Am tot răscolit, prin măruntaiele valizei mele Lamonza, de pe șifonierul unde hibernează, de câteva luni bune, dar n-a fost chip să găsesc o a doua fotografie care să fie legată de subiectul de mai jos. Dar o am pe cea mai semnificativă, și asta e cel mai important. Pentru că vă voi vorbi de un erou, născut in România și îngropat, hăt-departe, la Shanghai.
… Pe o pajiște încărcată de verde și dominată de o liniște mormântală, sunt răspândite pietre funerare culcate la pământ. Un singur bust se înalță, printre celelalte lespezi din iarbă, ieșind în evidență. Ne apropiem smeriți. Citesc, pe postamentul de marmură roșie a bustului, gravat cu litere aurii, numele românului Bucur Clejan. Pe cealaltă parte a pietrei funerare, un text succint în engleză explică motivul pentru care medicul din România odihnește în acest loc special, dedicat eroilor străini pentru care poporul chinez nutrește sentimente de profundă recunoștință..
.. Povestea lui Bucur Clejan apucasem s-o aflu încă din mașină. De altfel, Luo Dongquan – ghidul meu chinez – a și scris, la viața lui, destule articole dedicate curajosului român. Așez, tăcută, umilul meu buchet la baza micului monument funerar, întrebându-mă dacă, oare, de acolo, de Sus, medicul român vede cum, peste aproape un secol de la faptele sale de vitejie și mai ales omenie, cineva din țara lui a venit până aici, pentru a-l omagia…. Un moment de reculegere, în care se implică si restul grupului nostru, inclusiv însoțitorul din partea conducerii Mausoleului, după care stropii mari de ploaie care încep să cadă de sus, asemeni unor lacrimi grele, ne împing spre mașina care ne așteaptă la intrarea în Mausoleu. Odihnește-te-n pace, Bucur Clejan!
Pentru curioși, iată și povestea lui :
Născut într-o familie de evrei din București, în a doua zi a Crăciunului anului 1904, Bucur a studiat medicina în Italia și, după ce a lucrat ca voluntar pentru sprijinirea Armatei Republicane Spaniole, a aflat cu totul întâmplător că cea chineză, aflată în plin război anti-japonez, duce lipsă de medici și medicamente. Lumea întreagă tocmai aflase de masacrul sângeros al militarilor japonezi din Nanjing. Bucur Clejan n-a stat pe gânduri. Onorându-și jurământul dat lui Hipocrate, s-a înscris în Echipa Internațională de Asistență Medicală pentru China. La puțin timp, medicul român salva viețile chinezilor răniți pe frontul de luptă, alături de soția sa, Gizela, care și-a urmat, la scurt timp soțul pe front,oferind o adevărată lecție de dragoste și devotament…
Viața lui Bucur Clejan poate concura cu succes orice scenariu de telenovelă. La începutul lui 1943, tifosul exantematic și febra recurentă făceau ravagii în provinciile chineze aflate în plin război. Amândoi soții au căzut pradă bolii.Nu a scăpat decât Bucur…Gizela Clejan a fost condusă pe ultimul drum ca un adevărat luptător căzut pe câmpul de bătălie. Medicul Clejan a rămas să lucreze într-un spital militar din provincia Yunnan. După capitularea Japoniei, în august 1945, românul – decorat, între timp, de Crucea Roșie chineză – a rămas în China, fiind transferat la Administrația ONU pentru Ajutor și Reconstrucție. Aici i-a ieșit în cale ..Cupidonul chinez, făcându-l să se îndrăgostească iremediabil de o colegă asistentă medicală, care în scurt timp i-a devenit soție.
În anul 1948, dorul de țară l-a readus pe Bucur Clejan în România. Se întorcea, de această dată, alături de o soție nouă – tânăra și frumoasa Zhao Jingpu. În țară, medicul Clejan a fost primit cu brațele deschise : Partidul Comunist a apreciat faptele sale deosebite din China, ceea ce l-a propulsat în numeroase funcții din cadrul Ministerului Sănătății. Dar adevărata sa misiune, mult mai dificilă, a fost aceea de a-și ajuta soția, cu răbdare, tact și mai ales dragoste, să se adapteze în noua sa țară. Grație acestor strădanii, blânda Zhao a învățat repede limba română și, alături de cetățenia română, și-a luat chiar și un nume românesc : Nelly . Frumoasa chinezoaică a devenit mâna dreaptă a soțului său . Fiecare își iubea țara și atunci au hotărât să-și investească eforturile și entuziasmul în a-și apropia popoarele, aflate la atâta amar de depărtare unul de celălalt. Și asta au făcut toată viața, soții Clejan.
În anul 1975, când medicul a trecut în neființă, Nelly a părăsit România, nerenunțând însă, până la moarte, la cetațenia română. Nu s-a întors în China natală singură : a însoțit-o urna cu cenușa iubitului său soț. Bucur Clejan obișnuia deseori să le spună celor din jur că el consideră China ca fiind a doua lui patrie. Cenușa a fost îngropată în Parcul Mausoleului…
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează