Astăzi am plonjat în valiza Lamonza …de plictiseală. Am răscolit puțin printre fotografii si am dat peste amintirile varșoviene . Dintre ele, am extras-o pe cea referitoare la vizita mea “acasă” la una dintre cele mai mari chimiste ale omenirii…
….Vă reamintim că citiți o revistă online, care se numește femeide10.ro. Așadar, nu va mira pe nimeni faptul că dedicăm, iată, un episod al serialului nostru unei femei de excepție, de “10 +” , pe numele său Maria Skłodowska-Curie. Ați auzit cu siguranță, acest nume , măcar și numai la orele de chimie de la școala: celebrul om de știință, care a trăit între anii 1967 și 1934, a fost de două ori laureat al Premiului Nobel pentru chimie, fiind femeia -savant care a descoperit cele două importante elemente chimice Poloniul și Radiul. E drept că lumea o cunoaste mai mult după numele de Marie Curie, care sună “mai franțuzesc”, însă “Curie” a fost numele sotului său, om de știință și el; cel de “Sklodowska” atestă, de fapt, cu claritate, originea poloneză a purtătoarei sale.
Pe una din străduțele Orașului vechi, în casa în care s-a născut Maria Sklodowska, edilii au amenajat un mic dar interesant muzeu, dedicat vieții și activității celebrei femei poloneze. Anul nașterii muzeului este 1967, inițiatorii săi fiind membrii Societății Poloneze de Chimie, care au vrut să marcheze în acest fel cea de-a 100-a aniversare a nașterii a predecesoarei lor.
Mărturisesc că muzeele de acest tip și, în general, casele memoriale, mi s-au părut întodeauna fascinante. Imaginația mea, poate ușor debordantă, m-a transportat mereu, cu vehicolele sale rapide, în vremurile de demult, insinuându-mă, ca un soi de om invizibil, în viața personajului principal al poveștilor respective. Pătrunzând în universul Mariei Curie, am avut, pentru o clipă senzația că celebra femeie tocmai a trecut prin încăperile pe care, iată, acum le vizitez. Parcă simt în aer mireasma parfumului său și îmi pare că notitele din vitrine tocmai ce au fost așternute pe hârtie, iar întortocheatele formule chimice tocmai ce au fost probate în micuțul laborator în care Marie și-a demonstrat geniul. Iată și chiuveta ruginită, în care femeia-savant își spăla, probabil, ustensilele, iată și ținuta sa de lucru, apoi atâtea și atâtea obiecte personale, care stau cuminți acum, pe sub geamuri de sticlă, iar odinioară erau folosite de Maria, cu firescul cu care și noi, astăzi, mâzgălim cu pixul pe hârtie, ne privim ceasul sau ne facem o cafea.
Micuțul muzeu cu două etaje le oferă vizitatorilor săi nenumăratele sale mărturii, menite să rotunjească imaginea unui om de excepție: fotografii alb-negru îngălbenite de trecerea timpului, scrisori, documente, obiecte personale, frânturi din reflecțiile Mariei și ale soțului său Pierre, aprecierile unor alte personalități despre spectaculoasele rezultate ale cercetărilor făcute de cei doi soți, uniți, iată, nu numai de săgeata lui Cupidon, cât mai ales de aplecarea lor către știință.
Ideal pentru elevii și studenții pasionați de chimie, muzeul este fascinant și pentru omul de rând, care are astfel ocazia să pătrundă în universul unuia dintre cei mai importanți chimiști ai omenirii: femeia de 10 Marie Sklodowska-Curie. Și asta numai pentru 20 de zloți! 😁
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează