Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din…valiza LAMONZA. Episodul 67. Pe Dunăre, la o aruncătură de băț

 

Încep să mă țicnesc! De fapt, e o consecință generală, observ, ca urmare a nenorocitei ăsteia de pandemii! Am început să vorbesc cu…valizele!!! De fapt, nu cu toate din lume, ci doar cu a mea, cea specială – LAMONZA, care a prins deja plasă de paianjen acolo sus, pe dulap, unde am surghiunit-o, de când pandemia ne-a tăiat dreptul la călătorii.  O vară fără a-ți materializa doru, de ducă este, pentru un călător împătimit, un supliciu greu de îndurat….

De aceea…țicneala este, pe undeva, justificabilă! 😂😂😂

Ieri, bunăoară, m-am cocoțat pe un scaun , am privit valiza în ochi și am întrebat-o direct : “Măi, tu chiar nu mai vrei sa mergem nicăieri, anul ăsta?!?” Înțeleapta mea Lamonza mi-a zambit amar, după care, văzand cum mi s-au înecat corăbiile, a venit cu o variantă salvatoare : de ce să nu încerci o destinație foarte apropiată, “pe lângă casă”, și totuși “în străinătate”? Am cascat ochii : Cum așa?!?

Capacul valizei a sărit în sus , măruntaiele sale – amintirile mele adică! – au prins a se roti într-un vârtej nebun, după care m-am trezit in brațe cu un maldăr de fotografii, făcute într-una din repetatele mele călătorii-fulger la Ruse. Peste Dunăre. La doi pași de granița româno-bulgară.

E o invitație la hoinăreală pe care îmi permit să v-o fac, chiar și în aceste vremuri restrictive. Ruse nu se deosebește prea mult de orașele noastre de provincie. Are si blocuri muncitorești , dar și parcuri ademenitoare, are și străduțe întortocheate, pe unde cu greu îți poți strecura mașina, dar și străzi largi, căptușite cu magazine ce etalează în vitrine prețuri mult mai ademenitoare decât la noi. Și mai are Ruse o mulțime de terase, unde poți servi bucate tradiționale, dar și altele de prin istoria îndepărtată a Bulgariei, pe când otomanii își făceau de cap prin aceste meleaguri. 

Iar dacă ești iubitor de Dunăre, atunci chiar ai nimerit la locul potrivit : o prelungă faleză, îmbogătită cu vredeața și statui , întovărășește felia bulgară a Dunării albastre. Și ce poate fi mai plăcut, decât să stai la o cafea, pe malul Dunării și să admiri fluviul care a inspirat, secole la rând, atâția și-atâția artiști ai planetei? 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Uscatoare rufe