Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din ..valiza LAMONZA! Episodul 52. Tropăind,  pe Drumul Mătăsii….

 

E vară și e atât de nefiresc ca valiza mea LAMONZA să stea pe șifonier, în loc să dormiteze în cala unei aeronave transcontinentale… Dar..asta e, să zicem că-i trebuie și ei o ..”vacanță”, deși nu pentru asta a fost creată.. Însă nu o las prea mult nedeschisă, pentru că mi se face adesea dor de amintirile din pântecele sale. 

Astăzi , bunăoară, vom vizita West Tang City, în traducere Cartierul de vest Tang. Ne aflăm așadar în marele oraș Xi’an, cel despre care v-am mai pomenit, atunci când am stat față-n față cu oștenii împietriți ai celebrei armate de teracotă. 

West Tang City se numește așa, firește, pentru că se află în vestul orașului , dar și pentru că majoritatea clădirilor sunt construite în stilul dinastiei Tang. În plus, cartierul subliniază și mai mult faptul că celebrul Drum al Mătăsii a început exact în aceste locuri. O spun, fără cuvinte, atât corabia impunătoare, ridicată pe un piedestal chiar la intrarea în cartier, dar și cele două cămile uriașe din bronz, cocoșate de greutăți și care se află într-un plan ceva mai îndepărtat. De jur împrejur – clădiri istorice,  construite, cum spuneam,  în maniera Tang și care dau locului un aer special, cu parfum de Trecut. Sarea și piperul cartierului le constituie strada comercială,  intitulată chiar așa: “Drumul mătăsii” și care adună destule simboluri ce sugerează cel mai faimos drum al antichității.

Mă amuz,  fotografiindu-mă alături de o monedă chinezească de altădată, supradimensionată, așezată în chip de
monument la intrarea pe spectaculoasa străduță comercială. Ghida ne spune că toți cei  care-și vor strecura capul prin orificul pătrat decupat din suprafața monedei, vor avea noroc cu carul, drept care, toți , și eu, și camermanul care mă însoțește și șoferul delegației,  ne grăbim să ne fotografiem vârându-ne capul prin gaura din monedă!

…E dimineață încă, și “Drumul mătăsii” este prea  puțin umblat. Pentru filmările noastre nu e chiar un lucru fericit; degeaba ghida arondată ne asigură că în fiecare seară  și mai ales în weekend, aici nu ai loc să arunci un ac. Spațiul mustește de magazine și cafenele, dar nu de orice fel, ci, iată, filmăm zone întregi, dedicate acelor țări ale lumii, străbătute cândva de caravanele pornite pe Drumul mătăsii. India ocupă un loc însemnat în peisaj (doar de acolo a fost adus budismul în China!), așa că Buddha este prezent peste tot, în chip de statui împrăștiate printre magazinele cu mărfuri indiene și restaurante cu specific indian. În același fel se întâmplă și cu Thailanda, Rusia, Japonia și alte țări legate odinioară de vestitul drum: toate își au părticica lor din strada comercială, iar o plimbare asemeni celei pe care o facem noi, îți lasă sentimentul că ai strabătut, în câteva ore, o felie însemnată din planetă. 

…..Îmi cumpăr, în grabă, două eșarfe din mătase și după ce conchid că “obiectivul a fost rezolvat”, delegația noastră veselă se  îndreaptă spre hotel. 

Astăzi, așadar, am parcurs, într-o oră și-un pic,  însemnatul drum din istoria umanității…

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/