Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 253. La Drobak, un mic orășel norvegian

 

Valiza mea, doldora de amintiri – cea, pe care o răsfăț, strigând-o “Lamonza!” – nu conține numai mărturii ale prezenței mele în marile orașe ale lumii. Uneori, micile localităti, cele în care turiștii nu ajung decât din întâmplare, sunt la fel de fascinante precum marile metropole, cele spre care se îndreaptă șuvoaiele de călători ai lumii. Astăzi vă voi ademeni la Dorbak, un

orășel pierdut pe harta Norvegiei, în care am ajuns și eu, dintr-o fericită întâmplare, dar care m-a cucerit pe loc! 

    Ajungem, așadar,  la Drobak, localitate situată pe coasta fiordului Oslo și devenită, datorită aspectului său de poveste, un soi de “perlă” a acestei zone. Cel puțin așa o numesc , mai nou, ghidurile turistice, care s-au hotărât s-o promoveze. Industria de cherestea și navigația au fost principalele sale activități. Până prin anii 1900, exportul de apă proaspătă în Anglia și pe continent a constituit principala activitate de comert a orașului.

Nu se știe exact de unde vine numele de “Drobak”. Cel mai probabil, la originea lui au stat cuvintele “Droye bakke”, care în traducere literară înseamnă un deal care nu se mai termină niciodată și pe care cineva călare îl urcă din greu.

Drobak a fost cândva folosit și ca port exterior pentru Christiania ( n-ați uitat? vechea denumire a orașului Oslo) , având în vedere că apele sale nu înghețau niciodată și puteau primi vasele care nu reușeau să străpungă ghețurile porturilor din Oslo…

…Lăsăm mașina în parcare și o luăm pe jos prin oraș. În doi timpi și trei mișcari ajungem în piațeta centrală. Câțiva comercianți ambulanți si-au etalat, pe tarabe, mărfurile. Clienți nu prea sunt, căci e devreme și ne aflăm chiar după Ziua Națională, de aceea apariția “echipajului” nostru le luminează fețele. Admir construcțiile  de primprejur. Sunt aceleași căsuțe  specific norvegiene, construite din lemn și având forma celor din povești, cu care deja ne-am obișnuit. 

Imi atrage atenția un Moș Crăciun decupat din lemn  și plasat în fața uneia dintre ele. “E Julehuset – Magazinul lui Moș Crăciun!” – se grăbește să mă lămurească ghidul nostru. Deși e aproape vară, magazinul functionează bine-mersi, cu o ofertă năucitoare de produse specifice celei mai vesele sărbători a anului. Aflu, de la o vânzătoare cu experință de viață și cu o alură de Mary Christmas (soția lui Moș Crăciun!) , că la Drobak, fix în acest punct, ajung anual mii de scrisori, trimise Moșului din toate colțurile lumii. 

…Deși anticipăm că vom ieși cu mâna goală de acolo ( prețurile practicate de Mos Crăciun sunt la fel de piperate, precum restul prețurilor din Norvegia! ) petrecem aproape o oră în magazin, bucurându-ne ca niște copii de fiecare metru pătrat acoperit de jucării. 

Dar despre acest magazin – într-o postare ulterioară! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/