Călătorii Timp liber

Piața în care încape întreaga planetă

sigla_romvac
Piața Tiananmen sau Piața „Porții Păcii Celeste”, te impresionează atât prin suprafața sa copleșitoare, cât și prin miile de oameni care se află aici, simultan. Nu am mai întâlnit nicăieri, până acum, acest tip de patriotism înflăcărat. Chinezii vin din toate colțurile Chinei, străbat uneori mii de kilometri, pentru a le arăta, copiilor lor, elementele care le definesc țara. Piața Tiananmen reprezintă kilometrul „zero” al Republicii Populare Chineze. Aceasta se încadrează în galeria recordurilor mondiale, întrucât estep1020569 cea mai mare piață publică din lume. Mă amuză faptul că, datorită suprafeței sale de 440 de hectare, oricât de mulți oameni (sute de mii) s-ar afla răspândiți prin piață, ei tot puțini par.
Piața a fost construită în timpul dinastiei Ming, în anul  1417. Numai că, prin anii 1950, marele conducător al Chinei, Mao Zedong, a anticipat că în Piața Tiananmen se vor înghesui mii de oameni pentru a-i vedea trupul neînsuflețit, așa că, a mărit de patru ori suprafața acesteia. Nu am crezut niciodată că într-un loc atât de vast și aglomerat, mă voi simți în siguranță. Acest lucru se datorează controlului riguros de la intrarea în Piața Tiananmen. Această zonă din inima capitalei Beijing, îți dă sentimentul că te afli pe o imensă câmpie, acoperită cu pavaj. În locul numeroaselor clădiri demolate de Președintele Mao, au fost p1020533înălțate 10 edificii impunătoare, care au marcat aniversarea a 10 ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Miile de turiști se plimbă dintr-o parte într-alta a pieței, pentru a se poza în fața Guvernului și a Președinției, a Monumentului Eroilor Poporului, a Muzeului Național, a Marii Săli a Poporului și a multor altora.
În zorii zilei, în mijlocul pieței, țanțoș se înalță drapelul Chinei. Cei matinali se vor bucura de această ceremonie solemnă. Culoarea roșie a drapelului reprezintă revoluția socialistă, steaua cea mare simbolizează Partidul Comunist Chinez, iar cele patru stele mai mici reprezintă: clasa muncitoare, intelectualii, țăranii și comercianții.
Pe peretele roșu al „Porții Păcii Celeste”, portretul lui Mao Zedong atârnă cu fală istorică deasupra arcadelor vechii intrări în orașul imperial. Privirea  acestui reper al Comunismului este fixată spre locul în care trupul său neînsuflețit odihnește în mausoleul asaltat de mii de vizitatori zilnic.
În Piața Tiananmen, aerul protocolar al clădirilor impunătoare se îmbină cu aerul zglobiu al copiilor, care găsesc, în orice, un prilej pentru a se juca. Îi vezi ba cu capetele pe sus, încercând să mânuiască zmeiele-dragon, ba sărind coarda, ba fluturând câte o panglică vesel colorată sau chiar steagul Chinei, în miniatură (v-ați imaginat vreodată cum ar fi să vedeți la București, copii care să alerge cu steagul țării lor în mână? La Beijing, această imagine nu mai miră pe nimeni: chinezii sunt patrioți, și am avea de învățat de la ei si la acest capitol!). S-a lăsat deja după-amiaza în Piața Tiananmen și, cum îi stă bine oricărui călător, am pornit, cu nerăbdare, spre următorul obiectiv de pe listă.

Călătorie realizată cu sprijinul:

radiochina

Publicitate