Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 236. Ciorba de pește din localitatea cu nume complicat

 

Da, îmi place peștele, consumat sub diferite forme. Numai înghețată de pește cred că n-am mâncat, in rest, am degustat peștele sub toate formele sale, din toate apele, pe toate meridianele pe care pașii ( și foamea 😁) m-au purtat! Iar valiza LAMONZA, cea care mă însoțește prin călătorii, păstrează destule
amintiri din locurile cu pește gustos, prin care poftele m-au adus. 

Unul dintre ele, spre care mă avânt destul de des, este unul cu nume foarte complicat : HALASZCSARDA, un Han al pescarilor, foarte aproape de Szeged – localitate aflată  la rându-i foarte aproape de granița cu Ungaria. Firește, in Ungaria! 

Mi s-a întâmplat de multe ori ca, aflându-mă în vestul țării,  prin vacanțe sau cu treabă, să mă avant peste hotare, la vecinii unguri, doar pentru a degusta bunătățile din pește de la Halaszcsarda. Imi place locul, imbibat cu elemente de tradiție , imi place mâncarea, îmi place servirea, îmi place tot! Dindărătul “babețelelor” roșii, cu care fiecare client este dotat, am degustat cuminte , rând pe rând, in repetatele mele vizite, toate bucatele pe bază de pește ( sunt cateva zeci, adunate în meniurile bilingve). Am făcut și topuri , dar… nimeni și nimic nu au reușit să detroneze ciorba de pește, delicioasa, memorabilă, a cărei rețetă niciunul din meseriașii ospătari nu a vrut să mi-o șoptească. Deh, secret profesional! 

…Acesta nu este neapărat un reportaj de călătorie, este mai degrabă o invitație la masă, ca , atunci când pașii vă poartă spre hotarele de Apus ale țării, să le treceți în fugă, pe la ora prânzului, spre a degusta, la Halaszcsarda, bunătăți cum doar în vis mai întâlnești! 

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.