Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 228. Cetatea Alba Carolina

 

“-Haide, drăguță LAMONZA, plimbă-mă prin  cea mai frumoasă țară din lume!” – i-am spus valizei mele fermecate, care-mi păstreaza amintirile din călătorii. Și…ce să vezi? Lamonza m-a luat de mână ( eu, pe ea, de toartă! ) și m-a adus la Alba Iulia, într-una din cele mai cool cetăți din lume : cetatea Alba Carolina. Despre ea o să vă spun câteva cuvinte astăzi. 

Cetatea Alba Carolina este așadar o fortăreață cu bastioane, construită la începutul secolului al XVIII-lea în acest oraș medieval , mai precis pe Dealul Citadelei. Rolul său a fost acela de fortificație  strategică de apărare a Imperiului Habsburgic  împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman  și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Astăzi, Cetatea are statut  legal de monument istoric .  

Inspiratorul proiectului a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia, cel care a introdus sistemele de fortificații,  elaborate de Vauban în Franța,  pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea. Ansamblul făcea parte dintr-un sistem mai larg de puncte fortificate, menite a asigura defensiv noile provincii cucerite.

Lucrările pregătitoare au început prin ridicarea topografică din anul 1711, a orașului și cetății medievale.

Construcția propriu-zisă – care urma să devină fortificația principală a Transilvaniei – a fost realizată între anii 1715-1738, în timpul împăratului Carol al VI-lea.  Ca zidari și pietrari au lucrat muncitori și meșteri italieni, iar pentru sculptură la porțile cetății și bastioane a fost adusă echipă vieneză, condusă de sculptorul Johann Konig.  

Ansamblul este compus din trei sisteme de apărare.

Corpul principal al cetății este de forma unui heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen. Între bastioanele principale și curtinele din a doua linie, se află șanțul interior cu lățimea de 27 metri.

Linia a doua era formată din raveline (sau semilune) care apără curtinele. Linia externă era alcătuită din contragărzile ce protejau fețele bastioanelor și ravelinelor, ele fiind dispuse în aceeași unghiuri cu bastioanele și ravelinele pe care le apărau. 

Toate contragărzile și unele raveline vestice au fost prevăzute cu baterii de artilerie în cazemate, precum și cu tunele înzestrate cu metereze pentru trageri sau, cu încăperi pentru adăpostul trupei ori cu rol de depozite, grajduri, etc.

Pe latura estică dinspre oraș unde se afla o terasă abruptă, contragarda – denumită anvelopă, se prezintă sub forma unor valuri înalte de pământ susținute la baza de un zid scund din cărămidă. Aici au fost amenajate în unghiurile ieșinde terase pentru artilerie.

Planul cetătii a fost trasat în jurul unor  axe reprezentate de cele 6 porți. Statuile și reliefurile care le împodobesc pe acestea din urma – de inspirație barocă –  s-au inspirat din faptele de vitejie ale eroilor antici sau din războaiele austro-turce. 

     Cetatea Alba Carolina a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase, care o fac tot mai vizibilă pe „tortul” turistic al Europei. În paralel cu lucrările de restaurare, cofinanțate din fonduri europene, s-a avut în vedere si valorificarea patrimoniului său cultural de excepție. Fortificația este locul în care au loc festivaluri culturale, se aud orchestre celebre, unde concertează artiști de top, români și străini.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.