Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 2018.  La Bansko, vara, cu telegondola

Vara se pregătește să-și dea ultima suflare. Din calendarul lui 2021 ea a fost deja izgonită, urmează să o înlocuiască frigul, ploile și atmosfera morocănoasă de afară , care se va și transfera, de altfel, in sufletul unora. Al pesimiștilor. Pentru ca optimiștii deja gândesc la vacanț de iarnă, pe care mulți dintre ei și-o vor investi într-o stațiune de ski. Iar dacă printre voi nu sunt prea mulți snobi, atunci recomandarea mea – de fapt, a valizei LAMONZA, care păstrează câteva din fotografiile făcute de mine în această vară – vă va merge la suflet. Așadar, vă invit la Bansko, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane de ski din sudul Bulgariei. Am vizitat-o vara, prin urmare pozele au aromă de raze de soare și verde intens! Iarna, cu siguranță, peisajele au o altă poezie, dar până atunci mai e puțin. Vă voi plimba astăzi cu telegondola din Bansko, una din atracțiile de top ale stațiunii. 

    Așadar, dacă-ți prisosesc 20 de leva ( aproximativ 50 de lei), te poți avânta cu telegondola din Bansko spre cușma  munților Pirini ( biletul include, firește si intoarcerea! ) .  În cabină pot sta ușor înghesuiți chiar si 8 persoane, iar telegondola are o lungime de 6233 metri, fiind cea mai lungă din stațiune și a doua ca lungime din țara vecină. Traseul său leagă toate pârtiile, iarna fiind cel mai uzitat mijloc de transport local. 

Plimbarea cu gondola din Bansko durează 25 de minute – destul adică pentru a-ți clăti sufletul cu frumos și pentru a-și plimba gândurile prin toate ungherele pe care tumultul vieții de zi cu zi ți le ține ferecate. Mersul gondolei este lin, ușor legănat, fără hâc-uri și hop-uri. Din strânsoarea ei am observat și un drum rutier șerpuit dedesubt, semn că la destinație s-ar putea ajunge și cu mașina. Nimic nu se compară însă cu “zborul” pe fir săvârșit în pântecele unei telegondole, nu-i așa?  

După cele 25 de minute, punctul de oprire este Banderiska Polyana, o mega-poiană, plasată la 597 m înălțime față de oraș și amenajată de edilii săi ca punct de recreere pentru vizitatori. Nu știu cum arată ea iarna ( dar nici nu mi-e greu să-mi imaginez!) cert este însă că nici vara Polyana nu e de lepădat. Am întâlnit aici o armata întreagă de părinți și copii, primii veniți să-și clătească privirile în superbele peisaje din jur sau să deguste berea bulgărească “la înălțime”, cei din urmă aduși de primii pentru a se juca în aer liber , profitând de nenumăratele atracții gândite pentru ei. Un superman uriaș, purtându-și alături schiurile pregătite pentru coborârea de pe pârtie, ne reamintește că ne aflăm, de falt, într-o zonă de schi, unde curând adidașii vor deveni clăpari, iar ținutele de vară se vor tran sforma în multicolore salopete de schi. Pâna una alta, la Superman este un adevărat pelerinaj pentru facut fotografii. Înțeleg că este un soi de “logo” al locului! 

   Personal, am folosit răgazul dintre telegondola de dus și cea de întors, pentru a-mi face câteva fotografii mai vesele ( stilul meu!)  și pentru a mai adăuga câteva randuri la cartea mea aflată în lucru. Și asta cocoțată pe o terasă cochetă, în fața unui cafe
frappe cu iz bulgăresc. Contrar așteptărilor ( și comparațiilor cu Romania), prețurile la înălțime nu au crescut deloc față de cele de la sol. La noi s-ar fi dublat….

Iar la final, pentru a face ochii roată și a cuprinde întregul peisaj din jur, în ideea de a va transmite și vouă frumusețile văzute de mine, am incercat și un mic video. Il voi înghesui aici, ca un îndemn pentru cei care încă se mai îndoiesc că in Bulgaria ai avea ce vedea.
IMG_7572

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

    

Publicitate