Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 168. În amintirea lui Ițhak Rabin

 

Amintirile găzduite de valiza mea Lamonza – partenera mea de călătorii prin lume – nu sunt întotdeauna vesele. De fapt, amintirile călătoriilor sunt vesele – căci ce anume te poate face m ai vesel, decât să călătoresti? In schimb, destinațiile în care te aduc ele nu sunt întotdeuna încărcate de bună dispoziție. Există, bunăoară, locuri care evocă întamplari triste ale omenirii. Spații în  care, candva, s-au întâmplat lucruri groaznice, pe care lumea trebuie sa știe, ca făcând parte din istoria ei. Să știe și sa ia aminte. Căci nu degeaba se spune : Cine nu-și cunoaște istoria, va fi condamnat să o repete! 

În Israel, la Tel Aviv, o hoinăreală prin oraș care ar fi trebuit să fie veselă și relaxată de la un capăt la altul, s-a împiedicat de unul din cele mai înegurate episoade ale istoriei acestui popor…

Ati auzit de Piața Rabin ? ( Kikar Rabin, în ebraica) ). Este principala piața publica din oraș, plasată în “buricul târgului” cum  se spune .  De mulți ani, aceasta reprezintă un “Km zero” al  evenimentelor publice din Israel.  În 1995 ea a fost redenumită astfel, pornind de la un eveniment trist, petrecut aici : asasinarea liderului Ițhak Rabin, în ziua de  4 noiembrie a acelui an.

Ițhak Rabin a fost comandantul Statului Major al armatei israeliene în Războiul de șase zile  (1964-1968), ambasadorul Israelului în SUA, ministrul muncii, conducător al Partidului Muncii, ministrul apărării și de două ori prim-ministru israelian. A fost asasinat de către un extremist evreu, la sfârșitul unei mari manifestații de sprijin pentru politica sa de pace cu palestinienii arabi. 

Asasinarea lui Yitzhak Rabin, în vârstă de 73 de ani, a șocat poporul israelian și lumea. Conform tradiției evreiești, înmormântarea ar fi
trebuit să aibă loc a doua zi; cu toate acestea, pentru a găzdui numărul mare de lideri mondiali care doreau să vină să-și prezinte respectul, înmormântarea lui Rabin a fost împinsă într-o zi. Pe tot parcursul zilei și nopții de duminică, 5 noiembrie 1995, aproximativ 1 milion de oameni au trecut pe lângă sicriul lui Rabin. 

Astăzi, milioanele de turiști care vizitează anual capitala Israelului, trec cu smerenie pe lângă monumentul ce-l omagiază pe vestitul luptator pentru pace israelian, păstrând un moment de reculegere în amintirea sa. M-am aflat și eu lângă acest punct trist al planetei, si am imortalizat momentul respectiv cu un aparat de fotografiat deloc performant, dovadă calitatea precară a imaginii. Ati dedus, așadar,  că acțiunea se petrecea cu ceva timp înainte ca atotștiutoarele telefoane mobile să facă ochișori! 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/