Diverse

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 143. La pas , pe Bulevardul nr. 5

De când cu „Ceaiul de la ora 5” pe care l-am servit populației aproape un deceniu, „5” a devenit cifra mea norocoasă. Este motivul pentru care am găzduit,  la loc de cinste,  în valiza mea LAMONZA, cea cu amintiri, Bulevardul nr.5.  Sau, cum îi spun americanii,  „5th Avenue”.

Așa cum nu-ți poți imagina Parisul fără Turnul Eiffel, Moscova fără Piața Roșie, Londra fără Big Ben și Bucureștiul…fără gropi și cerșetori (!), nu poți rosti nici „New York” fără să-i atașezi repede alături imaginea celui mai important bulevard al său – „Fifth Avenue” – adicătelea cel cu nr.5! În marea metropolă americană, străzile și bulevardele sunt al naibii de paralele, iar pentru a nu căuta tot felul de denumiri, locuitorii New York-ului și-au botezat arterele cu numere : bulevardele cu numere mici, străzile – cu numere mari. În consecință, localizarea unor obiective se face extrem de precis : intersecția dintre strada Cutare și bulevardul Cutărescu! Spre exemplu,  Consulatul General al României se afla la intersecția dintre Third Avenue – Bulevardul nr. 3, cu 38 Street – Srada 38. Prost să fii , și tot îl nimerești! Dar despre acest aspect voi vorbi, ceva mai pe larg, într-un capitol viitor..

Dacă la noi, Bulevardul mioritic al generalului Magheru este considerată a fi cea mai scumpă arteră a Capitalei , în New York, în fruntea topului se află Fifth Avenue, care , mai mult , este și cea mai scumpă arteră comercială din lume. Aproape 30.000 de Euro trebuie să scoți din buzunar, dacă vrei să închiriezi un metru pătrat pe Fifth Avenue! ( locul doi este ocupat de Causeway Bay din Hong Kong, iar pe locul trei s-a tolănit faimosul bulevard parizian Champs Elysees).

 Absența camerei de luat vederi îmi îngreunează puțin încercarea de a găsi cea mai fidelă definiție cu putință pentru 5th Avenue, făcându-vă să vedeți cu ochii minții ceea ce se întâmplă în jurul meu.. Pășesc, așadar, pe faimosul bulevard și nu știu încotro să privesc mai întâi : către zgârie-norii care stau disciplinați, pe stânga și pe dreapta, împiedicând soarele să ajungă pe caldarâm, sau înspre vitrinele dominate de marile branduri internaționale, care te ademenesc să treci pragul respectivelor magazine, dar nu pentru a cumpăra, ci doar pentru a…vizita, căci prețurile afișate …te lasă fără grai ! Louis Vuitton, Gucci, Prada, Armani, Fendi, Versace, Tommy Hilfiger, Cartier, Omega, Ralph Lauren, Chanel, Swarovski, Bvlgari, Diesel, Lacoste plus multe altele și-au dat întâlnire pe 5th Avenue. Nu degeaba New York-ul este una din cele câteva capitale ale modei mondiale…

Pe cea mai mare parte din bulevard, circulația se desfășoară într-un singur sens. Decizia a fost luată în anul 1966. Asta pentru mașini, căci pe trotuare , la orice oră din zi te-ai afla,  pare că s-a spart conducta… cu oameni! Aceștia roiesc în toate direcțiile și toate sensurile,  majoritatea lor fiind turiști, ușor recognoscibili după rucsac, încălțămintea sport , aparatele de fotografiat și… gurile căscate.  Căci pe Fifth Avenue ai ce vedea : marile magazine alternează cu hoteluri afișând un lux turbat, cu obiective turistice de top ( Biblioteca municipală, Trump Tower, Empire State building etc) , cu sute de restaurante și cafenele, magazine de suveniruri, dar și cu tonete cu hot-dogi și cu cerșetori  împrăștiați pe caldarâm, reamintindu-ne că New Yorkul este , până la urmă, un oraș al contrastelor…

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate