A început să se facă friguț afară si lucrul acesta mi-a amintit de cea mai geroasă călătorie a mea. Nu, nu a fost nici in Finlanda, nici în Norvegia, nici în Suedia, ci la Moscova, acum vreo 4-5 anișori, în care-mi amintesc de desele opriri pe la admirabilele sale muzee, făcute nu numai pentru a mă bucura de frumusețile din interior, ci si pentru a …ma încălzi! Valiza mea,
LAMONZA, care m-a însoțit și in acea calătorie, păstrează câteva fotogtafii-martor dintr-unul din cele mai vestite Muzee de artă ale lumii. Vi le ofer cu drag, alături de cuvenitele informații, de care să vă bucurați, de-mi veți călca , vreodată, pe urme…
Pe bulevardul Lavruşinski, din Moscova, privirile ne sunt atrase de o clădire desprinsă parcă din basmele ruseşti.
Mai mult, faţada sa te duce cu gândul la o căsuţă din turtă dulce.
Aici funcţionează din 1856 Galeria Tretiakov, amenajată chiar în propria locuinţă a colecţionarului de artă Pavel Tretiakov. Acesta era un negustor bogat de textile, care a les să-și investească banii cumpând opere ale artiştilor ruşi ce-i erau contemporani.
Încet, încet, timp de 30 de ani, colecţia a ajuns la dimensiunile unui muzeu, care a și devenit acest lucru, proprietarul deschizându-l publicului larg, în mod, gratuit, încă din timpul vieţii sale.
Printre altele, Tretiakov le-a comandat celor mai buni artişti ruşi ai timpului său, portretele unor celebrităţi din lumea artei şi literaturii, între care Dostoevski, Turgheniev şi Tolstoi.
Acestea constituie baza galeriei de portrete, două dintre ele fiind chiar ale colecţionarului.
În anul 1898, la moartea sa, Tretiakov adunase deja aproape 2000 de lucrări, în special pictură, sculptură şi desene.
După revoluţia bolşevică, muzeul său a fost transferat statului sovietic.
Astăzi muzeul Tretiakov are 62 de săli şi peste 170 de mii de lucrări definitorii pentru arta rusă între secolele X şi XX. Cât timp am petrecut acolo? Vreo 4 ore. Și nu doar ca să mă încălzesc!😉
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează