Acasă la mine

Ai ars cratița? Noi îți spunem cum s-o cureți!

De câte ori nu ni se întâmplă să ardem mâncarea în cratița preferată? Ce avem de făcut, în afară dea  ne smulge părul din cap? Există vreo soluție universală pentru toate cratițele?

Și iata ca , desi există foarte multe produse chimice de curățare în comerț, cele mai eficiente remedii  sunt ingredientele naturale. Unele simple,  pe care le avem fiecare în casă. 

Citiți și luați aminte! 

  1. Săpunul rămâne în top! 

Ee e potrivit pentru cratițele din aluminiu, inox și emailate.

Cratițele emailate se curăță foarte ușor cu săpun sau detergent de vase. Turnați apă fierbinte în cratiță, presărați săpun dat prin răzătoare sau turnați detergent de vase și puneți cratița la foc mic. Fierbeți apa timp de 20 de minute. Apoi aruncați-o și spălați arsura cu buretele. Recomandarea însă nu are efect dacă cratița s-a ars foarte tare. 

2. Sarea în bucate…bună și pentru cratițele arse! 

Pentru cratițele de inox. Turnați în cratiță apă rece și lăsați-o pe câteva ore. Apoi aruncați apa și presărați o mână de sare de bucătărie. Nu adăugați sarea în apă, deoarece pot rămâne urme pe pereți.

În cazul cratițelor din aluminiu nu se toarnă apă, ci doar se pune sare și lăsați-o pentru 2-3 ore. Ulterior, arsura se va îndepărta foarte ușor cu un burete și apă fierbinte. Dacă cratița este prea murdară, repetați figura.

3.  Oțetul salvator

Se recomandă pentru cratițele din aluminiu și inox.

Folosiți oțet de 9% pe care-l puteți cumpăra în orice magazin. Sau înlocuiți-l cu sare de lămâie sau suc proaspăt de lămâie. Turnați mai mult oțet peste arsură și puneți capacul. Lăsați să stea 2-3 ore. Apoi spălați cratița în mod obișnuit cu burete și detergent de vase.

Această metodă este foarte eficientă pentru vasele din aluminiu, nu și pt cele emailate! 

4.  Bicarbonatul de sodiu – o altă variantă excelentă! 

Se recomandă pt cratițele emailate și din inox.

Puteți îndepărta arsura și murdăria din interior dacă presărați bicarbonat pe fundul cratiței și lăsați să stea 30-40 de minute. Apoi spălați-o în mod obișnuit.

5. Si cărbunele activat ajută! 

Iată o metodă eficientă dacă vi s-a ars gemul sau laptele. Mărunțiți 3 pastile de cărbune activat. Cu praful obținut presărați pe arsura din cratiță și lăsați să acționeze jumătate de oră. Apoi turnați în cratiță apă rece și să lăsați să mai stea 30-40 de minute. Ulterior, cratița se va curăța foarte ușor.

6. N-o să vă vină să credeți : zerul  de lapte este foarte util! 

Zerul este un remediu natural pentru îndepărtarea oricărei murdării din cratițe și este eficient pentru orice material. El „mânâncă” arsura. Turnați în cratița arsă 1-2 cm de zer și lăsați peste noapte. Dimineața murdăria se va îndepărta foarte ușor, chiar dacă spălați cratița cu burete și detergent de vase.

7. Amestecul de bicarbonat de sodiu și sare

Bicarbonatul de sodiu și sarea se amestecă în raport de 1:1. Turnați acest amestec peste arsura din cratiță și apoi adăugați puțină apă (amestecul trebuie să fie de consistența smântânii). Lăsați peste noapte. Apoi îndepărtați amestecul, umpleți cratița cu apă și puneți-o la foc încet timp de 3o de minute. După care spălați cratița în mod obișnuit.

Ei, ce ziceți ce cratițe frumoase aveți acum? Sunt ca și noi! 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate