Cineva ne-a tras de mânecă, spunându-ne că a trecut cam mult timp, de când nu le-am mai plimbat pe cititoarele noastre în jurul lumii. Pentru că bugetul site-ului nu este înca foarte dolofan, am rotit globul pământesc și…. am pus degetul! Nici nu a fost greu să nimerim China, dată fiind suprafața imensă a unuia din cele mai mari state ale lumii! Pentru că țara luată în colimator este, din destule puncte de vedere, un adevărat spectacol, astăzi vă vom prezenta, cu ajutorul site-ului wildchina.com, un top al celor mai moderne clădiri ale Chinei. Priviți, așadar, și minunați-vă! Iar dacă, la un moment dat, banii se vor înghesui în contul dvs, investiți-i într-o călătorie în China. Nu veți regreta!
Loc 10. Ark Hotel, Hunan
Această clădire monumentală cu 30 de etaje este spectaculoasă nu numai prin impozanța sa, ci și prin faptul că a fost înălțată în..- țineți-vă bine, dragi constructori români! – 15 zile!!! Adică 360 ore! Costurile sale nu le-au excedat pe cele ale unor construcții obișnuite, iar clădirea a fost proiectată pentru a rezista unor cutremure cu magnitudinea de 9,0 grade!
Loc 9: Tapiei 101, Taiwan
În 2004, când a fost finalizat, acest zgârie-nor a fost cel mai înalt din lume. Designul lui reflectă principiile feng-shui, iar cele 101 etaje simbolizează reînoirea și idealurile înalte. Astăzi, clădirea este un soi de „logo” al Taiwanului modern.
Loc 8. Piano House, Anhui
Mai corect ar fi fost să se intituleze, în loc de „Casa Pianului”, ” Casa Pianului și a Viorii”.
Această clădire spectaculoasă este folosită ca și sală de concerte. Designul este semnat de studenții la Arhitectură ai Universității de Tehnologie, care au ales, pentru fațadă o inedită combinație de sticlă albă și neagră, luminată în mod spectaculos pe timp de noapte.
Acest complex, situat în vecinătatea Marelui Zid, conține clădiri ce poartă semnătura a 12 dintre cei mai mari arhitecți ai Chinei, incluzându-i pe Yung Ho Chang și Shigeru Ban. În prezent ” The Commune” funcționează ca și un boutique hotel, făcând parte din lanțul internațional de hoteluri de lux Kempinski.
Loc 6. „Thames Town”, în apropiere de Shanghai
Un loc de poveste, în care turiștii pot găsi, în plină Chină, căsuțe în stil vechi englezesc, străduțe în manieră britanică, ba chiar și cabine telefonice precum în Londra! Forțele de ordine defilează prin orășel înveșmântate în atrăgătoarele uniforme roșii ale gărzilor de la Palatul Buckingham.
„The Bund” nu este chiar o clădire. Este însă o colecție de clădiri, aparținând stilurilor Gotic, Baroc, Renascentist și Clasic, și nu numai. Ele îmbracă în mod spectaculos coasta de vest a râului Huangpu, care secționează ultramoderna metropolă Shanghai. ” The Bund” a reprezentat, pentru multă vreme, o combinație fericită între istoria îndelungată a orașului și progresul uluitor, înregistrat în ultimele decenii.
Loc 4. Clădirile – „Păsări” ale Beijingului
Localnicii spun că în Beijing trăiește o pasăre uriașă: picioarele sale sunt reprezentate de cartierul general al CCTV – televiziunea publică din China, cuibul său este ultramodernul Stadion Național ( construit cu prilejul Jocurilor Olimpice din 2008) , iar Marele Teatru Național simbolizează oul imens al păsării respective! Aceste trei clădiri sunt spectaculoase fiecare în parte, însă luate împreună, impresionează de-a dreptul!
Locul 3. Centrul Național Acvatic din Beijing
„Cuibul de pasăre” de mai sus este menționat mai întotdeauna alături de „vecinul” său, un alt simbol al Jocurilor Olimpice din 2008 : „Cubul de apă”. Arhitectura spectaculoasă a clădirii este inspirată de baloanele de săpun, iar construcția este realizată din plăci ușoare de Teflon, având o impresionantă rezistență antiseismică.
Locul 2. Centrul Global al Secolului din Sichuan
Cea mai mare clădire de pe glob este localizată în Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Din punct de vedere al mărimii sale, face cât 20 de Opere din Sydney la un loc și cât 3 Pentagoane! Clădirea adăpostește birouri, hoteluri de 5 stele, cinematografe, mall-uri un sătuc „mediteranean” , un aquaparc etc..
Loc 1. Sky City, Hunan
Vedeta clasamentului este, fără îndoială, clădirea din imagine, situată în Changsha, capitala provinciei chineze Hunan. Date „biografice”: 838 metri înălțime, peste un milion de metri pătrați! 7 luni a lucrat la această minunăție aceeași companie care a construit și Hotelul Ark. Metoda lor de construcție rapidă s-a dovedit a fi deloc costisitoare și extrem de eficientă din toate punctele de vedere, putându-se spune că a revoluționat, într-un fel, arhitectura modernă a Chinei.
Comentează