Stau în fotoliu și privesc, oftand, valiza LAMONZA, de pe șifonier. Înainte, era suficient un semn , pentru ca valiza să facă “țup”, de pe dulap și să-și dezvăluie încăpătorul interior, pe care-l umpleam, una-doua, cu cele necesare unei noi călătorii. Astăzi însă valiza staționează, încremenită în nemișcare, iar din lăuntrul său scot, periodic, câte o amintire a vechilor călătorii. Bunăoară, astăzi amintirile mele vă vor ademeni la…Moulin Rouge! Așadar, îmbrăcati-vă frumos și…haideți să pătrundem într-unul din cele mai faimoase locuri ale “desfrâului”, cum îl numesc unii dintre cetățenii pudibonzi ai planetei.
Un dans care pe vremuri făcea mare vâlvă, cancanul, a cunoscut faima la Moulin Rouge, în Paris, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și a devenit cel mai faimos dans din Franța. Legenda spune că în vremurile bune, cea mai talentată dansatoare putea să-i zboare pălăria de pe cap unui bărbat cu o singură mișcare de picior. Moara de vânt roșie – sau Moulin Rouge – din Pigalle era, cu un secol în urmă, punctul central al promiscuității și scandalului în Franța. Scena era stăpânită de fete sumar îmbrăcate stăpâneau această scenă.
Astăzi, chiar dacă lucrurile nu se mai fac cu îndrăzneala de altădată, celebrul cabaret continuă să existe, spre bucuria turiștilor care viziteaza Parisul și-și invlud pe lista de “Must see”- uri o seară petrecută la Moulin Rouge.
Cortina se ridică aici de două ori pe zi.
Aproape o sută de dansatoare schimbă o mie de costume – dar, spre fericirea tuturor, dansează și topless – ceea ce reprezintă o tradiție îndelungată la Moulin Rouge. Dar sepctacolul este pentru întreaga familie, nu are nimic extraordinar de senzual în el.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, costumele minimaliste ale dansatoarelor stârneau o adevăratărevoluție socială. Mulți considerau că o astfel de divinizare a trupului e imorală. Astăzi, conducerea cabaretului îi spune “artă”. Iar oamenii fac economii ani de zile pentru o singură noapte de petrecere la Moulin Rouge!
Și asta se întâmplă de 130 de ani încoace.
Dar în 1889, când dansatoarele și-au ridicat pentru prima dată fustele pentru a-și arăta desuurile, nu doar Parisul a luat-o razna, ci și vizitatorii veniți la Expoziția Mondială și nou construitul Turn Eiffel.
Aceste scandaluri au ținut în viață Moulin Rouge până în zilele noastre. Spectacolul este însă acum unul eminamente de divertisment și produce o mulțime de bani. 600 de mii de turiști străini vin în fiecare an la Paris pentru a-l vedea. Unul dintre ei am fost și eu, cu ceva ani în urmă.
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează