Femei de 10

7 sfaturi, ca să-ți depășești teama de a vorbi, în public

Ai emoții, atunci când trebuie să vorbești cu un necunoscut? Majoritatea simțim asta! De regulă, ne simțim stresate atunci când avem de comunicat cu persoane importante, sigure pe sine și buni vorbitori. Teama de a comunica este una dintre cele mai răspândite fobii.
Dacă esti o persoană sigură pe sine, acest articol nu este pentru tine. Dacă nu, atunci cele de mai jos te vor ajuta.

Hai să vedem cum putem depăși această teamă de a vorbi, în public, și de a deveni un interlocutor stăpân pe sine și interesant.

E greșit să amestecăm teama de a comunica, cu modestia și emotivitatea. Sunt lucruri total diferite. Trebuie să învățați să treceți peste bariere și să initiați voi primele dialogul. La început este posibil să fie un dialog de suprafață, însă cu timpul el va câștiga în profunzime. Trebuie să deveniți conștiente că numai depășindu-vă modestia și emoțiile, veți reuși să comunicați fără opreliști.

2. Scăpați de obsesia ” ce gândește celălalt despre dvs”. Nu veți ști, oricum,niciodată la ce se gândește interlocutorul vostru. Și, la urma urmei, ce importanță are ce crede el despre voi?!? Multă lume nici nu se sinchisește, de fapt, de persoana voastră! Așa că nu vă mai gândiți la ceea ce se gândește el, concentrați-vă mai bine pe dialog.
3. Dacă, pentru a lupta cu această teamă de comunicare, ați optat pentru un servici care presupune tocmai o activă comunicare cu aceștia, mai bine renunțați! Nu veți avea nimic de câștigat. Comunicarea, în plan profesional, nu vă va oferi niciodată ocazia de a vă dezvolta capacitățile de comunicator. Aveți nevoie de un mediu mult mai relaxat, care să favorizeze comunicarea liberă. Altminteri, nu faceți decât să vă stresați inutil și să vă sporiți și mai mult teama de a comunica.

4. Alegeți modalități simple pentru a vă depăși teama comunicării! Străduiți-vă să vă dezvoltați, in fiecare zi, obiceiul de a comunica. În viața noastră apar mereu situații în care suntem nevoiți să comunicam cu persoane necunoscute. Folosiți orice astfel de ocazie: în magazine, la bancă, în mijloacele de transport în comun etc. Dar trebuie să fiți setate pe a comunica : nimic nu vine de la sine! Și nu trebuie să răspundeți doar dialogului inițiat de alții, ci să începeți chiar voi însevă conversația! Antrenați-vă zilnic și, veți vedea, veți ajunge curând la un automatism.

5. Veți purta cu ușurință conversații cu cei din jur, dacă sunteți o fire veselă. Spiritul serios și preocupat nu face decât să-i sperie pe cei din jur. Veseliți-vă, glumiți, zâmbiți. Teama și încordarea dispar, în momentul în care veți începe să râdeți.

6. Nu puneți la suflet conversațiile care nu decurg conform planului vostru. Sau dacă vi s-a părut că ați fost penibile. Și chiar de- ar fi fost așa, ce dacă? Nu ați pierdut nimic, viața merge mai departe! Nu renunțați la comunicare! Dimpotrivă, trebuie să folosiți chiar și aceste eșecuri în conversațiile viitoare. Așa se învață orice lucru! Treceți cu ușurință peste situațiile neplăcute!

7. Ultima recomandare pe care v-o facem : nu trebuie să luați prea în serios acest complex. Nu vă mai gandiți în permanență la asta, trăiți-vă viața și…antrenați-vă în permanență! Comunicați simplu și dezinvolt cu cei din jur, fără să vă gândiți că, de fapt, duceți o luptă cu voi însevă, cu teama voastră. La început veți resimți, poate, un discomfort, însă cu timpul, veți vedea, veți ajunge să comunicați natural, fără niciun stres. În niciun caz să nu vă simțiți complexate față în față cu un interlocutor stăpân pe sine. Fiți sigure că are și el complexele lui și că există destule domenii în care sunteți mult mai competente decât el. Fiți sigure pe voi și comunicați relaxat, savurând plăcerea dialogului cu cei din jur!

Sursa: www.vitamarg.com

surse foto: sonburst.com, var.ge, market.cz

Publicitate