Nutriție

6 mituri legate de alimentația sănătoasă și în care lumea încă mai crede

 

În goana noastră după o sănătate perfectă, de multe ori acționăm în virtutea unor prejudecăți. Chiar și un școlar știe, bunăoară, că a consuma cafea nu este sănătos, că riști să faci gastrită dacă nu mănânci supe calde si că, pentru a avea o vedere bună, trebuie să consumi morcovi. Dar oare toate aceste lucruri sunt adevărate? Le vom demonta , în cele ce urmează.

Nu-ți place supa? Pregătește-te să faci gastrită!

Nimic mai fals! Rețineți că 70% din cazurile de gastrită sunt de natură infecțioasă. În plus, există, da, supe benefice, dar și ciorbe care, prin iuțimea lor, atacă stomacul. Dacă obișnuiți să consumați ingrediente sănătoase, nu mai are importanță cum le “introduceți” în organism : sub formă de supe, sau altfel! Există bucătării ale unor popoare care nici măcar nu conțin supe. De asemenea, nu s-a stabilit înca nicio legătură de cauzalitate între supe și gastrite, în schimb între stres și gastrite există o legătură directă.

Consumul de morcovi îmbunătățește vederea

Nici gând! Morcovii, după cum se știe, conțin beta-caroten. Prin urmare, consumul lor are o influență pozitivă asupra vederii. Dar, consumul de morcovi nu are cum să amelioreze vederea afectată, chiar și dacă nu veți mai consuma nimic, în afară de morcovi. Ceea ce trebuie să rețineți, este că aportul constant de vitamina A în organism previne apariția cataractei și a degenerării petei galbene – elemente care sunt cauzele principale ale orbirii.

Acest mit a apărut în timpul celui de-al doilea război mondial, când jurnaliștii britanici explicau, prin consumul de morcovi, capacitatea piloților britanici de a vedea atât de bine, pe timpul nopții.

Cafeaua afectează negativ inima

Da, așa este, dacă bem câțiva litri pe zi. Căci, trebuie să recunoașteți, excesele nu fac bine în cazul niciunui produs. În cazul a doar 2-3 cafele pe zi, mitul e spulberat de la sine! E adevărat, dacă sunteți predispuse la hipertensiune, e bine să evitați cafeaua. Însă cele care suferă de tensiune scăzută sau migrene, pot apela cu încredere la beneficiile cafelei.
Cafeaua de calitate este bogată in antioxidanți – care reprezintă cele mai eficiente arme naturale de luptă împotriva afecțiunilor oncologice. In plus, oamenii de știință susțin că băutorii de cafea sunt mai puțin predispuși la diabet și Parkinson.

Vreți să trăiți mult? Renunțați la carne!

În parte e adevărat: a renunța la carnea roșie și la mezeluri, are o influență benefică asupra sănătății. Dar asta numai în cazul în care înlocuiți proteinele animale cu cele vegetale. Căci lipsa de proteine vă poate afecta sănătatea mușchilor și a sistemului osos. În plus, carnea roșie este una din cele mai bune surse de fier, de aceea persoanele care suferă de anemie nu au voie să renunțe la carne.

Ouăle ridică nivelul colesterolului

Circulă un mit, potrivit căruia ouăle ridică nivelul colesterolului rău și conduc, în timp, la înfundarea vaselor de sânge. Însă consumul a 1-2 ouă pe zi nu are cum să facă rău organismului. Ouăle reprezintă o importantă sursă de vitamina A, D și Omega3.

Produsele cu nivel scăzut de calorii și cele degresate sunt mai sănătoase decât celelalte

Din nou o să vă dezamăgim, spunându-vă că un conținut caloric scăzut și “grăsime zero” ( ceea ce e imposibil de atins!) aduc mai mult rău, decât bine. Odată pentru că valoarea energetică a produsului scade, în schimb conținutul de conservanți și aditivi crește. În plus, foamea este amplificată, în cazul consumului unor astfel de alimente.
Nu este recomandabil consumul de alimente degresate în cazul copiilor. Un organism aflat în creștere are nevoie de grăsimile conținute de alimente, pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Sursa, www.garmoniazhizni.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.