1. Vitaminele luate in scop profilactic
În țările nordice doctorii recomandă vitamina D in timpul anotimpului rece. La noi, se recomandă tot anul. Gravidelor li se recomandă o cură cu acid folic. A lua alte vitamine doar așa, în scop “profilactic”, nu se recomandă.
2. Tratatea deficitului de vitamine fără sfatul medicului
Dacă v-au apărut simptome și bănuiți că aveți un deficit de vitamine, fuga la doctor! Studiindu-vă analizele și vârsta, el o să vă recomande atât vitaminele, cât și dozajul și durata tratamentului. Nu vă automedicați! Spre exemplu, dacă exagerați cu vitamina A, ea se va acumula în ficat, otrăvindu-l.
3. Combinarea vitaminelor cu o alimentație nepotrivită
Vitaminele care dizolvă grăsimile — A, E, D, K — sunt mai ușor asimilate dacă le combinați cu alimente ce conțin grăsimi : pește gras, spre exemplu.
Vitaminele din grupa C sau B se recomandă să fie luate pe stomacul gol, cu apă. Cel mai devreme cu jumatate de oră înainte de masă sau la o oră-două după.
4. Combinarea incorectă a diferitelor vitamine
Unele vitamine încurcă asimilarea altora, sau, dimpotrivă, unele fără altele devin ineficiente.
Spre exemplu, vitaminele C și B12, iar vitaminele D și K trebuie luate separat de D și K. Împreună pot fi luate și acidul folic și vitamina B12, atunci când vi se recomandă în caz de anemie sau tulburări neurologice.
5. Combinarea vitaminelor cu medicamentele, făra consultarea medicului
Unele medicamente sunt incompatibile cu vitaminele sau le scad acestora eficiența . Spre exemplu, contraceptivele orale împiedică asimilarea vitaminei B12. De asemenea, vitamina E, luată concomitent cu warfarina, crește riscul de hemoragii. De aceea este obligatoriu să-i spuneți medicului ce medicamente luați, pt a primi sfatul cel mai bun orivind vitaminele care vi se potrivesc.
6. Administrarea de vitamine înainte de culcare
Se pare că vitaminele D și B6 acționează asupra somnului. De aceea este mai bine să evitați să le luați inainte de culcare.
Sursa : journal.tinkoff.ru
Sursa foto : bbc.com
Comentează