Avem nevoie de corectitudine mai mult decât de egalitate. Uneori granița între cele două este însă destul de subțire. Iată 5 motive pentru care trebuie să facem diferența întreele:
Fiecare are puncte forte și slăbiciuni.
Să organizezi o competiție între un alpinist și un maestru al șahului este nedrept. În timp ce alpinistul are avantajul condiției fizice, șahistul va fi superior într-o activitate care presupune folosirea materiei cenușii.
Nu este corect să îți compari calitățile cu punctele slabe ale celorlalți.
Să tratezi oamenii corect este mai important decât să îi tratezi egal.
Într-o societate care, în mod inerent, nu toată lumea este egală, oferirea de șanse egale tuturor nu este același lucru cu a face dreptate pentru toată lumea. Fiecare persoană are nevoie de lucruri diferite, în proporții diferite pentru a înflori.
Egalitatea nu poate fi obținută nici într-o societate utopică.
Oricât de mult ne-am dori, egalitatea este imposibil de atins. Chiar dacă la start, toți au aceeași poziție, asta nu garantează că vor ajunge în același timp la final. Pe de altă parte, a forța egalitatea înseamnă a sădi nemulțumirea într-o societate întreagă.
Corectitudinea ne conduce, nu egalitatea.
Să luăm exemplul muncitorului care face lămpi. Egalitate înseamnă ca fiecare muncitor să fie plătit la fel, indiferent de numărul lămpilor sau de calitatea acestora. Acest lucru ar duce la demotivarea celorlalți prin lipsa de apreciere a calității muncii. Ar trebui să urmărim inegalitatea corectă, nu egalitatea nedreaptă.
Oamenii sunt împăcați cu inegalitatea atâta timp cât este corectă.
Psihologii Alex Shaw și Kristina Olson au făcut un test pentru a demonstra această ipoteză. Doi băieți, Dan și Mark au avut de curățat o cameră. Drept recompensă, primeau gume de șters. Erau 5 bucăți, ceea ce făcea imposibil impărțirea lor în mod egal. Copiii au avut tendința de a arunca o gumă, pentru a evita inegalitatea. Reacția lor exprimă dorința de egalitate. Când Shaw și Olson le-au spus copiilor că Dan a muncit mai mult decât Mark, ei au fost de acord ca Dan să primească 3 gume iar Mark două. Cu alte cuvinte, ei acceptă inegalitatea, atâta timp cât este corectă.
Sunteți de acord că a fi corect este mai important decât egalitatea?
Ilustrații de Leisan Gabidullina pentru BrightSide.me
Sursa: brightside.me
Comentează