Sănătate

5 greșeli de bază pe care le facem, în igiena personală

 

Un foarte popular tabloid britanic a făcut un sondaj de opinie în rândul dermatologilor și a publicat apoi un set de 5 greșeli majore pe care se pare că le facem, atunci când vine vorba de igiena personală. Astfel, dușul zilnic , e adevărat, ne ajută să ne menținem curățenia zilnică, însă ucide stratul natural de protecție pe care îl realizează bacteriile folositoare la suprafața pielii și o degresează pe aceasta din urmă, ceea ce duce la pierderea elasticității sale și  la o piele extrem de uscată.
Utilizarea frecventă și intensă a buretelui de baie și întârzierea schimbării sale periodice conduce la o acumulare a bacteriilor, care apoi pot pătrunde în crăpăturile pielii, generând infecții.

The Daily Mail evidențiază așadar cele 5 greșeli majore pe care le facem involuntar, în igiena noastră zilnică
1. Dușul zilnic

O cercetare a medicilor de la Universitatea din California a deminstrat c dușurile zilnice subțiază stratul de protecție a pielii, de care vă vorbeam mai sus.
E suficient să vă spălați zilnic pe mâini și la subbraț – este concluzia cercetătorilor americani. Iar dușul de două ori pe săptămână este ideal.
Potrivit studiilor, o uscare exagerată a pielii poate duce inclusiv la apariția eczemelor.

2. Dușurile prelungite
Dr. A. Macht, cunoscut consultant dermatolog britanic, nu recomandă staționarea un timp prea lung “în bătaia” dușurilor calde. Timpul optim este, în opinia sa, 20 de minute. Apa este un factor alergic. Pielea va deveni mai uscată și mai puțin elastică. Imediat după duș se recomandă folosirea unor produse de hidratare.

3. Folosirea săpunurilor și a gelurilor de duș
Experții americani avertizează : folosirea zilnică a săpunului slăbește imunitatea. Explicația este asemenea celei de mai sus: inlăturarea barierei naturale de protecție de la nivelul pielii poate conduce la eczeme.

Se pare că, contactul permanent al pielii cu “murdăria” învață coloniile de bacterii să deosebească murdăria inofensivă de cea patogenă, iar săpunul le impiedică să facă acest “antrenament”.
Aceiași specialiști americani susțin că săpunul obișnuit sau cel din componente organice acționeaza mult mai benefic asupra pielii decât săpunul antibacterial, care perturbă echilibrul bacterial al pielii.
In plus, ei susțin că nu e necesară spălarea cu săpun a întregului corp, fiind suficienta doar spălarea zonelor care necesită acest lucru: piele a demla subbraț, zona intima, călcâiele. Restul părților corpului este suficient să le clătim cu apă caldă.
Reprezentantele sexului frumos sunt sfătuite să evite să-și spele cu săpun fața și zona decolteului, pentru a nu crea teren favorabil apariției ridurilor.

4. Igiena feței
Experții australieni sugerează evitarea expunerii feței sub duș, întrucât temperatura și persiunea apei poate dăuna pielii feței.
Se recomandă, în consecință, spălarea feței cu apă caldă, stropind fața cu apa adăunată în palme.

5. Alegerea buretelui de baie

Un burete greșit ales sau schimbarea sa extrem de rară, reprezintă un rai pentru bacterii. Celulele moarte ale pielii, pe care buretele ar trebui să le înlăture, rămân în orificiile acestuia, ceea ce duce la inmulțirea exagerată a bacteriilor patogene de la suprafață.
Experții susțin că bureții din materiale sintetice trebuie schimbați la fiecare doua luni, și ei trebuie uscați de fiecare dată, recomandabil cu foenul. Nu ar fi rău să spălați acești bureți o dată pe săptămână, cu mașina de spălat. Între două spalari, buretii de duș trebuie păstrați într-un loc uscat si aerisit.
Bureții naturali sunt predispuși la mucegăire. Se recomandă spălarea lor zilnică și clătirea într-o soluție de oțet, dizolvata în apă.

Sursa: eurolab.ua

Publicitate