Copii și tineri

3 sfaturi nocive, apropo de felul cum să vă transformați copilul într-un manipulator

  

Un cunoscut psihoterapeut rus, Aleksandr Shahov, a reușit să sintetizeze cele mai grave greșeli pe care le fac părinții, în ceea ce priveste lucrurile pe care le transmit celor mici. 

Psihologii sunt deseori întrebați : de ce devin oamenii manipulatori? Toți părinții se tem să nu-și transforme copilașii plini de candoare în niște adulți smecheri, narcisiști si lipsiți de milă, care îi vor manipula pe cei din jurul lor și le vor frânge inimile. Rădăcinile acestei probleme trebuie căutate în copilărie. 

Iată așadar greșelile pe care le facem noi, părinții. 

1. Nu sunteți constanți 

Azi e una, mâine e alta, poimâine e valabil cu totul altceva. Iar în final, le spunem celor mici că , de fapt, totul e foarte important. Este modalitatea cea mai eficientă de a-l priva pe cel mic de stabilitate și de capacitatea de a înțelege ce anume e important, până la urmă. Copilul va reține că inconstanța în sentimente, cuvinte și promisiuni este, de fapt,  singurul mod corect de viață. 

2. Sunteți reci și duri din punct de vedere emoțional – o altă mare greșeală

La naiba cu duhul blândeții! Copiii trebuie să știe ce înseamnă disciplina! Pretindeți de la ei cât se poate de mult. N-are importanță că sunt mici, fragili si că nu au de unde să știe tot ce le pretindeți. Cu cât sunteți mai severi cu cei mici, cu atât mai bine. Și nu uitați ca există cureaua, cojile de nuca și prosopul ud! ….Brrr! 

3. Îi manipulați voi înșivă

«Mă bagi în mormânt! Vrei să mă omori cu zile ! O să te dau la Casa de copii!” Cu cât vă veți speria mai tare copilul, cu atât mai precare vor fi relațiile voastre în viitor. Un astfel de adult nu va iubi pe nimeni și nu va avea încredere în nimeni. 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.