Ea și El

15 sfaturi ale psihologului Erich Fromm, pentru cei care caută dragostea adevărată

 

Erich Fromm a fost un psiholog social german, psihanalist, sociolog, filosof umanist și socialist democrat, de la începutul secolului XX. El ne propune un set de sfaturi pentru cei aflați în căutarea iubirii,  considerând-o pe aceasta  o artă, pe care trebuie să o stăpânești de-a lungul întregii vieți. Psihologul german era profund dezamăgit că majoritatea din noi punem înaintea iubirii succesul, banii și puterea. Omul modern depune eforturi pentru a le obține pe acestea din urmă,  uitând cu desăvârșire ce înseamnă, de fapt,  a iubi.

Iată  câteva din gandurile  lui Erich Fromm, care sigur îți vor  schimba viziunea supra iubirii.

1.Dacă iubesc o persoană, eu am grijă de ea. Acest lucru înseamnă să mă implic activ în dezvoltarea și fericirea ei. Nu să fiu doar un simplu observator.

2. Iubirea copilului se bazează pe principiul: ”Iubesc pentru că sunt iubit” ; în schimb iubirea matură se fundamentează pe principiul: ”Sunt iubit, pentru că iubesc”. Iubirea infantilă reclamă: ”Te iubesc, pentru că am nevoie de tine”. Iubirea matură declară: ”Am nevoie de tine, pentru că te iubesc”.

3.Atașamentul emoțional față de partener, profund până la uitarea de sine, nu reprezintă o dovadă a forței dragostei, ci doar o dovadă a singurătății crunte care ar precedat-o.

4.Dacă , în cadrul unei relații, o persoană este posesivă, atunci ea tinde să își lipsească partenerul de libertate și să îl controleze neîncetat. Această dragoste omoară, practic,  viața.

5.Pentru majoritatea dintre noi,  problema iubirii constă în a fi iubit și nu în a învăța să iubești și să dăruiești afecțiune.

6. Majoritatea oamenilor consideră că iubirea depinde de persoana pe care o iubești, nu de propriile abilități de a iubi. Această idee este o iluzie. Situația este similară celei în care un pictor refuză să învețe să picteze, justificând acest lucru prin lipsa unui obiect care merită să fie pictat. El afirmă că odată ce va găsi un obiect pe care să îl picteze, nu va întâmpina dificultăți în a face acest lucru. Mai mult de atât, el consideră că o va face cu măiestrie. Dacă eu iubesc o persoană, trebuie să fiu capabil să îi spun: ”Eu iubesc totul în tine”, ”Iubesc ceea ce ești tu, cel real”, ”Datorită ție iubesc această lume”.

7. Dacă o persoană știe cu adevărat să iubească, ea se va iubi în primul rând pe sine. Altfel, ea nu va ști niciodată ce înseamnă iubirea.

8. O persoană egoistă nu se iubește pe sine, decât prea puțin. Ba chiar se urăște. Lipsa grijii față de sine face ca oamenii să fie goi pe dinăuntru și frustrați. Ei sunt nefericiți și încearcă să obțină din viață cât mai multe plăceri. Dar astfel ei încearcă doar să mascheze și să compenseze eșecul său în a se iubi.

9. Sentimentul îndrăgostirii este un soi de apogeu al iubirii – așa considerăm cu toții. Dar, în realitate, el este doar începutul și șansa de a cunoaște iubirea adevărată. Singurătatea și poftele erotice ne fac să ne îndrăgostim ușor, însă această victorie dispare tot atât de rapid cum și apare. Caci nu iubești accidental o persoană. Abilitatea de a iubi generează dragoste, la fel cum și interesul manifestat față de o persoană,  o face pe aceasta să pară mai interesantă.

10. În orice persoană trebuie să te regăsești pe tine, dar să nu e recomandabil să te pierzi în ea.

11. Iubirea maternă nu poate fi câștigată printr-un comportament exemplar, la fel de bine cum nici nu poate fi pierdută printr-un comportament rău.

12. Dragostea începe să se manifeste atunci când începem să îi iubim pe acei oameni, pe care nu îi putem folosi în interesul nostru.

13. A experimenta o atracție sexuală pentru o persoană nu înseamnă a o iubi. În schimb, o relație caldă, chiar dacă nu foarte strânsă,  între prieteni, reprezintă adevărata manifestare a iubirii.

14. O formă a pseudo-iubirii este ”dragoste măreață” , în fapt – o  iubire idealizată. Dacă de-a lungul dezvoltării sale, o persoană nu a atins nivelul adecvat al conștiinței de sine, atunci când ea se va percepe ca pe o individualitate, va avea  tendința să idealizeze persoana iubită.

15. Iubirea este unicul răspuns rațional și satisfăcător, în cadrul vieții noastre. 

Sursa : https://xochu-vse-znat.ru/interesnoe/15-podskazok-eriha-fromma-tem-kto-ishhet-nastoyashhuyu-lyubov-2.html 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate