Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Vreți să fugiți în Franța ?

Participants of the Color Me Rad 5K throw up colored packets of cornstarch at the end of their race. Hundreds of residents around the Eugene area participate in the Color Me Rad 5K run near the Valley River Center on April 12, 2014. (Ryan Kang/Emerald)

Nu vreau să fiu înțeles greșit : pe vremuri, ca să pleci în Franța trebuia să fugi. Azi poți merge liniștit, dar odată ajuns trebuie să știi să fugi, căci fuga a devenit în Franța sport național. Dupa statisticile oficiale, aproape un francez din 4 e fugar (12 milioane de alergători înscriși oficial într-un club). Fugarii sunt cunoscuți sub diferite denumiri : maratonieni, practicanți de free running, de jogging, etc. În afară de nenumărații alergători ce fug de capul lor pe străzi, alei, poteci, bulevarde sau de-a curmezișul câmpurilor, în 2015, de pildă, au fost organizate 6000 de curse oficiale, care mai de care mai zurlii : Hoții și gardiștii, Cursa Moșilor Crăciun, Cursa mustăcioșilor, Diagonala nebunilor, Cursa noctambulilor, Cursa în noroi, Color Run, Spartan Race, Run for Your Lives, etc. Bineînțeles, alături de aceste manifestații sportivo – circărești, există și curse mai serioase, mai mult sau mai putin dificile : Maratonul Parisului, cursa Paris – Versailles, și altele de acelasi acabit standard. Pentru cei ce preferă concursurile mai « hard », există de pildă No Finish Line, care durează 5 zile, Ultra Trail Mont Blanc, ce constă în a urca pe masiv alergând (o denivelare cumulată dintr-o bucată de 9600 metri). De doi ani, moda curselor verticale a fost lansată, culminând cu Verticala Turnului Eiffel, ce constă în a parcurge cele 1665 trepte alergând contra cronometru.

Și în acest domeniu, ca și în multe altele, femeile de 10 au cucerit dreptul de a se impune. Poate nu știți că anul acesta se sărbătoresc în America 50 de ani de când femeile au dreptul să participe la un maraton. Pe 19 aprilie 1967, curajoasa Kathrine Zwitzer a decis să se amestece printre alergătorii exclusiv masculini ai maratonului din Boston.
Câțiva cârcotași au încercat s-o expulseze cu forța din cursă, dar majoritatea alergătorilor i-au luat apărarea, permițându-i să termine cursa, și să deschidă un nou capitol din lista marilor cuceriri feministe !
În cinstea ei, sfătuiesc femeile de 10 ca pe 19 aprilie să se înarmeze cu încălțări adecvate și să străbată alergând strazile Bucureștiului, în frunte cu Marina !

Din Franța, Radu Dem

 

Credit foto :

Fun color, run for your lives, spartan race : www.sportsite.fr
Chti delire, Istery back, Mosi Craciun, mudday : www.topito.com
Verticale Tout Eiffel : www.traildeparis.com
U-trail tour eiffel : www.u-trail.com
Trail de l’extreme mont blanc : www.mensup.fr
Mont blanc : www.meltyxtrem.fr
Hotii si gardistii : www.augustoritown.fr
Kathrine Zwitzer Boston marathon : www.nouvelobs.com

Uscatoare rufe