Călătorii Timp liber

Voiajul pe care trebuie să îl faci o dată în viață! Însemnările de călătorie ale realizatorului TV Dana Deac

israelVreau să încep aceste însemnări de călătorie cu un banc auzit de curând.
“-Unde plecați în vacanță?
-Eu am vrut să facem o plimbare în jurul lumii, dar soția mea vrea să meargă în altă parte.”
Eu am fost în altă parte. Șase zile în Israel cu Agenția Marshal fac cât un voiaj în jurul lumii. Ion Antonescu este un neobosit povestitor, un fin cunoscător al locurilor și oamenilor din Țara Sfântă. În fiecare zi, traseele ne erau pregătite din timp prin descrieri amănunțite ale faptelor istorice și biblice pe care Ion Antonescu le relata cu calm și, uneori cu umor, în timp ce autocarul rula pe șosele impecabile.

israel.Încă din prima zi, s-a aruncat provocarea către toți turiștii. Cine răspunde corect la zece întrebări din ceea ce s-a văzut, vizitat și povestit, câștigă 1000 de dolari sau întreaga admirație a grupului… În toate cele șase zile, Ion Antonescu a impresionat întreaga audiență prin mulțimea și diversitatea informațiilor pe care le-a transmis cu pasiune și dedicație.
israel2Nu voi descrie pas cu pas călătoria pentru că vă invit să o faceți personal. Dar voi atrage atenția asupra câtorva locuri și vă voi da câteva sfaturi. Mai întâi, vă invit să aveți în bagaje ținute decente, rochii sau fuste cât mai lungi, șaluri generoase, încălțăminte ușoară și cât mai puține farduri. E un voiaj care impune o anumită ținută care exprimă respect față de locurile sfinte prin care treceți. Nu trebuie interpretată această sugestie ca pe o invitație la neglijență. Locurile prin care se trece în Israel impun o rigoare a bunului simț.
israel3În Ierusalim, se petrece o zi întreagă în care se merge pe jos mai mult de opt ore. Efortul fizic nu se simte datorită emoțiilor puternice pe care le trăiește fiecare în fața semnelor sfinte și locurilor biblice. Ești copleșit de forța cu care Dumnezeu ține în echilibru întregul furnicar de oameni veniți din toate colțurile lumii să vadă și să atingă rădăcinile creștinătății.

În Haifa, gradinile Baha’I sunt dovada vie a forței omului. Dintr-un pământ arid răsar flori și copaci într-o armonie deplină și israel5firească. Grădinile sunt un omagiu adus planetei pe care trăim și pe care nu o prețuim așa cum ar trebui.
Muntele Tabor, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Marea Moartă, Cana Galileii, Nazareth, Ierihon, Bethleem, râul Iordan, pustiul Hozeva… Atât de multe locuri de o frumusețe israel6profundă.

Biserici românești, cum este cea de la Ierusalim sau cea de la Ierihon, biserici ortodoxe sau catolice sau pur și simplu case ale lui Dumnezeu în care intri cu smerenie și din care ieși cu sufletul alinat, încărcat de iubire.

israel7Muncitorii români din Israel au ridicat în timpul lor liber biserica din Ierihon, ca un semn al credinței noastre în inima Țării Sfinte.

israel8

Întâlnirea cu Sfântul Ioan Iacob Romanul depus în Biserica Sfântului Gheorghe din pustiul Hozeva a fost cea mai puternică trăire emoțională pentru mine. Un călugăr plecat din România în Țara Sfântă pentru a-l sluji pe Dumnezeu. Alături de alți 3000 de călugări a trăit în pustiu, s-a rugat pentru noi și puritatea sufletului său a purificat trupul care îi este întreg și acum după 56 de ani de la moarte. În fața Sfântului Ioan Iacob vezi partea frumoasă și pură din tine, este el cel care face această minune. Numai și pentru această experiență, drumul pe care l-am străbătut și-a împlinit rostul.
israel9Prima zi și ultima sunt petrecute în Tel Aviv- un oraș cu totul special. Partea veche, încărcată de istorie, se află în contrast cu îndrăznețele cartiere rezidențiale, cu centrul financiar și zonele culturale ale orașului.

israel10Plaja care străjuiește capitala este plină de restaurante și gelaterii pe care nu le veți uita curând. Ion Antonescu ne-a spus că la Tel Aviv se mănâncă cel mai bun pește și cele mai bune fructe de mare. Și noi nu l-am crezut, l-am verificat… Dacă veți merge cu Marshal în pelerinaj, ascultați-l pe Ion Antonescu. Emoțiile sunt ale dumneavoastră, informațiile vin de la el.

 

Șase zile în Israel fac tot atât cât toate zilele necesare înconjurului lumii. Călătoria în Țara Sfântă este o experiență esențială pe care orice muritor este dator să o trăiască.

La ieșirea noastră din Bethleem am văzut un curcubeu care s-a imprimat pentru totdeauna în sufletul nostru.

 

 

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.