Parc-am fi la televizor. Toată vara, pe Facebook, n-am văzut decât reluări. Aceleași pisici, căței câți vrei, alte orătănii cum ar fi papagali, bufnițe, lebede, pantere, urși, mă rog, toată fauna posibilă și imposibilă. Nimic nou, toate deja văzute. Suntem acum în septembrie, dar Facebook-ul nu dă semne să își revină. Ca și televiziunile, de altfel. Nu mă miră așadar previziunile oamenilor de știință de la Universitatea Princeton care estimează că platforma și-a atins maximum de popularitate și că în curând va dispărea. Am văzut mai multe estimări – unii cred că asta se va întâmpla în 3 ani, alții în 5, unii în 8 ani. Ba am văzut și anul 2017 ca termen limită de existență a Facebook-ului.
Adevărul e că dacă o mai ține mult așa – adică cu reluări, postări neinteresante ca să nu spun chiar inepții – nici n-ar fi de mirare. Înțeleg să-ți pierzi timpul pe Facebook, dar măcar să fie ceva interesant.
Psihologii fac chiar previziuni referitoare la comportarea noastră, a utilizatorilor dependenți, puși în fața dispariției rețelei de socializare cu care ne petrecem acum mare parte din timpul liber. Și chiar din timpul de lucru. Scenariul imaginat de specialiști prevede mai multe etape: negarea, furia, depresia și acceptarea. Exact ca în cazul oricărei alte suferințe severe, cum ar fi pierderea unei persoane dragi.
Psihologul Iuliana Fűlaş spune, referitor la prima fază, cea a negării: “Sunt persoane care au nevoie de zile, săptămâni, ba chiar luni pentru a accepta şi a depăşi un anumit şoc, fie el şi despărţirea de o platformă online căreia i-am oferit foarte multă atenţie, nu ca individualităţi, ci la nivel de mase foarte largi de oameni. La aproximativ 24-48 de ore de la dispariţia reţelei Facebook apar simptomele de sevraj: indispoziţie, nervozitate, anxietate, iritabilitate, tulburări de somn etc”.
În cea de-a doua fază, devenim furioși și începem să învinovățim diverse persoane, căutând responsabili, sau chiar pe noi înșine că ne-am lăsat purtați în această iluzie în loc să ne căutăm prieteni reali.
Cea de-a treia fază, cea a depresiei, este cel mai greu de îndurat și presupune stări de tristețe profundă, de lipsă de interes și de energie.Vom realiza că nu mai este nimic de făcut și că pierderea este ireversibilă. Este etapa când pot apărea dependența de alcool sau de droguri iar la cei dependenți de like-uri și amatori de selfie-uri pot apărea chiar tendințe suicidare. Da, vor fi indivizi – și mai ales individe – care-și vor tăia venele în lipsa Facebook-ului.
A patra fază, cea a acceptării, are loc gradual. Începem să regăsim preocupări în viața reală care să ne umple timpul, vom învăța treptat să conviețuim unii cu alții și să ne petrecem timp cu persoane dragi și cu ființa iubită, nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoaștem în viața reală.
Așa că ar fi bine să ne gândim deja la asta și să încercăm să ne obișnuim de pe acum cu ideea.
Bine, bine, totuși ce punem în loc?!
Comentează