banner marshal garden
Călătorii Timp liber

Varșovia, best of. Episodul 4: Cutreierând Orașul Vechi

Eu cred că am pățit precum Canaletto, pictorul de demult, care a fost solicitat de regele Poloniei Stanislaw Poniatowski să vină la Varșovia, pentru a-i decora orașul. Nu, nu m-am apucat de pictat, dar m-am îndrăgostit iremediabil de Orașul vechi al Varsoviei de astăzi. 

Fascinat, asemeni mie, de capitala Poloniei, Canaletto (pe numele său adevărat Bernardo Belloto) a decorat palatul regal cu peisaje năucitoare, în care și-a exersat talentul, ilustrând locurile fabuloase pe care le văzuse, în acele zile. 

În timpul celui de-al doilea Război mondial, naziștii s-au răzbunat pe curajosul popor polonez, care îi rezistase cu atâta stoicism, si au ras Varșovia din temelii, astfel încât anul 1945 a găsit, în aceste locuri, o uriașă întindere de ruine fumegânde.

Apoi a început Reconstrucția… Singurele modele viabile, după care s-au ghidat arhitecții noilor vremuri, erau picturile demult dispărutului Canaletto. Culorile pieriseră în timp, insă desenele, extrem de detaliate, i-au inspirat pe edilii orașului, care, respectând stilul arhitectonic gotic, au înălțat , în miezul Varșoviei, ceea ce se numește astăzi Orașul Vechi. 

Dacă ne-am imagina Varșovia ca pe un corp omenesc, Centrul istoric al Varșoviei ar fi, fără indoială, inima sa. Este cel mai vechi cartier istoric și ni se dezvăluie nouă, turiștilor, sub forma unui oraș fortificat, nu atât de mare, dar impresionant prin multitudinea de senzații și emoții pe care le răscolește în tine. 

… Am colindat centrul istoric al Varșoviei și pe vară și pe (aproape) iarnă, acum. Sentimentul a fost același: de profundă încântare și admirație. Străduțele întortocheate, deslușite cu ajutorul aplicațiilor  de pe mobil, impresionantele lăcașe de cult, zidurile roșiatice de cetății medivale în ungherele cărora artiști feluriți isi expun picturile, mici restaurante tradiționale, cu intrări inedite, în care patronii locali și-au exersat deplin imaginația. Rămân însă de-a dreptul fermecată de impresionantele fațade ale clădirilor, un adevărat spectacol arhitectural, care te face să pășești pe caldarâm cu ochii în sus, privindu-le și bucurându-te atunci când descoperi ceva absolut senzațional. 

Centrul istoric al Varșoviei a fost inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1980. Turiști din intreaga lume pășesc pe caldarâmul său, burdușindu-și memoria telefoanelor mobile cu fotografii reprezentând, în fapt,  garanția unei vacanțe de nota 10.  Dar nu numai instantaneele surprinse de fotografi mai mult sau mai puțin pricepuți le vor aminti turiștilor de frumusețile văzute aici. Tradiționalele căni inscripționate, magneti de frigider, brelocuri, pixuri, scrumiere, solnițe și mănuși de bucătărie sunt completate de mulțimea viu colorată a păpusilor pictate din lemn, de tip “Matrioșka”, specifice spațiului slav.  După ce ți-ai satisfăcut pofta de suveniruri, poți vizita , în voie, obiectivele turistice ale zonei: și vei începe cu siguranță, așa cum am făcut și noi, cu Vechea Piață, locul în care se găsea odinioară Primăria orașului și unde se întâlneau negustorii vremurilor demult apuse. În acordurile muzicale ale unui grup multicolor de peruani, facem ochii roată, măturând întinderea uriașa a Pieței. Pe vremuri, aici aveau loc târguri răsunătoare și înspaimântătoare execuții publice. Acum, lumea nu mai… “execută” decât fotografii reușite, bunăoară cu frumoasa statuie de bronz din centru – Sirena Varșoviei, simbol al orașului, ridicat, în 1855, chiar pe locul fostei primării. 

Nu vei rata nici Catedrala Sf.Paul, monumentală si plină de solemnitate.

Cladirile din zonă au fost toate construite in stilul gotic, însă după marele incendiu din anul 1607,  au fost renovate in stil renascentist tarziu.

Situata chiar in fata Castelului Regal, Piata Castelului reprezinta locul de unde majoritatea vizitatorilor isi incep plimbarile prin vechiul oras. În mijlocul ei tronează Coloana lui Sigismund. Cei 22 de metri ai săi domină casele din jur , înfățișandu-l, în bronz,  pe Regele Sigismund III, cel care a fost responsabil de transformarea Varsoviei in capitala Poloniei.

O alta piata ce impresioneaza este cea de forma triunghiulara din spatele Catedralei Sf. Ioan, cunoscuta ca si Piata Canon-ului, având în centrul său un uriaș clopot din bronz. 

Poți admira apoi lăcașurile de cult ale vechiului oras: Catedrala Sf. Ioan, înlălțată in secolul al XV-lea si complet refacută după anul 1944. Apoi Biserica Iezuita, situata chiar lângă catedrală (an de naștere:  1609, refacuta in anul 1957) Biserica Sf. Martin, locul unde se întâlnea opoziția poloneză și unde, din punct de vedere arhitectural, stilul gotic își dă mâna cu cel baroc. 

Dacă timpul îți permite, nu rata Muzeul de istorie al Varșoviei, unde te poți familiariza cu istoria, cultura și arta frumosului oraș. Iar de-ascunzi un suflet de poet, îți va plăcea să-ți plimbi pașii prin Muzeul Literaturii. Poartă numele poetului national Adam Mickiewicz și a fost înălțat în anul 1948, pentru a comemora a 150-a aniversare a acestui simbol national polonez. 

Fă-ți, în continuare, o fotografie în fața Palatului Regal. A fost reședința regilor Poloniei între secolele al 16lea și al 18lea. Astăzi e muzeu și-l poți vizita și tu. A fost restaurat integral și-ți poate oferi o interesantă călătorie în timp, în perioada  ultimului rege polonez, Stanisław August Poniatowski. 

Gata? Ai obosit? Ascunde-te atunci într-una din cârciumioarele pitorești din zonă, spuneam: atât de frumos amenajate și cu intrări care dovedesc imaginația debordantă a stăpânilor lor. Poți servi mâncăruri tradiționale delicioase, dar despre asta… într-un alt episod! 

Vă vom lăsa, pe final,  în compania fabuloaselor fațade ale clădirilor din Orașul Vechi, care sigur vor deveni un argument solid pentru a vă programa o (măcar) mini-vacanță la Varșovia! 


Foto: Daniela Grigore

Călătorie realizată cu sprijinul:

Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)

 

Femei de 10 pe Facebook