După cum bine știți ( mai ales dacă ați urmărit serialul nostru anterior!😊) până în prima jumătate a secolului al XVII-lea, capitala Poloniei a fost orașul Cracovia. După aceea a intrat în scenă Varșovia, cele două orașe “au făcut schimb” și, preluând preogativele de orașul nr.1 al țării, a devenit, în scurt timp, cel mai mare centru cultural al acesteia.
Așadar, turist fiind, ai din ce te “înfrupta”, chiar și într-o minivacanță de câteva zile, dar în care, cu abilitate, poti înghesui destule dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului. Din acest punct de vedere, pe primele locuri ale topului se situează, fără doar și poate, Muzeul Național, unul dintre cele mai mari muzee din Polonia și , cum era și de așteptat, cel mai mare din Varșovia. El este, de fapt, urmașul Muzeului Artelor Frumoase, inaugurat pe 20 mai 1862, în baza Legii învățământului general din Regatul Poloniei. Aceeași lege care a stat și la baza nașterii Universității de Stat din Varșovia. Colecțiile de bază ale muzeului erau, la început, cele din Școala Artelor Frumoase și cele din Biblioteca Publică, precum și donațiile făcute de către diferite personalitati ale vremii. Li s-a adăugat colecția de sculptură antică a regelui Stanislaw August Poniatowski.
Zestrea muzeului a crescut continuu. Au venit însă cele două războaie mondiale, cel de-al doilea distrugându-l aproape în totalitate. Exponatele sale au luat diverse destinații, ele reîntorcându-se mult mai târziu, în muzeul restaurat în anii de după război.
În prezent, muzeul are secții de artă medievală și renascentistă, artă contemporană, artă antică , artă europeana etc. 780.000 de opere de artă, în total. Ceea ce înseamnă că, dacă nu ești doar un snob pus pe “bifat” obiective, poți petrece chiar și o zi întreagă, în muzeu. Mai ales dacă ți-ai procurat, ca și noi, un Warsaw Pass, care-ți asigură accesul gratuit.
Foto: Daniela Grigore
Călătorie realizată cu sprijinul:
Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)
Comentează