50 de ani reprezintă o vârstă minunată, care ne permite să ne continuăm activitatea profesională, să călătorim și să ne bucurăm de deliciile vieții. Toate acestea le putem face dacă avem grijă de sănătatea noastră și dacă ne ferim de următoarele greșeli :
1. Nu avem voie să ignorăm sănătatea inimii
Afecțiunile cardiace sunt una din cele mai răspândite cauze ale mortalității în rândul femeilor. Problemele cu inima și vasele de sânge apar ca urmare a unor obiceiuri nesănătoase : fumatul, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice. Cercetări recente au arătat că inima femeilor care au depășit vârsta de 50 de ani are frecvent vârsta cu 5 ani mai mare decât cea biologică a persoanei respective.
O veste bună este aceea că nu e niciodată prea târziu să ne schimbăm obiceiurile.
2. Nu avem voie să ignorăm simptomele menopauzei
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac femeile este aceea că ele consideră că trebuie să se obișnuiască să trăiască cu simptomele menopauzei : cu bufeurile, variațiile de tensiune, disconfortul în timpul actului sexual.
Este demonstrat că terapia hormonală pe termen scurt este eficienta. Dar și pentru adversarii tratamentelor cu hormoni există modalități de a-și diminua suferința : tehnici de relaxare și hipnoză, diferite medicamente – în cazul infecțiilor urinare.
3. Nu avem voie să renunțăm la sex
Da, e adevărat, frecvența contactelor sexuale scde odată cu vârsta, însă un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, a relevat faptul că chiar și perechile în varstă de 75−85 ani fac sex de două-trei ori pe lună. Din cauza schimbărilor datorate menopauzei, femeile pot experimenta uscăciunea vaginului, ceea ce le provoacă dureri. Vă vor ajuta cremele vaginale, dar și practicarea Yoga, a exercițiilor Kegel sau terapia fizică a părții inferioare a bazinului. Relațiile sexuale se pot chiar ameliora, la această vârstă : femeile nu se mai tem să rămână însărcinate, partenerii sunt mai puțin stresați datorită problemelor profesionale.
4. Nu trebuie să fim obsedate de faptul că o . să ne îngrășăm
Iată un mit sigur : cu cât omul înaintează în vârstă, cu atât se îngrașă mai tare. Da, e-adevărat că la această vârstă, pentru a te menține în formă, trebuie să te antrenezi mai mult. În plus, nu mai slăbești cu aceeași viteză, ca în tinerețe. Asta pentru că, la menopauză, schimbul de nutrienți încetinește. Medicii le recomandă femeilor care au depășit 50 de ani să rezerve câte 150 de minute pe săptămână exercițiilor fizice. Ceea ce înseamnă 30 de minute pe zi.
În plus, în alimentație trebuie mutat accentul pe legume, fructe și proteine.
5. Nu avem voie să ne pierdem motivația în viață
“Obiectivele noastre ne asigură structura vieții” – susține psihiatrul Nirandjan Karnik, din Centrul Medical al Universității Rash. Pierderea perspectivelor, odată cu ieșirea la pensie, conduce la înrăutățirea sănătății. “Asta nu înseamnă că trebuie să va doriți, până muriți, să tot schimbați lumea . Ci trebuie doar să vă găsiți alte țeluri în viață: să vă ocupați cu grădinăritul, să învățați o limbă străină sau schir să îmbrațișați o altă carieră” – sustine medicul. Studiile arată că fixarea unor astfel de obiective la o vârstă matură previn deteriorarea activitații cerebrale, insuficiența cardiacă și chiar boala Alzheimer.
6. Nu avem voie să ignorăm noile cercetări
Multă lume s-a obișnuit să-și monitorizeze doar tensiunea și glicemia. Lumea ignoră investigațiile mai complexe. Spre exemplu, screeningul cancerului de colon, obligatoriu după 50 de ani sau densitatea osoasă ( recomandată după 65 de ani). Chiar dacă nu ați făcut niciodată pâna acum mamografie, e timpul să o faceți acum. După 50 de ani medicii recomandă chiar două mamografii pe an.
Prin urmare, nu avem voie să neglijăm propria sănătate. Numai așa viața noastra poate fi strălucitoare și interesantă la orice vârstă.
Sursa : today.com
Comentează