Intr-una din recentele mele călătorii-fulger la Londra, am avut ocazia să-l cunosc personal pe faimosul George Bețianu, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Marea Britanie. Citisem despre domnia sa și mărturisesc că l-am “vânat” în repetate rânduri, pentru a-i propune un interviu la distanță, în cadrul rubricii noastre “Români de 10 din Diaspora”, din emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10” . Însă…nu s-a legat! Oamenii de afaceri nu sunt disponibili chiar toată ziua- bună ziua, și, in plus, dl.Bețianu mi-a făcut impresia unui ins care nu se dă în vânt după apărut la televizor, fiind genul omului care preferă să facă lucruri, decât să tot pălăvrăgească pe micul ecran! ☺️
Și iată-mă față-n față cu fostul boxer român, reprezentant al frumoasei Bucovine, și care, cu mai bine de 3 decenii în urmă, dezamăgit de lipsa de perspective a viitorului țării sale, a hotărât să ia taurul de coarne si să arată lumii “ce poate”, intrând în ringul de luptă cu greutățile unei provocări deloc ușoare : clădirea unei noi vieți, departe de țară. Și a luat-o “de jos”, așa cum scrie în romanele biografice ale oamenilor puternici. Strângând din dinți, înfruntând piedici, agațându-se de temelia celor 7 ani de acasă și de învățămintele pe care viața de sportiv i le-a strecurat în bagaj și ajungând , în final, unul dintre cei mai apreciați oameni de afaceri din Marea Britanie, unul dintre acei romani care ne fac cinste și le servesc drept modele nouă și copiilor noștri.
Marina Almășan : – Cum suna cartea de vizită a lui George Bețianu la începutul anilor ‘90 și ce a devenit ea astăzi, în 2022?
George Betianu : – În 1990 o terminasem cu sportul, după ce funcționasem ca boxer la Cluburile Steaua și Metalul și mi-am urmat marea dorință, aceea de a pleca în Marea Britanie. Mi-am dorit mult această țară, deși nu stiam nicio boabă de engleză, dar despre asta am tot povestit, în destule interviuri.. Cert este că am ajuns acolo mergand, de fapt, într-o excursie de 7 zile în care am studiat orașul și..am rămas. M-am întâlnit cu un fost coleg de la Steaua, care venise ceva mai devreme și avea deja ceva relații si…așa am ajuns să lucrez în construcții. Acesta a fost primul meu job. Familia rămăsese în România, fiul meu era mic pe atunci, iar eu trebuia să pregătesc mai întâi terenul pentru aducerea lor aici. …Anul 2022 găsește un cu totul alt “George Bețianu”. Până în prezent am parcurs toate etapele, am muncit pe brânci pentru a-mi construi o carieră. Am avut 700 de angajați, am dezvoltat afaceri în taximetrie, am pus pe picioare un serviciu de ambulanțe, am avut fabrică de mezeluri, firmă de curățenie si firmă de turism…
Marina Almășan : – ..cu români angajați?
George Bețianu : – cu foarte multi români angajați. Dar și cu destui britanici…
Dar eu, când am venit în Marea Britanie, am venit cu gandul ca , la 50 de ani, să opresc totul și să mă dedic călătoriilor, să pot să mă plimb, să văd lumea..Și, uite, au trecut câțiva ani peste acest prag și …am continuat să muncesc! Acum am trecut însă într-o altă etapă, în care am valorificat experiența pe care am acumulat-o , o etapa cu muncă mai puțină și rezultate financiare mult mai mari.
Marina Almășan : – Ei, ăsta deja e un subiect care sigur îi va interesa pe cititori : toți românii cred că vor “munca mai puțină și bani mai mulți”! 😄
George Bețianu : – În cazul meu, munca a fost depusă în toți anii de până acum. In plus, am participat la foarte multe network-uri, la foarte multe întâlniri, am cunoscut mulți oameni de afaceri iar astăzi , orice problemă aș avea, știu exact la cine sa apelez, pentru a colabora în rezolvarea problemei respective.
Marina Almășan : – Dintre toate afacerile dvs, care v-a adus cele mari satisfacții?
George Bețianu : – Taximetria și serviciul de ambulanțe. Mărturisesc că producția de mezeluri a fost mai mult o ambiție de-a mea, de a aduce aici gustul mezelurilor românești.
Marina Almășan : – Cum se numea brandul?
George Bețianu : – “Maestro”. Și a avut un foarte mare succes aici, în Marea Britanie.
Marina Almășan : – Iar turismul?..
George Bețianu : – Turismul a fost o mare pasiune. M-am ocupat de turism 10 ani de zile : am adus aici mii de turiști din întreaga lume și pot sa afirm cu mâna pe inimă că turismul este coloana vertebrală a unei economii. După aceea, într-o altă fază am încercat sa aduc și britanici în România. Din păcate, nu am găsit o încurajare din partea autorităților romane, dar sunt foarte optimist și sper ca în scurt timp să se schimbe foarte multe lucruri și lumea să înțeleagă că aducând oameni să viziteze România, este ajutată practic toată economia României. Când vine un turist în Romania, el beneficiază de o mulțime de servicii : hoteluri, alimentație, energie, servicii sanitare, de transport, poliție etc, deci practic toate aceste domenii au de câștigat din turism. Românii sunt foarte ospitalieri, în plus, avem turismul dezvoltat în toate anotimpurile anului. Iar dacă ne uităm la românii plecați în diaspora, 70 la sută lucrează în serviciile ospitaliere – în hoteluri, restaurante, etc. Din
păcate, România nu se promovează cum ar trebui. Aș da ca exemplu – chiar dacă din alt domeniu – compania McDonalds : nu comentăm cât de bune sau proaste sunt produsele sale, însă în urma reclamei puternice pe care și-o face compania, restaurantele McDonalds sunt mereu pline și au un succes nebun în toată lumea! Eu aș face un apel către românii din diaspora : dacă fiecare dintre noi, cei ce trăim în afara țării, am recomanda unui străin să viziteze România, am impulsiona inimaginabil turismul nostru. Să nu uităm ca fiecare dintre noi, cei plecați, avem o datorie morală față de țara noastră, caci de când ne-am născut și până ne-am parăsit țara, s-au făcut foarte multe investiții pentru noi și de aceea ar trebui să ne gandim cum am putea să ajutăm, la rându-ne , România? Să zicem, ajutand, spre exemplu, pensionarii aceia care trăiesc atât de greu, în prezent.
Marina Almășan : – Ce frumos gândiți și cat de bine ar fi dacă toți românii plecați v-ar împărtăși acest mod de a vedea lucrurile! ..Dar să ne întoarcem la cariera dumneavoastră. Care au fost trăsăturile de caracter care v-au ajutat să răzbateți în noua viață pentru care ați optat?
George Bețianu : – Educația pe care am primit-o de la părinți, de la profesori. Școala, de exemplu, m-a învățat, pe lângă materiile de bază, să fac multe lucruri practice , inclusiv munci agricole. La școală am învățat să sudez, am învațat și electricitate. Astazi, de exemplu, dacă aș fi pus să fac orice, m-aș descurca! Apoi m-a ajutat foarte mult în viață sportul de performanță pe care l-am facut. El m-a educat, m-a făcut să fiu foarte ambițios, sa fiu tot timpul un învingător.
Marina Almășan : – Din curiozitate : ați fost pus vreodată aici să va folosiți forța pumnului, cum făceați odinioară când jucați box?😁
George Bețianu : – Nu, nicidecum, eu știu ce înseamnă violența și nu am vrut niciodată să am de a face cu ea. Mai cu seamă că britanicii sunt foarte stricți când e vorba de violență. Aici doar dacă-l împingi pe unul, vei avea de a face cu justiția si riști să faci și pușcărie! De aceea nici nu vezi pe stradă lume agresivă.
Marina Almășan : – Ați pomenit de britanici. Cum îi găsiți, față de români? Ce au ei în plus, față de noi, prin ce sunt mai buni?
George Bețianu : – N-aș spune asta. Eu cred că noi suntem mult mai bine pregătiți, noi avem o cultură generală net superioară și facem lucruri foarte bune. Românii sunt foarte apreciați aici, în foarte multe domenii, de la investiții, construcții și până la șoferi de taxi.
Marina Almășan – Am văzut o multime de fotografii ilustrându-va în compania unor personalități de top din România, dar și din Marea Britanie, dovadă că sunteți foarte apreciat si iubit. Cum se câștigă respectul?
George Bețianu : – Cu foarte multă muncă, cu perseverență, cu corectitudine. Am participat la foarte multe întâlniri cu britanicii, cu foarte mulți romani, colaborez foarte bine cu Ambasada României, cu Institutul Cultural Român, mă bucur să mă aflu în preajma oamenilor deosebiți din țara mea. Iar ei mă cunosc și mă respectă!
Marina Almășan : – Lumea spune despre dumneavoastra că sunteți o persoană foarte generoasă, care sare mereu în ajutorul conaționalilor săi. Pe cine ajutați?
George Bețianu : – Am ajutat întotdeauna cu cât am putut. Am încercat să le fiu oamenilor de folos. I-am ajutat pe oamenii de afaceri veniți aici, dar i-am ajutat și pe cei veniți la munca : i-am sprijinit să-și găsească un job, să se integreze, am ajutat mii și mii de oameni.
Marina Almășan : – Se spune că binele făcut ți se va întoarce înzecit și mă bucur că am cunoscut un om atât de special ca dumneavoastră! Spuneți-mi, care vă sunt planurile pentru viitor?
George Bețianu : – Deocamdată, după cum vedeți, chiar dacă mi-am planuit ca, la 50 de ani, să mă retrag, nu am facut-o încă. Căci așa cum vă spuneam, am atâtea relații si atâta experiență, pe care vreau să le împărtășesc și să le transmit mai departe generației tinere : de fapt, am deja trei băieți, trei tineri – oameni de afaceri – pe care i-am luat sub aripa mea și încep să-i port după mine, să-i recomand celor pe care îi cunosc, caci n-aș vrea să se piardă toată munca mea de până acum, toate relațiile pe care mi le-am făcut..
Marina Almășan : – Să ne departăm puțin de lumea afacerilor și o să vă întreb : cum arată George Bețianu, în afara acestei lumi?
George Bețianu : – Am un fiu și doi nepoți de la el. Cu nepoții am o mare ambiție : unul dintre ei este foarte talentat în fotbal și progresează impresionant, celălalt joacă tenis de câmp. Așa că în fiecare zi mă împart între două locuri : fotbal și tenis.
Marina Almășan : – Dar dumneavoastră personal mai faceți sport?
George Bețianu : – Da, eu fac sport în continuare, în fiecare zi fac alergări : alerg aproape 10 km! În rest…îmi place să gătesc, mai dansez din cand în cand , iar în ultima perioadă am început să urmăresc programele de televizune românești, carora le-am dus dorul timp de 30 de ani, iar acum chiar sunt foarte interesat de ele.
Marina Almășan : – Cine vă sunt prietenii? Cum vi-i alegeți?
George Bețianu : – Am foarte mulți prieteni. De fapt, oricine dorește să bea cu mine o cafea sau să ieșim împreună, îmi fac timp pentru el. Mai fac câte un grătar în grădină, la care se adună destui prieteni, de regulă români. Cu românii mă înțeleg cel mai bine. Ca preferințe culinare…tot ceva românesc am să numesc! Spre exemplu, imi plac foarte mult ciorbele românești, îmi plac micii.
Marina Almășan : – Din Bucovina natală ce amintire puternică v-a rămas întipărită în suflet?
George Bețianu: – Imi amintesc cu plăcere de pădurile noastre, de mănăstirile minunate din zona mea natală. Și-mi amintesc cu plăcere și emoție de clipele în care mergeam la cules de ciuperci.
Marina Almășan : – O mare dorință a dumneavoastră, acum, la final de interviu?
George Bețianu : – Să fim sănătoși, să terminăm cu problemele acestea ale omenirii – pandemie, război. Mi-ar plăcea sa particip acum, benevol, odată cu ieșirea la pensie, undeva, pe lângă o primărie sau un minister și să-mi valorific ideile pe care le am, relațiile pe care mi le-am făcut, experiența pe care am acumulat-o și sunt sigur că aș putea misca lucrurile, să fiu util.
Comentează