Acasă la mine

Sondaj BBC :  Cât de des ar trebui să vă schimbați și să vă spălați așternuturile?

 

Deși aparent este un subiect “intim”, iată că sondajul inițiat de jurnaliștii BBC a suscitat un mare interes din partea  publicului. Cercetările au arătat însă repondenții nu s-au putut pune de acord asupra răspunsului. Realizat pe un eșantion de 2 250 de adulți din Marea Britanie , sondajul a avut următoarele rezultate :
Aproape jumătate dintre bărbații singuri au declarat că nu-și spală așternuturile de pat timp de până la patru luni la rând, iar 12% au recunoscut că le spală atunci când își amintesc – ceea ce ar putea însemna chiar mai mult timp.

      „Acesta nu este un plan bun”, a declarat pentru Radio 1 Newsbeat Dr. Lindsay Browning, psiholog autorizat, neuroștiințific și expert în somn. Femeile singure le schimbă mai des, 62% dintre ele curățându-și lenjeria de pat la fiecare două săptămâni, iar cuplurile susțin că o fac la fiecare trei săptămâni” Datele sunt oferite de o companie de lenjerie de pat. 

Dr. Browning spune că ar trebui să ne schimbăm așternuturile o dată pe săptămână sau cel mult o dată la două săptămâni. Igiena este un factor important, iar unul dintre motive este transpirația.

Dacă ați încercat vreodată să dormiți pe timp de caniculă, știți cât de dificil poate fi.

„Transpirația intră în cearceafuri, făcându-le să miroasă dezgustător”. Experta spune că avem nevoie de aer pentru a ne simți răcoroși atunci când dormim – pentru că atunci dormim cel mai bine. Dar nu trebuie să ne gândim doar la transpirație, ci și la celulele moarte ale pielii noastre, de care scăpăm în timpul somnului.

„Dacă nu vă spălați suficient de mult așternuturile, celulele moarte ale pielii se vor acumula în aceste așternuturi.” Sună oribil? Devine și mai rău. Această acumulare înseamnă că micile creaturi cunoscute sub numele de acarieni se pot hrăni cu aceste celule, provocând disconfort și erupții cutanate.

„Nu vei dormi doar în scârba transpirației și a celulelor moarte ale pielii, ci și în cea a acarienilor.” Contează perioada din an? Într-un fel. „Putem fi puțin mai indulgenți în lunile de iarnă”, spune Dr. Browning, dar o dată pe săptămână „ar fi ideal”. Dacă le schimbați mai mult de o dată la două săptămâni „intrați pe un teritoriu nu prea grozav”.

Chiar dacă transpirăm mai puțin iarna, tot scăpați de celulele moarte ale pielii, spune ea. „Și tot te duci la culcare cu mâinile ușor murdare, cu aceeași respirație care îți iese din gură”. În cadrul sondajului, 18% dintre respondenți au declarat că dușul de noapte, pentru ca așternuturile să nu se murdărească, a fost un motiv pentru care nu schimbă lenjeria de pat mai des. Dr. Browning spune că vara aduce în plus problema febrei fânului și a polenului.

„Este foarte important să vă spălați cearșafurile în mod regulat, deoarece veți avea acei alergeni în pat, ceea ce vă va cauza acea congestie”.

Sursa foto : edem-textile.com.ua 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate