Ea și El La psiholog

Singur acasă… de Crăciun

Vi-l amintiți pe Kevin, puștiul simpatic și isteț uitat de familie acasă din filmul “Singur acasă” pe care televiziunile ni-l difuzează de fiecare Crăciun? Dacă un băiețel de 8 ani s-a descurcat și a supraviețuit oricărei provocări, este oare cazul ca noi, persoane adulte, să ne plângem dacă suntem nevoite să petrecem sărbătorile de iarnă singure?

Este adevărat, sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase când le petrecem împreună cu familia și prietenii. Dar sunt situații când, în diverse circumstanțe, suntem singuri de sărbători și trebuie să facem față. Dar cum? Am putea să ne plângem și să ne lăsăm pradă tristeții sau chiar depresiei dacă suntem singuri de mai multă vreme. Sau am putea să acționăm și să ne bucurăm de sărbători, chiar și în situația aceasta. Iată câteva idei:

  • Decorează-ți casa, chiar dacă ești singur. Împodobește un brad sau măcar câteva crenguțe, pune luminițe. Îți vor da o stare sufletească de sărbătoare și te vei simți mai bine.
  • Gătește ceva bun. Poate nu este cazul să îți gătești chiar toate felurile tradiționale cum făceau părinții tăi, dar măcar 1-2 feluri care îți dau senzația de sărbătoare și o prăjitură poți să faci, sau măcar să îți cumperi. Nu exagera cu mâncarea, că nu vrei nici să te îngrași, nici să arunci după sărbători.
  • Ascultă muzică de sărbători, în casă sau în mașină, și bucură-te de ele.
  • Ieși din casă, plimbă-te în parc sau pe străzile împodobite de sărbătoare, vizitează un târg de Crăciun. Dacă este zăpadă, bucură-te de ea. Dacă nu, bucură-te oricum.
  • Ar fi minunat să ai doar gânduri bune, dar nu fugi de emoțiile tale. Dacă îți vine să plângi, dă-ți voie să plângi, dacă ești furios sau furioasă, bate covoarele sau găsește o altă modalitate la îndemână să îți descarci furia în intimitate, fără să rănești sau să jignești pe nimeni. Asta te va face să simți o ușurare.
  • Nu ești singura persoană care este singură de sărbători. Ai fi surprins să afli câte persoane sunt în aceeași situație. Încearcă să contactezi o rudă, un prieten sau un vecin singur și invită-l la tine la masă. Sau acceptă o invitație, dacă o primești.
  • Profită de timpul petrecut în singurătate și aprofundează relația cu tine însuți/însăți. Învață să te privești cu înțelegere, compasiune și iubire, fără să te învinovățești și să te judeci.
  • Ajută-i pe ceilalți. Oferă mâncare, îmbrăcăminte sau un serviciu unor persoane care au nevoie. Te vei simți nu doar mai bun, ci și mai bine.
  • Îngrijește-te. Mergi la un salon, fă sport, mergi la spa, mergi la teatru sau la un concert, cumpără-ți ceva nou. Meriți!
  • Și pentru că tot am vorbit despre Kevin și despre filmul ”Singur acasă”, uită-te la filme de Crăciun. Le găsești pe majoritatea canalelor de televiziune. Chiar dacă nu au o valoare artistică deosebită, sunt relaxante și amuzante. Dă-ți voie să te relaxezi și să te distrezi!
  • Dacă tristețea te copleșește și nu poți să o stăpânești, mergi la un psiholog. Clinica de psihologie Renia din București îți pune la dispoziție psihoterapeuți bine pregătiți care te vor ajuta să treci peste sentimentul de singurătate și să conștientizezi că, indiferent de circumstanțele prin care treci, te poți bucura de viață.

Meditează, fă exerciții de relaxare, de respirație, experimentează și exprimă-ți recunoștința și bucură-te de compania ta. Conștientizează că ești o persoană unică și minunată și amintește-ți că ai dreptul la fericire

Publicitate