Bombănelile Marinei Editoriale

Și eu am descoperit..America!

Azi nu bombăn, azi mă bucur. Azi îmi lansez pe orbită noua mea carte. Chestia cu “orbita” mi se trage probabil de la recenta întâlnire cu unul din marii cosmonauți ai planetei ( vezi interviul de ieri, de la rubrica “Bărbați de 10!) , iar povestea cu cartea mi se trage de la prima mea întâlnire cu New Yorkul, anul trecut , în prag de toamnă.
….Românii visează demult “să vină americanii”. Într-un fel, aceștia sunt demult aici : blugi, Cola, ciungă, NATO. Ideal este să-i vezi însă acasă la ei, acolo, peste ocean, cu toate că atât de multele filme americane care ne-au însoțit evoluția, ne fac să știm cam totul despre ei. Când am pășit pentru prima oară pe tărâm american, am avut această cumplită senzație de deja-vu : totul îmi era cunoscut din filme, doar că nu dădeam, nas în nas, pe străzi, de marii actori din peliculele respective. Nu erau împușcături și urmâriri senzaționale pe străzi. Dar tot mi-a plăcut să deslușesc, pe cont propriu, țara despre care am auzit vorbindu-se cel mai mult în jurul meu, încă de când eram mică..
De fiecare dată când călătoresc spre orice colț al lumii, sentimentul de bucurie este dublat de unul la fel de intens : o imensă părere de rău că oamenii dragi mie nu au șansa mea, de a vedea locurile respective, de a-mi împărtăși emoțiile. De aceea, de fiecare dată când mă întorc, mă grăbesc să-i fac părtași, sub o formă sau alta, la trăirile pe care le-am avut. Așa s-au născut sute de articole, zeci de reportaje filmate și ,mai nou, cele câteva jurnale de călătorie ce-mi poartă semnătura. Astăzi, cum spuneam, îl voi lansa pe cel în care-mi radiografiez întâlnirea mea cu New Yorkul, un oraș fabulos, pe care preț de o săptămână l-am scotocit, cot la cot cu fiul meu, prin cele mai tainice unghere. Nu a rezultat nici pe departe o capodoperă. Nu candidez la premii literare și nici măcar la un loc în față, prin librării. Este doar încercarea mea de a vă face să trăiți, alături de mine, această experiență. Sau, cei mai norocoși dintre dvs, să o REtrăiți și să comparați propriile impresii cu cele pe care le-am avut eu.
….Iar dacă vă veți grăbi și veți prinde loc, vă aștept cu drag, la ora 15, la Institutul Cultural Român – unde, în acorduri de country music și în aromă de hamburgheri, vă voi vorbi despre felul cum..” Și eu am descoperit America!” . Ceva mai târziu decât Columb!?

Uscatoare rufe