Diverse

Sadhguru, despre coronavirus : “Epidemia este o verificare a realității” 

 

Sadhguru este unul dintre cei mai iubiti lideri spirituali ai vremurilor noastre. Nu ele său adevărat este Jaggi Vasudev, dar este cunoscut in intreaga lume drept Sadhguru ; el a pătruns pe calea spiritualității la vârsta de 25 de ani, atunci când a avut prima experienta de natura spirituala, experiență care l-a determinat să lase totul în urmă si să pornească pe drumul cunoașterii.

Pandemia, această încercare dură la care a fost supusă întreaga omenire, nu l-a lăsat rece pe celebrul gânditor. Sadhguru. El consideră că situația generată de coronavirus și izolarea la care a fost supusă mai toată omenirea, reprezintă perioada ideală pentru a realiza cât de fragilă și de efemeră este ceea ce numim noi VIAȚĂ.. 

“Cât valorează viața noastră, dacă ea ne poate fi luată de un dușman microscopic, practic nevăzut? Și ce avem de făcut, pentru a deveni mai înțelepți, în urma acestei perioade de izolare? La aceste întrebări și la multe altele, Sadhguru a răspuns recent, prin intermediul unui video.    

Cum să ții piept unui asemenea inamic, precum coronavirusul? Există momente când lipsa de acțiune devine mai importantă decât acțiunea însăși.  Ne aflăm fix într-o asemenea perioadă. Cu cât munciți mai puțin, cu atât mai bine : și asta și din punct de vedere al activitații, dar mai ales din cel al deplasărilor de tot felul. Iar acum ne aflăm fix într-un asemenea punct! 

Ne putem lăuda că am cunoscut, dexa lungul timpului,  destule feluri de boli infecțioase. India, bunăoară,  a traversat epidemii de malarie, iar mai recent de febră Denga și Chikungunya. În toate aceste 3 cazuri, boala era transmisă de țânțar. Prin urmare, primul lucru pe care l-am făcut, a fost să exterminăm țânțarii. Dar în situația dată, boala o transmit oamenii înșiși. 

Nu ne putem ucide unii pe alții, de aceea trebuie să petrecem această perioadă în smerenie și în izolare. Este momentul ideal pentru a sta cu mâinile încrucișate, pentru a ne analiza viața, pentru a cugeta, a elabora strategii și a configura traiectoria vieții noastre, în viitor. 

Însă cel mai important , este să descoperim fragilitatea existenței noastre. Majoritatea oamenilor nu se gândesc niciodată la asta. Iar viața noastră este atât de fragilă, incat un virus microscopic o poate curma, dintr-o dată. 

Adversarul nostru, de această dată, este nevăzut. Asta îl și face atât de periculos. Întrucât noi înșine am devenit purtători, este lesne de înțeles că, dacă ne izolăm, pe timpul perioadei de incubație, atunci nu vom mai transmite boala.  Este momentul să invățați să trăiți simplu. Este momentul să vă apropiați de yoga, lucru pe care știu că l-ați tot amânat, din lipsă de timp. Dacă înainte nu reușeați să meditați din cauza vieții atât de încărcate, acum a venit acea clipă, în care vă puteți relaxa într-un fotoliu, închide ochii și vă puteți scufunda în interiorul vostru.  .

Epidemia este, practic, o verificare a realității. Este șansa de a înțelege cât de fragilă ne este viața. Suntem oare noi in stare să înțelegem acest lucru și să începem să trăim altfel? Sau vom continua să trăim într-o realitate paralelă, imaginându-ne că suntem veșnici? Virusul este de fapt o verificare a noastră, ca oameni.  El ne ajută să vedem cine suntem cu adevărat. Haideți să profităm de acest lucru! Dacă nu ați reușit până cum să vă “luminați”, atunci folosiți această pandemie! Ea vă va ajuta să înțelegeți că scenariul, potrivit căruia există riscul să muriți doar pentru că cineva a strănutat lânga voi, este cât se poate de real. Aceasta este o lecție excelentă și un “remember” pentru toată viața.  

Nu este momentul să ne panicăm, dar este momentul să fim prudenți. Dar să ne și ajutăm aproapele, dacă are nevoie. 

Ne dorim să depășim cu succes și eforturi minime această perioadă complicată. India face tot posibilul pentru a nu lăsa virusul să se raspândească. Iar acest lucru nu e deloc simplu, având în vedere populația uriașă pe care o avem. Noi elaboram acum o strategie de domolire a epidemiei, si nu numai pentru poporul nostru, ci și pentru țările învecinate. Este greu de spus cât ne vor costa toate aceste eforturi. 

 Planeta va înregistra o puternică lovitură, din punct de vedere economic. Va plăti un preț imens, dar chiar si așa, va fi mai mic decât prețul vieții. Aingurul lucru care contează acum, este să rămânem vii. Iar pentru a rămâne vii, nu trebuie decât să va abțineți o vreme de la a încălța pantofii de ieșit afară. Și tot pentru o vreme trebuie sa renunțați la apropierea față de prieteni, față de cei dragi. Lăsați dragostea să crească înăuntrul vostru. O să v-o manifestați după aceea. 

 Asigurați-vă că nici voi, nici cei din preajma voastră nu vor deveni victimele acestui virus. Asigurați-vă că nimeni dintre voi nu riscă.  Trebuie să trăiți cu această preocupare pâna lucrurile voi reintra în normal. Dacă tușiți, atunci țineți-va departe de ceilalți. Și asta nu este nicidecum o discriminare. Ci este un lucru înțelept. Cel care va fi prudent și înțelept, în această perioadă, acela va supraviețui. Cei fără judecată au toate șansele să fie curajoși, dar să sfârșească… prin a muri. 

În același timp însă, nu e cazul să intrăm în panică. Există o mare diferență între prudență și panică. Panica presupune că veți începe să faceți lucruri nesăbuite. Prudența, dimpotrivă, vă îndeamnă să faceți lucruri corecte. 

Cel mai simplu lucru pe carexl aveți de făcut, este să vă țineți departe de cei din jur. Reduceți la minim contactele cu aceștia. În plus, cum nu este timpjl pentru călătorii și deplasări în spațiu. Folosiți acest timp prețios, pentru a vă “clădi” pe voi înșivă.

Noi nu putem anticipa și nici nu ne putem feri de loviturile vieții. Însă lecția pe care o vom învăța din această nouă întorsătură a sorții, depinde 100% de noi. 

Haideți să profităm la maxim de această oportunitate. Mai simplu spus, să lăsăm lucrurile să meargă de la sine. Oare va reuși vara să omoare pandemia? Oare va muri de la sine? Sau poate printr-o altă modalitate? Nimeni nu poate ști. Cert este că situația asta  nu va dura o veșnicie.  

Iar până atunci, dat fiind că avem de-a face un un adversar nevăzut, nu putem decât să înclinăm capetele în fața lui și s stam deoparte. O vreme. Să treacă totul. Pentru că virusul are nevoie de noi, pentru a se transmite și înmulți, iar noi nu trebuie să devenim complicii lui. Considerați asta ca fiind datoria noastră principală. Virusul vine către noi și tot la noi trebuie să se oprească. Aveți grijă de acest lucru! 

Prognozele științifice vorbesc despre faptul că acest nou coronavirus, ca si toți ceilalți, are ciclurile sale de viață. Dacă va începe să scadă, în următoarea perioadă, depinde de cât de disciplinați vom fi noi, cât de corect vom respecta normele de protecție. 

 Cand lumea din jurul nostru se află în criză, cumpătarea, sănătatea fizică, simțul echilibrului și întelepciunea,  capătă toate o importanță covârșitoare. Când ne luptăm cu un dușman nevăzut, singura noastră șansă este să ne întoarcem în interiorul nostru și sa ne găsim acolo forța de a rezista. “

Sursa : 5sfer.com 

sursa foto : inspirationfeed.com