Bombănelile Marinei Editoriale

România din spatele…României

 

Îndărătul pițipoancelor care se rup în figuri pe la televizor, al politicienilor care se contorsionează în văzul tuturor pentru a-și masca adevăratul chip și pentru a ne convinge de intențiile lor “imaculate”, în umbra unei țări corupte, în care se fură și se minte cu seninătatea cu care se respiră, a unei țări în care cei mai mulți “se descurcă” și fac lucrurile conform principiului “las’că se poate și așa”, în spatele tuturor acestora trăiesc și oameni… “altfel”. Oameni deosebiți. Oameni de nota 10, deși…cine sunt cei ce le pun această notă?!? Sunt ei, oare, mai presus decât cei dintâi, pentru a avea dreptul să-i evalueze?

…Există, pe harta țării noastre, o Românie paralelă, o Românie care palpită în planul doi, care e deșteaptă, frumoasă și corectă, care nu minte și nu fură, care face lucrurile ca la carte și căreia nu-i pasă de România din față, cea ridicolă, care se înghesuie să fie văzută de toată lumea, chiar dacă nu prea are ce-i arăta…

Cetățenii “României din umbră” își iubesc țara. De fapt, iubesc țara aceea, din cărțile de istorie și geografie, și nu pe cea care se vede la televizor. Ei îi admiră,  nu pe oamenii care se înghesuie în “prima linie”, ci pe cei despre care au scris cărti  marii clasici ai literaturii. Oamenii României “din umbră” nu se vor pe micul ecran, si nici pe prima pagină a ziarelor, ci-și văd de treaba lor, de muncile lor zilnice, pe care le îndreaptă cu adevărat către semenii lor : aceiași semeni,  pe care ceilalți îi zăpăcesc prin emisiuni, cu minciunile lor sfruntate, îndreptate spre binele personal. 

Oamenii Romaniei “din spatele Romaniei”  nu vor să se amestece cu cei din față și sunt profund dezamagiți de ceea ce văd în jur. Ei nu pleacă aiurea, prin lume, pentru că abandonul nu e scris în ADN-ul lor. Nu se resemnează, pentru că sunt născuți pentru a fi activi, pentru a face ceva bun, iar  apoi țara asta chiar are nevoie de oameni care să și facă ceva. Nu doar să latre în pustiu, făcând clăbuci la gură. 

Oamenii “României din umbră”  își iubesc cu adevărat țara. Iar ceea ce fac, fac pentru ea. Chiar dacă ea aproape că nu dă nici doi bani pe ei, fiind prea concentrată cu ceilalți… Ceilalți care nu fac, decât…gălăgie. 

    Că viața e nedreaptă, o știm cu toții și ne-o asumăm. Că lumea e nedreaptă însă,  este numai vina noastră. Iar pentru a face puțină dreptate, nu trebuie decât să-i alungăm pe cei ce ne inundă retinele și timpanele, și să facem un mic efort, pentru a-i observa , îndărătul lor, pe cei adevărați, pe cei care contează, pe cei cu adevărat valoroși , pe cei care împing, de fapt, omenirea înainte. Pe cei cuminți, harnici, modești, buni și atât de “neglijați” de propria lor țară…

Rubrică oferită de

Uscatoare rufe