Toxicitate. Dacă “mersul pe sârmă” pare greu, contruirea unei relații sănătoase pare adesea și mai complicat. Apare toxicitatea în cuplu din lipsa încrederii și iubirii sau dimpotrivă independent de noi, fără să ne dorim sau să ne dăm seama, trezindu-ne la un moment dat captivi într-o relație toxică? Ne întrebăm cu toții cum se infiltrează ea între doi oameni care odată se iubeau, se considerau suflete pereche și care nu se răneau nici prin cuvinte, nici prin tăcere.
Sunt mulți cei care rămân în relații nefericire și nesănătoase. Specialiștii avertizează: nimic bun nu poate ieși din asta nici la nivel individual, nici în viața de cuplu. Cu toate acestea nu toate relațiile cu diverse grade de toxicitate duc la divorț sau despărțire. Hai sa vedem cum începe totul…
În căutarea definiției
O relație toxică este o relație în general caracterizată prin comportamente care sunt dăunătoare emoțional, dar și fizic, partenerului. De asemenea o relație toxică poate îmbrăca și forme de violență precum violența domestică.
Primele semne
Studiile ultimilor ani vorbesc despre creșterea “potențialului toxic”relațional. Primele semne care apar pot fi: lipsa de încredere, tipare comportamentale de control și senzația de extenuare emoțională.
- Trust ME or NOT: lipsa de încredere dintre parteneri
Un partener ideal este o persoană pe care te poți baza și cu care te poți sfătui. Este acea persoană care te ascultă fără să te judece și care te sprijină când toți par a fi împotriva ta. Dacă apare lipsa de încredere între cei doi parteneri, toate aceste lucruri nu se mai pot întâmpla, generând frustrare și nesiguranță.
- Comunicarea ostilă: țipetele sunt la ele acasă sau în mijlocul tăcerii
Dacă și tu te-ai trezit țipând frecvent indiferent de gravitatea motivelor, dacă simți că va răniți reciproc prin cuvinte, înseamnă că ne aflăm în mijlocul unei comunicări ostile, când ascultăm doar pentru a răspunde la atac, nu pentru a înțelege nemulțumirea partenerului.
- Micile minciuni vinovate
Minciunile, indiferent cât de mici, erodează credibilitatea în timp.Când un partener te minte, înseamnă că nu te respectă ca partener comun care merită onestitate și grijă. A-ți minți partenerul indică loialitatea ta față de tine însuți, nu numai față de relație.
- El/Ea și nevoile lor
Dacă relația ta se învârte în mod constant în jurul a ceea ce îl face fericit pe el și lași pe ultimul plan nevoile tale, poate fi un semn de toxicitate.
A fi grijuliu față de partenerul tău este un lucru bun, dar dacă te trezești că-ți spui NU în mod frecvent pentru a-i spune lui DA, s-ar putea să fie nevoie să iei în considerare stabilirea unor limite. Dacă îți respinge sau nu îți respectă granițele, ar putea fi, de asemenea, un semn al unei relații toxice.
Te-ai trezit brusc că fiind singurul/a care trimite mesaje sau că răspunsurile nu mai vin deloc? Ești singura care vorbește despre comportamentele care vă afectează pe amândoi? ..iată semnele unei relații unilaterale. Iar o relație de cuplu funcțională presupune doi parteneri cu drepturi și responsabilități egale.
- Te simți epuizat/ă
Gândește-te la ultima dată când ai făcut ceva pentru tine, ai petrecut timp, chiar și virtual, cu o persoană dragă sau ai dormit profund.
Este util să examinezi modul în care conexiunile tale din afara relației și cu tine însuți au fost afectate. De obicei, auto-îngrijirea și auto-prioritizarea sunt neglijate. Timpul și energia mentală în relațiile toxice vor fi adesea cheltuite ineficient, prin lupta neîncetată cu partenerul.
Încearcă să redirecționezi pentru început măcar o parte din energie pentru a avea grijă de tine și a vedea cum reacționează partenerul tău. Dacă răspunsul lui/ei este negativ, este un semn că avem de-a face cu o relație toxică.
- Cauți scuze pentru comportamentul lui/ei
Te simți adesea forțat să îți aperi partenerul?
Deși este ușor să te păcălești cu: „nu-l cunoști ca mine”. O perspectivă exterioară a unei persoane dragi, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei în care ai încredere, poate fi utilă pentru o imagine obiectivă și mai aproape de realitate.
- Alte semne care indică dorința de control a partenerului tău:
- Îți spune ce este corect și pretinde să acționezi conform convingerilor lui.
- Te amenință.
- Trebuie să știe tot ce faci și cu cine ești.
- Încearcă să îți gestioneze banii.
- Te izolează de cei dragi sau vrea să fie mereu prezent atunci când ești cu ceilalți.
- Se comportă de parcă nu știe despre ce vorbești (în discuțiile despre problemele dintre voi).
- Cere și i se pare normal să aibă acces la conturile tale personale, inclusiv la parole de telefon sau de e-mail.
Putem repara o relație toxică? Să vedem și ce soluții avem!
Cunoașterea de sine și a tiparelor mentale sunt cheia pentru a evita o relație toxică. Dacă te trezești într-o relație dramatică sau complicată, trebuie mai întâi să descifrezi ce se află în spatele alegerii tale. De ce l-ai ales pe el/ea să-ți fie partener și nu pe altcineva? Care sunt modelele tale din copilărie în ceea ce privește viața de cuplu? Ce nevoi am în relația de cuplu și cum sunt ele satisfăcute?
Dacă identifici trăsăturile negative care te deranjează la partenerul tău, poți alege în mod conștient să cauți pe cineva diferit.
Dacă îți dai seama că persoană pe care ai ales-o are multe dintre calitățile pozitive pe care ți le dorești, poți să cauți moduri în care să te raportezi în relație și să încerci să schimbi dinamica din cuplu.
O relație toxică poate fi îmbunătățită când fiecare partener se angajează să încerce. E o muncă de doi, cu rezultate pentru doi. Relația ar trebui ulterior să devină sănătoasă și reciproc avantajoasă.
Dacă nu reușiți să echilibrați singuri situația, întâlnirea cu un specialist poate fi alegerea perfectă iar psihoterapeuții de la Clinica Renia te vor ajută să faci primul pas spre o gestionare corectă a toxicității și efectelor ei psiho-emoționale pe termen lung. Există soluții!
[…] Citeste restul articolului pe site-ul:Relațiile toxice și rana din spatele cuvintelor | Femei de 10 […]