Diverse Sănătate

Psihoterapeutul Daniel Muntean ne propune terapia prin sunet și muzică

In ultimul timp s-au facut o serie intreaga de descoperiri in domeniul psihoterapiei, pe care oamenii de stiinta, medicii, psihoterapeutii, terapeutii, psihologii, tind sa le aplice din ce in ce mai des.
Multe dintre acestea au devenit astfel noi modalitati de vindecare care, prin profunzimea lor nebanuita si efectul lor neasteptat fac de prisos orice interventii de natura alopata sau artificiala.

Legatura dintre muzica si vindecare a fost recunoscuta de mii de ani in toate societatile. Elementele care alcatuiesc muzica: ritmul, tonul, armonia si timbrul, rezoneaza cu ritmurile si sonoritatea corpului uman. Muzica este creata pentru om si ea il poate influenta in mod benefic atunci cand este utilizata in mod inteligent.
Din timpuri imemorabile, omul a folosit sunetele si muzica atat in scop terapeutic, cat si in practicile sale religioase. Atunci cand ne simtim atrasi in mod irezistibil de muzica trebuie sa recunoastem, fara doar si poate, ca aceasta exercita o influenta certa asupra spiritului nostru.
Muzica, prin anumite forme ale ei, faciliteaza acordarea fiintei umane la noi surse de inspiratie contribuind la rafinarea si elevarea constiintei sala. Ea determina influente extrem de profunde in sfera psiho-mentala si in anumite conditii poate orienta aspiratiile umane catre cele mai sublime idealuri, ajutand-o astfel sa i-si indeplineasca menirea.

Muzica poate reprezenta o modalitate deosebit de eficienta de armonizare si adeseori se recurge la ea ca un mijloc de vindecare. In acest sens, inca de foarte multa vreme s-a constat de pilda, influenta sunetelor armonioase asupra scaderii tensiunii psihice si de aici, a diminuarii reactiilor agresive.
Meloterapia, sonoterapia, vocaloterapia, ritmoterapia. sau muzicoterapia este o forma recenta de tratament in medicina moderna;dar ea a fost recunoscuta ca atare si subzista de veacuri.

La congresul “MUZICA SI MEDICINA” de la Ludenscheid, din 1984, una din concluziile principale la care s-a ajuns a fost aceea ca muzica reduce stresul. In prezent au fost stabilite numeroase alte concluzii in ceea ce priveste efectul muzicii asupra fiintei. Astfel muzica diminueaza tensiunea arteriala, iar pulsul este incetinit.

Muzica inseamna in ultima instanta vibratie, si din aceasta cauza marea majoritate a oamenilor reactioneaza in mod spontan la aceasta. Australianul Clynes, autorul unei o lucrari remarcabile:”Muzica, spiritul si ceierul”, distingea diverse sunete avand o anumita frecventa de vibratie si le clasifica dupa tipul sentimentului pe care acestea i-l exprima, de exemplu de dragoste sau bucurie, fericire, pace si liniste, seninatate, entuziasm, optimism, curaj, sacrificiu, etc. In acest sens aceste “vibratii” sonore pot determina in fiinta umana anumite rezonante specifice si astfel prin fenomenul de acordare omul poate trai in universul sau launtric aceste stari specifice elevate generatoare de armonie si fericire.

Viata noastra poate sa capete cu totul alte valente in momentul in care vom invata sa folosim intr-un mod armonios muzica. Sunetele ne pot modela caracterul, ne pot purifica emotiile, ne pot dezvolta inteligenta. Puterea lor este cu adevarat foarte mare.

Starile psihice dezastruase pot fi usor depasite prin intermediul muzicii. Tristetea, deznadejdea, resemnarea, depresia, toate pot fi ameliorate si chiar eliminate complet ascultand o anumita muzica. Prin intermediul muzicii, indirect se poate ajunge la crearea unor stari de spirit elevate sau la modificarea unor atitudini negative.
Inainte de toate, se va recurcurge la o muzica potrivita cu emotia si structura sufleteasca launtrica, de moment a individului. Daca acesta este cuprins de sentimente de tristete, atunci- pentru inceput – cele mai potrivite vor fi o serie de melodii purtatoare ale aceluiasi aer trist, melancolic. Dupa aceea se va trece progresiv la o muzica marcata de ceva mai multa veselie.

Este bine de stiut si de retinut ca in muzicoterapie fiecare tranzitie trebuie facuta pas cu pas si cu delicatete. Muzica ne leaga de cele mai profunde fibre ale fiintei noastre. Si intrucat fiecare om este marcat de propria sa individualitate , asa si muzica potrivita pentru fiecare se ptriveste dupa simtirea si sructura sa interioara.

Daca dorim sa depasim prin intermediul muzicii o stare de tristete, vom incepe intodeauna prin a audia o muzica trista , incarcata de o vibratie profunda , astfel incat sa prindem frecventa de vibratie a sufletului nostru din acel moment.
Dupa aceea vom audia o muzica din ce in ce mai putin trista pana cand vom ajunge sa ascultam o muzica incarcata de bucurie si exaltare. Aceasta se numeste tehnica “agatarii” si este mult mai eficienta decat in cazul in care am incepe sa ascultam direct o muzica exaltata in momentul in care suntem foarte tristi. Invatati sa ascultati muzica, deschideti-va catre muzica, lasati-o sa patrunda in voi.

Acceptati vibratiile sale, permitandu-le sa va modifice vibratiile corporale, cele ale sufletului si spiritului. Dati la o parte preocuparile secundare si intrati in muzica, identificati-va cu ea. Aprofundati starea de relaxare si interiorizare. Acceptati imaginile si sentimentele pe care muzica le genereaza in fiinta.

Veti observa ca va veti destinde din ce in ce mai mult pe masura ce auditia se transforma intr-o simfonie interioara si gradat, va veti simti din ce in ce mai energizat si fericit.
Este posibil sa simtiti actiunea sunetelor, in mod strict particular la nivelul unui centru energetic(CHAKRA) sau la nivelul unor organe sesizand aici manifestarea anumitor blocaje energetice. Odata ce muzica va lua sfarsit, bucurati-va inca de liniste pentru un timp. Este o liniste vie care contine toate sunetele, toate fenomenele sublime care va patrunde intreaga fiinta, generand o stare profunda de fericire si armonie sufleteasca.

Terapia prin muzica si sunet este o terapie armonizatoare a energiilor din fiinta si de aceea va sugerez sa ascultati acea muzica la care vibrati cel mai mult. Incercati diferite sunete si tipuri de muzica.Cu adevarat spectaculoasa este terapia prin sunet numita

Hemi-Sync prescurtarea folosita pentru Hemispheric Syncronization , sincronizarea emisferelor cerebrale- este o o tehnica de ghidare audio atestata clinic, avand la baza peste 50 de ani de cercetari stiintifice, dezvoltata si atestata de Bob Monroe.

Aceasta tehnica foloseste combinatii specifice de tonuri audio, care induc sincronizarea undelor cerebrale la nivelul intregului creier , ajungand astfel ca cele doua emisfere cerebrale sa lucreze impreuna si in armonie.Pentru mai multe informatii despre aceasta tehnica spectaculoasa cu beneficii multiple puteti vizita siteul www.hemi-sync.ro .

Tot din terapia prin sunete face parte si incantatia. Indiferent daca rostiti anumite vocale sau recitati mantre, lasati sunetul, vibratia propriei voci, sa rasune si sa va curete energia! Nu trebuie neaparat sa fiti cantaret , pentru a face acest lucru.

Cu totii avem o voce , sa o folosim pentru propria vindecare! Din punct de vedere ezoteric, simtul auzului este in legatura cu CHAKRA GATULUI VISHUDDHA CHAKRA centrul de forta plasat la baza gatului si cu elementul subtil eter, quintesenta celorlalte patru;pamant, apa, foc si aer. Pornind de la aceasta corelatie, deducem ca sunetul ne poate influenta intuitia, inspiratia creatoare, starea de puritate la nivel mental, favorizeaza instalarea linistii launtrice si a calmului.

Sunetele ne pot “ transporta” din starea beta a creierului (specifica starii de veghe), in starea alfa (specifica starii de meditatie si relaxarii), fara sa adormim. La nivel fizic sunetele afecteaza presiunea sanguina, pulsul, circulatia, functionarea creierului si metabolismul.

Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative, etc. Este desigur foarte simplu pentru fiecare din noi sa practicam o asemenea terapie. Putem sa renuntam de exemplu intr-o anumita situatie la a lua un analgezic in favoarea ascultarii muzicii care ne place. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca preferintele noastre sa fie in acord cu energia reala pe care sunetele respective o poarta in mod obiectiv. Sunetele pe care specialistii acestui domeniu le folosesc sunt in general sunete pure ale caror efecte au fost studiate experimental.

Sedinta de muzicoterapie se compune din audierea unui “ exercitiu” (sau mai multe), ce contine melodii, fraze muzicale sau anumite sunete specifice care se repeta in asa fel incat vibratiile lor sa fie mai tot timpul constante.

Muzicoterapia are mai multe subcategorii :

meloterapia – terapia care are la baza o melodie,
sonoterapia – foloseste sunete speciale,
vocaloterapia – foloseste sunetele emise vocal.
In functie de personalitatea, de afectiunile, si de obiectivele pacientilor, specialistul poate alege una din cele doua forme ale terapiei:

activa– care consta in practicarea unui instrument, compunerea de melodii, executarea de miscari ritmice pe sunetele muzicii ce favorizeaza in special exprimarea sinelui;
pasiva– ascultarea muzicii poate stimula energia creativa si contribuie la cresterea capacitatii de concentrare a memoriei. Muzica scoate la iveala emotii, uneori uitate sau ascunse cu mult timp in urma.
In terapia prin muzica sunetele si ritmul devin instrumente cu ajutorul carora se dezvolta creativitatea, se intra in contact cu sinele si se trateaza diverse probleme de sanatate ( anxietate, durere cronica, hipertensiune, dificultati de invatare etc.).
Datorita efectului sau asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important care ajuta la relaxare si la reducerea stresului. Ca instrument de dezvoltare personala, muzica contribuie la cresterea capacitatilor cognitive (atentie , memorie), psihomotorii (agilitate , coordonare, mobilitate ) si socioafective.
Combinaţii specifice de bătăi binaurale complexe împreună cu muzica şi, după caz, ghidare verbală, sunt folosite pentru a facilita îmbunătăţirea stărilor mentale, fizice şi emoţionale.

Perfecţionată pe parcursul a zeci de ani de cercetări ştiinţifice, susţinută de numeroase studii ştiinţifice şi clinice independente efectuate de prestigioase instituţii medicale şi universităţi , terapia prin sunet si muzica şi-a dovedit eficienţa într-o serie de aplicaţii:

Dezvoltare personală:

atingerea celor mai profunde stări de meditaţie
dezvoltare spirituală
experimentarea diferitelor nivele de conştiinţă extinsă
percepţia directă a energiilor şi sistemelor de energie superioare
o înţelegere mai profundă a energiei personale
controlul energiei personale
eliminarea blocajelor energetice
acces la înţelepciunea inconştientului
comunicarea cu Sinele Superior
dezvoltarea puterii personale
vindecarea emoţională
Aplicaţii practice în viaţa de zi cu zi:

managementul stresului
relaxarea profundă
eliminarea insomniilor
inducerea somnului regenerator
învăţare accelerată
creşterea puterii de concentrare
îmbunătăţirea memoriei
dezvoltarea creativităţii şi intuiţiei
eliminarea fricilor şi fobiilor
depăşirea tiparelor comportamentele nedorite
renunţarea la fumat
întărirea sistemului imunitar
accelerarea proceselor de vindecare şi de recuperare
aplicaţii terapeutice în domeniul autismului, ADHD şi psihooncologie
eliminarea stărilor depresive
accelerarea procesele de recuperare postoperatorii cât şi în cazul atacurilor cerebrale
ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei
încetinirea procesele de îmbătrânire
şi altele, aplicabilitatea tehnicii fiind, practic, nelimitată.

Nota Redacției : O sanatate optima este posibila. Danykomio Clinique Therapy concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean ,este locul unde tehnicile de tratament folosite in acest scop va ajuta sa profitati din plin de sansa de a fi sanatosi.

Sursa : Danykomio Clinique Therapy

Publicitate