Prima mea frază va fi considerată, cu siguranță, o manifestare a unui feminism entuziast. Poate că așa și este, dar vă las mai întâi să citiți fraza cu pricina. Așadar, iat-o : Deși, cum e și firesc, există excepții ( am chiar un bun prieten, care se înscrie în rândul lor), cred cu tărie că femeile sunt cele mai potrivite pentru a conduce o agenție de turism. Ele știu să aprecieze frumosul, știu să aleagă varianta optimă dintr-o sumedenie de posibilități, știu să fie si cumpătate, dar nici să nu facă rabat de la calitate și, in concluzie, tot ele, femeile, reușesc să construiască cele mai inspirate circuite de vacanță, gândindu-se cum să mulțumească toți membrii unei familii – adică exact așa cum fac ele, de obicei, și acasă.
De aceea, a sta de vorbă cu un manager-femeie din turism nu poate decât să mă bucure. Astfel încât, pregătindu-mă pentru o apropiată călătorie in lumea Nordului, am intrat în contact cu Nordic Tours, una dintre cele mai performante agenții de turism din România. Rezultatul? Un parteneriat frumos, de care sunt foarte încântată și, respectiv, interviul de mai jos, cu doamna Corina Țigănuș, managerul Companiei. De care, de asemenea, sunt foarte încântată! Sunt sigură că, citindu-l, veți începe să priviți cu și mai mare interes către țările scandinave și veți începe să cochetați cu ideea de a o porni într-acolo, cu prima ocazie.
….și nu veți greși deloc!
Marina Almășan : – Cine este , așadar, Corina Țiganuș și cum s-a intâmplat apropierea sa de lumea călătoriilor?
Corina Țigănuș : – Apropierea de turism si lumea calatoriilor nu este intamplatoare, mama fiind profesoara de geografie, de mica am stat cu atlasul in brate, sau o ajutam sa coloreze harti pe foi de calc. Apoi, am urmat si eu aceeasi facultate, visand cu ochii deschisi si cu atlasul in gand. Am facut si un master pentru turism rural si agroturism, prima mea „dragoste” fiind turismul de incoming si atragerea turistilor straini in Romania, care este absolut magic si umple de energie orice bun roman. Catre nord, am „virat-o” in anul 2000 (wow, sunt deja 20 de ani! ) printr-un parteneriat prin care de fapt, veneau suedezi si danezi in Romania. Dar fiind cerere mare si din Romania, am ales aceasta nisa, de a face excursii catre Scandinavia; era mai greu atunci, trebuia sa luam viza pentru toate cele 4 tari, biletele de avion nu erau electronice, se tipareau sau se scriau de mana, hotelurile le vedeam doar in poze si pliante, iar noi imaginam programul. Dar ce frumos este si pionieratul … nu putem observa evolutia fara inceputuri.
Marina Almășan : – Acum, că am aflat și faptul că vă recomandă si “ereditatea”, și studiile, îmi dau seama odată în plus, că sunteți omul potrivit, la locul potrivit. Haideți să vorbim puțin despre aplecarea oamenilor spre “a călători”. Ce beneficii ascunde, din punctul dumneavoastră de vedere, actul de “a călători”?
Corina Țigănuș : – Calatoriile te fac modest, te simti atat de mic intr-o lume asa mare, respiri acelasi aer cu sute de oameni sau calci pe aceleasi strazi pietruite, pe care, in urma cu secole au calcat Nero, Napoleon sau Birger Jarl.
Calatoriile te fac sa iti pui intrebari, sa faci comparatii si sa analizezi locul unde te situezi tu, ca om, poporul tau, tara ta. Poti mult mai usor sa sintetizezi si sa intelegi evolutia si diferentele intre oameni, poti fi mai bun cu altii si mai tolerant.
Marina Almășan : – Frumoasă definiție! Până să conduceți o companie care organizează călătoriile altora, probabil ați fost dumneavoastră însevă o călătoare. Care a fost prima călătorie și ce amintiri v-a lăsat?
Corina Țigănuș : – Au fost multe calatorii, dar printre primele – care ma amuza si acum – a fost o calatorie cu avionul, impreuna cu o prietena care avea… nu frica, ci groaza de a zbura cu avionul! Statea cu ochii inchisi si mainile inclestate aproape tot drumul, si inaintea calatoriei, mai vazusem si un film cu prabusirea unui avion. Primul zbor a fost ok, dar dupa escala, s-a intarziat mult decolarea, si deja aveam tot felul de ganduri, mai ales ca, insotitoarea de bord a descris si procedura cu vesta de salvare, ceea ce nu se întamplase la primul zbor (noi nu stiam, dar era normal, pentru ca de data asta traversam o mare). Am decolat ok, am mers ok, dar aveam locuri in dreptul aripilor si la un moment dat, cand ma uit pe geam, vad pe aripa avionului, o tabla dreptunghiulara care se ridicase si flutura, asa in bataia vantului. Am crezut ca nu vad bine, ca mi se pare; cand m-am uitat iar, nu mai era bucata aia de tabla, dar era una mult mai mare ridicata care se tot zbatea in bataia vantului.
Atunci am crezut ca avionul se va descompune si gata, s-a zis cu noi si ca sa nu vada si prietena mea asta, am stat numai proptita in geam, doar mai trageam cu coada ochiului sa vad ce se mai intampla, si imi faceam curaj ca poate totul e in ordine, dar nu stiu eu, pentru ca toti ceilalti pasageri stateau foarte linistiti.
Cand am aterizat si am rasuflat usurate, i-am spus de bucatile de metal care falfaiau pe aripa, si cum am stat intepenita de frica, mi-a zis „-doamne, alea erau flapsurile, credeai ca nu stiu?”. De atunci, admir jocul flapsurilor si imi aduc aminte cu drag de ora aceea cand am spus in gand toate rugaciunile pe care le stiam si am facut toate promisiunile posibile, daca voi scapa cu viata.
Marina Almășan : – O să râdeți, dar nici mie flapsurile care flutură în bătaia vântului nu-mi creează o stare din cale-afară de confortabilă! 😁 Dar haideți să continuăm interviul într-o notă optimistă! Va rog să creionați un Top 5 locuri pe care le-ați vizitat, motivând fiecare pozitie.
Corina Țigănuș : – Cel mai mult imi plac fiordurile norvegiene, Stockholm-ul, Italia, Islanda si St Petersburg. Nu pot face un top, pentru ca in fiecare loc imi place altceva, sau cand am repetat calatoria am privit-o cu alti ochi, am simtit si am avut alte sentimente fata de prima data. Fiecare calatorie are un farmec aparte, incepand de la frenezia pregatirilor dinaintea plecarii, curiozitatea si asteptarile pe care le ai si apoi, cand ajungi in vacata, trebuie sa te lasi dus de val, sa gusti experiente si specificul local, sa te pierzi si sa nu iti pese de maruntele nepotriviri.
De acum incep sa privesc viata de la celalalt capat, cu o alta perspectiva si pot spune ca nu conteaza numarul calatoriilor, ci doar profunzimea lor, sentimentele pe care le traiesti in acea vacanta, schimbarile pe care le produce o calatorie in sufletul tau.
Marina Almășan : – Nu sunt de acord cu “privitul vieții de la celalalt capăt”. E o metaforă frumoasă, dar mai e până să vi se potrivească! Să ne întoarcem la vacanțele promovate de Nordic Tours. Este Lumea Nordului așa rece, precum se spune? Prin ce este fascinantă Scandinavia?
Corina Țigănuș : – Scandinavia este atractiva in primul rand prin natura sa impresionanta si in al doilea rand prin felul de a fi al scandinavilor. Natura este fascinanta (mai ales pentru romani), pentru ca toate orasele sunt inconjurate de ape, strabatute de canale pe care barci si vapoare navigheaza continuu, iar orasele pot fi admirate si de pe uscat, dar si de pe apa. Padurile, pajistile si dealurile inverzite fac un contrast unic cu luciul albastru al apei fiordurilor, si cu acoperisurile rosii sau casutele albe din lemn.
Scandinavii se straduiesc sa contribuie la o societate mai buna, iar in grija lor pentru oameni, promoveaza sentimentul de comoditate si multumire, pentru a face viata mai frumoasa si tocmai de aceea, conform studiilor, sunt cei mai fericiti oameni din lume. In nord, unde vremea mohorata si frigul dureaza o mare parte din an, oamenii au gasit o alternativa care ii face sa se simta bine si in perioadele cand soarele nu apare. Astfel, danezii si norvegienii au „hygge” termenul care defineste fericirea, iar suedezii au spiritul „lagom” – adevaratul secret suedez al vietii bune, un stil de viata care promoveaza armonia, sinceritatea, echilibrul si multumirea cu ceea ce ai.
Marina Almășan : – Abia aștept să pătrund și eu tainele acestui “lagom” de care vorbeați! Și e momentul să vă mulțumesc pentru sprijinul oferit în noul meu proiect literar. Dar să revenim la activitatea agentiei pe care o conduceți . Care sunt pachetele cele mai atractive, pe care le oferiți?
Corina Țigănuș : – Cele mai atractive pachete sunt legate tot de natura, cele in perioada Noptilor Albe si cele pentru vanatoarea de Aurore Boreale, croazierele pana la Capul Nord si granita cu Rusia, programe in Groenlanda si minunata Islanda.
Marina Almășan : – Wow! Sună fascinant! Spuneți-mi, a adus vreo noutate, anul 2020?
Corina Țigănuș : – Noutatea anului 2020, in afara schimbarilor climatice care au incalzit si tarile nordice, observam o dorinta foarte mare a romanilor de a vâna Aurora Boreala, se cauta mancare bio, sau produse cat mai naturale, ceea ce in tarile scandinave se află din belsug, activitati in aer liber, in natura si in general experiente unice.
Si, datorita filmelor cu vikingi, există o dorinta, in special a copiilor, de a vizita sate vikinge si muzee, sau de a cunoaste cat mai multe despre vikingi. Din fericire sunt multe sate, si chiar festivaluri vikinge, unde se simuleaza traiul de acum sute de ani, au animale pe care le ingrijesc, isi pregatesc mancare, culeg fructe de padure, se simuleaza lupte, iar copiii pot participa activ la diferite activitati.
Marina Almășan : – Am spus eu că o femeie-manager se gândește cum să-i mulțumească pe toți membrii familiei! Știți ce am să vă rog acum? Să alegeți unul din orașele cele mai spectaculoase ale Nordului și să-mi descrieți cum arată, concret, o călătorie în acest oraș, organizată de Nordic Tours.
Corina Țigănuș : – Toate capitalele nordice sunt frumoase si in toate organizam calatorii unice, dar o sa aleg Copenhaga, pentru ca este prima intrare in programele noastre.
Copenhaga, este foarte ofertanta din punct de vedere turistic si poate fi vizitata si admirata din multe moduri: puteti admira orasul din punct de vedere arhitectural, comparand cladirile vechi cu cele cu design modern, puteti face un tur al statuilor, sau un tur cu bicicleta, puteti vedea orasul de pe apa, sau puteti face un tur al restaurantelor unde seara se canta jazz, Copenhaga fiind recunoscuta a fi capitala jazzului nordic, puteti face un tur al palatelor, sau al clădirilor unde puteti urca pentru a fotografia si a admira acoperisurile rosii, turnurile si cupolele gri-abastre ale bisericilor.
Dar am gandit un tur de basm, ca o poveste, pe urmele lui H.C. Andersen, si nu cred ca este cineva care sa nu fi citit măcar o poveste a celebrului scriitor danez, sau sa nu fi auzit de vreun personaj al sau. De aceea, cand strabat strazile din Copenhaga, mi-l imaginez in urma cu peste un secol, citind pe strazi povesti copiilor care se strangeau in jurul lui si il ascultau atenti si fascinati (a facut asta vreme de 10 ani). A continuat sa aduca bucurii copiilor prin basme si povesti vreme de peste un secol iar o statuie este chiar langa primarie, pe bulevardul care ii poarta numele.
A fost inspirat la tot pasul de regi, regine, calesti si palate (Christiansborg, Amalienborg sau Rosenborg), si ma gandesc ca asa a scris „Hainele cele noi lae Imparatului”, sau daca in turul de oras mergeti pe tarm, la una dintre cele mai populare atractii si simbolul Copengaha – Mica Sirena, ne putem imagina si dragostea ei pentru printul care putea trai chiar in palatele regale de pe tarm.
Cand mergem sa admiram schimbarea garzii regale, ne putem gandi ca acolo s-a inspirat petru povestea „Soldatelul de Plumb”.
La frigul iernii daneze, a adaugat putina magie si a fost de ajuns sa scrie o alta poveste de succes – „Craiasa Zapezii”, dar si pentru povestea trista „Fetita cu chibrituri”, tot frigul l-a inspirat, probabil mergand pe Stroget, cea mai lunga strada de cumparaturi exclusiv pietonala din Europa, de peste 1 km, care incepe in Piata Primariei (Radhuspladsen) si se termina in Kongens Nytorv, cu multe magazine scumpe, unde se pot gasi portelanuri, bijuterii sau argintarie cu design danez.
Daca doriti sa pasiti si mai mult pe urmele lui Hans Cristian Andersen, portul Nyhavn, este locul perfect unde va puteti relaxa, in unul din numeroasele restaurante rafinate, sau puteti servi o bere sau o inghetata pe malul cheiului, privind cladirile colorate aliniate de-a lungul portului, care dau culoare si farmec, si care l-au inspirat si pe Andersen, pentru ca atunci cand a locuit in casa de la nr 20 a scris povestioara „Printesa si bobul de mazare”, apoi a mai locuit la nr 67 si la nr 18.
Muzica jazz ce rasuna discret din restaurante si cafenele, forfota si atmosfera plina de viata precum si mancarea gustoasa sunt atribute care va vor cuceri definitiv.
Chiar si in renumitul parc de distractii Gradinile Tivoli, din centrul orasului, deschis la 1843, sunt personaje din basmele lui Andersen, sau sunt puse in scena povestile scrise de el. Spectacolele de teatru au si o noua adaptare a baletului „Degetica”, cu costume realizate chiar de Regina Margrethe insasi.
Cand un critic l-a intrebat daca intentiona sa-si scrie biografia, el a raspuns ca este scrisa deja in „Ratusca cea urata” si cred ca multe biografii ale femeilor si barbatilor de 10 se regasesc in aceasta poveste 😁.
Marina Almășan : – Doamne, ce frumoasă prezentare! Cred că, după ce va fi citit acest interviu, vânzările de vacanțe la Copenhaga se vor dubla! 😁
Am o curiozitate : când porniți în conceperea unui circuit, care sunt obiectivele principale?
Corina Țigănuș : – In conceperea fiecarui circuit, consideram timpul ca fiind cea mai importanta resursa. Nu trecem prin aceleasi locuri, eficientizam la maxim timpul si banii, avem cazare in hoteluri ultracentrale, pentru ca turistii sa simta „spiritul scandinav” seara in restaurante sau cafenele deschise pana tarziu, iar daca se simt obositi, sa mearga doar cateva minute pana in camera, le oferim astfel posibilitatea de a fi in inima turistica a fiecarui oras si de a lua parte la frumusetea serilor lungi de vara in mijlocul localnicilor sau a altor turisti.
Marina Almășan : – Am spus eu ca o femeie are o abordare mult mai practică asupra organizării unei vacanțe! Ce înțelegeți printr-o “vacanță ideală”? Chiar, dumneavoastră ați avut parte de așa ceva?
Corina Țigănuș : – Pentru fiecare, vacanta ideala inseamna altceva: pentru unii sa stea la soare, pentru altii sa priveasca marea, unii cutreiera muntii, altii orasele si muzeele, iar vacanta ideala a cuiva, altuia i s-ar parea un chin.
Deci consider ca vacanta ideala are o amprenta personala, iar vacanta mea ideala ar fi sa ma trezesc in Italia, in fata unei cafele pe care sa o savurez intr-o mica piata, privind italienii agitati din jurul meu, apoi as vrea sa fiu in Berlin pentru un pranz delicios, arhitectura si calmul german pot fi relaxante dupa-amiaza, iar seara in Bergen, sa savurez fructe de mare pescuite chiar in acea diminteata intr-un restaurant de pe chei si sa privesc vapoarele care vin si pleaca.
Si chiar ar fi ideala, daca s-ar repeta asta un timp indelungat, schimband poate doar orasele, sau m-as putea imbarca pe un vas de croaziera si timp de 7 sau 11 zile as naviga pana la Capul Nord, admirand forfota din micutele porturi si coasta dantelata de fiorduri a Norvegiei.
Si as face asta in timpul aurorelor boreale, visand sub dansul luminilor verzi-galbene-albastre la gandul ca ar fi frumos ar fi sa le vada cat mai multi romani. Si se spune ca aurorele indeplinesc toate dorintele.
Marina Almășan : – Vă suspectez că, în paralel cu Facultatea de Geografie, ați absolvit-o și pe cea de Filologie! 😁 Spuneți-mi, îi este greu unei femei-manager, în zilele noastre? Ce o deosebeste de managerul-bărbat?
Corina Țigănuș : – Traim vremuri si avem norocul de a trai intr-o tara in care, ca manager, nu conteaza daca esti femeie sau barbat, conteaza doar caracterul celui care conduce. Sunt barbati puternici, dar sunt si femei puternice, la noi nu domina barbatii, ci cel puternic il domina pe cel slab, indiferent de sex.
Marina Almășan : – Care credeți că sunt punctele dvs forte?
Corina Țigănuș : – Sunt pozitiva, am incredere si zilnic incerc sa transform unghiurile in linii curbe 😁, sa ma pun in pielea altcuiva si sa vad si alta perspectiva.
Marina Almășan : – …dar defectele care vă sunt?
Corina Țigănuș : – Cred ca sunt prea directa si uneori taioasa chiar, nu am rabdare si „iau foc” repede, dar tot repede imi si trece (deh sunt un leu cu ascendent in leu, nascut in anul calului de foc).
Marina Almășan – Vorbiți-ne, vă rog, acum, despre Corina Țigănuș, cea din afara biroului de manager.
Corina Țigănuș : – Imi place sa cutreier muntii, imi plac ploaia, mirosul cafelei si nucile; prajiturile cu nuca, inghetata cu nuca, tot ce e cu nuca; norocul meu ca de ceva timp se pune si in salate si am mancat undeva un muschi de vita in crusta de nuci…un vis!
Am acasa un sot minunat si un tanar adolescent, elev la Colegiul Sf Sava, care nu vor sa se stie si sa se auda nimic despre ei 😁.
Marina Almășan : – Cunosc problema! Si eu mă confrunt cu ea! Atunci revin la dumneavoastră : aveți vreo deviză în viață?
Corina Țiganuș : – Nu stiu daca e o deviza, dar sunt convinsa ca ceea ce daruiesti, aia primesti.
Marina Almășan : – Se pare că dumneavoastră stați bine la capitolul “dăruit”, căci am observat că lumea spune că ați fi un “manager de 10”.
Corina Țigănuș : – Nu stiu daca sunt sau nu un manager bun, dar mai stiu ca am realizat totul prin forte proprii, fara alt ajutor, am cladit caramida cu caramida, am inceput cu un caiet si cateva pixuri, o colega a imprumutat scaune si birouri, aveam doar un singur calculator, dar multe-multe idei marete.
Cu timpul, am construit o echipa de nota 10, care vrea sa faca totul perfect, fara cusur, impecabil. Cand sunt la mijloc banii si mai ales visurile altor oameni, totul trebuie sa fie cat mai aproape de perfectiune. Si uite-asa, cand faci totul cum trebuie, apar multumirile si feed-back-urile pozitive, care reprezinta cea mai vizibila realitate ca esti pe drumul cel bun. Si succesul e mult mai dulce, cand stii ca ai fost corect, nu ai ars etape si nu ai luat-o pe scurtaturi.
Marina Almășan : – Că aveți o echipa de nota 10 m-am convins “ pe propria piele”, în cadrul parteneriatului nostru. Cum ați obținut performanța de a fi o agenție de nota 10?
Corina Țigănuș : – De fapt, nu eu, ci echipa „Nordic”este de 10. Performanta sta in echipa mea, fara de care nu as fi ajuns pana aici, suntem impreuna de 15 ani, 9 sau 5 ani, au venit direct de pe bancile facultatilor, eu le dau incredere iar ele imi dau puterea de a merge mai departe.
Marina Almășan : – O ultimă întrebare, de fapt, o recomandare pentru cei care și-au propus sa “guste”, pentru prima oară, țările nordice și nu stiu cu ce să înceapă. Ce le recomandați, așadar, “novicilor”?
Corina Țigănuș : – Nordic Tours este o agentie specializata in calatoriile in tarile nordice si avem o filosofie diferita in conceperea programelor. Un circuit in tarile nordice nu presupune sa petreceti nenumarate ore in autocar si sa bifati „pe fuga” atractiile, ci sa luati contact cu frumusetea naturii, sa descoperiti pe indelete tot ce au de oferit aceste tari si sa intelegeti cum functioneaza societatea nordicilor.
In orasele scandinave nu sunt foarte multe muzee, biserici si catedrale. Ceea ce trebuie trait si simtit cu adevarat este „spiritul scandinav” liber, independent si fericit, care se poate savura in porturi, in centrul oraselor sau in mijlocul „vikingilor” pe fiordurile norvegiene. Este o emotie care ii cuprinde deopotriva si pe localnici (descatusati de atata iarna si intuneric) dar si pe turistii care iau parte cu bucurie la atmosfera generala.
Si un ultim sfat: Nu escaladați munții pentru ca lumea să vă vadă, ci pentru ca voi să vedeți lumea!
Marina Almășan : – Tiii, ce îndemn frumos! Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc să vă mențineți mereu …în vârful muntelui!
Circuitele organizate ptr romani de „Nordic” in Scandinavia cat si cele organizate pentru straini in Romania, o revelatie si o desfatare bazate pe profesionalism !