Sănătate

Prof. dr. Vlad Ciurea despre Coronavirus: „Dragi Români, nu cedați și nu vă văicăriți, am trecut noi și prin momente mai grele de atât! 

Profesor dr. Alexandru Vlad Ciurea este, cu siguranță, unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din România, și nu numai. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Șef al secției I neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, este coordonator al departamentului de cercetare în neuroștiințe din același spital, profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Și lista ar putea continua. Dar ne oprim aici pentru a vă prezenta un interviu acordat de prof dr. Alexandru Vlad Ciurea site-ului nostru, pe tema Coronavirusului.

F10: Aveți peste 50 de ani de activitate, peste 23000 de operații pe creier din care jumătate la copii. Ați văzut multe in activitatea dvs. medicală. Cât este de periculos noul virus care ne-a invadat? 

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Este o pandemie ca și acum 100 de ani (m.r. la gripa spaniolă, care a prins populatia globului nepregatita imun pentru o asemenea virusare in masa). Este foarte periculos, intrucât nu avem imunitatea pregatită. Pentru aceasta există o multitudine de metode de ridicare a imunitații (vitamina C, ceaiuri calde, evitarea contactelor cu cei din jur, păstrarea regulilor comunicate de către autorități, igiena, igiena, igiena care este foarte importantă, alimentație ușoară, usturoi, lămâie). 

F10: Care este lucrul de care ar trebui să ne temem cel mai mult și cum ne protejăm?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Locuri unde există persoane ce tusesc și expectorează in jur, necontrolat bineințeles, dar și neigienic. Trebuie să purtăm masca continuu, mănuși, dezinfectarea mâinilor constant pe bază de cloramina/spirt/derivații, dar și menținerea distanței de 1 m și jumătate cu partenerii și partenera de discuții. 

F10: Ce inseamnă pentru psihicul uman această privare de libertate și această pandemie?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Este un lucru foarte grav, intrucât omul este un animal social. Viața ne-a învățat să comunicăm, să vorbim, să iubim, să ne certăm, să parlamentăm, deci… să fim in grupuri sociale mari (ceea ce este extrem de benefic pentru activitatea cerebrală).

F10: Cât de mult influenteaza psihicul starea noastră de sănătate?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: TOTAL. Un creier normal și bine setat este ca și un calculator extrem de bine organizat, ce răspunde tuturor provocărilor. Centrul de comandă se află în creierul fiecăruia dintre noi.

F10: După ce se termină perioada de restricții, de cât timp are nevoie creierul uman pentru a se readapta?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Nu trebuie să ajungem la readaptare; trebuie sa fim adaptați… Trebuie să ascultăm regulile de sănătate prezentate de către specialiști in mod foarte clar (doctori), intrebați întrucât există mijloace de comunicare, informați-vă cât mai corect și luați hotărârile corespunzătoare fiecărui moment benefic pentru dumneavoastra dar și pentru familie.

F10: Care este lecția pe care trebuie să o învățăm din această experiență?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Lecția este următoarea:

Am avut totul la dispoziția noastră: soare, lumină, pădure, apa, aer curat, socializare, intelect deosebit, plimbare continuă, călătorii, comunicare, etc și… le-am distrus treptat, pe toate!

Dumnezeu sau o altă creativitate sigur ne incearcă… am trecut prin asemenea momente grele: incendii, inundații, cutremure, Revolutie, gripa aviară, etc. Trebuie să trecem și de aceasta și în NOI se află răspunsul corect de ÎNVINGERE. (Dragi Români, nu cedați și nu vă văicăriți, am trecut noi și prin momente mai grele de atât!) .

F10: Cum ne menținem mintea limpede, activă, optimistă în această perioadă?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Eu sunt cel mai bun exemplu.

  1. Urmez cele 10 porunci pe care le-am prezentat in repetate rânduri, de la care nu abdic în momentul de față.
  2. Gândesc pozitiv, pozitiv și foarte pozitiv.
  3. Nu mă opresc din activitatea fizică și mai ales, cerebrală – mă mențin într-un tonus continuu.
  4. Nu urmăresc breaking news sau toate știrile alarmiste. Mă interesează doar rapoartele corecte ale specialiștilor.
  5. Faceți doar ceea ce vă place și nu vă mai certați.

F10: În final, domnule profesor, un gând pentru cititorii noștri?

Prof. dr. A. Vlad Ciurea: Oameni buni, oameni foarte buni, dragi români! Vă rog să ramâneți uniți, demni, frumoși, cu gânduri bune și cu rugăciuni in această săptămână Sfântă, intrucât Dumnezeu sigur ne va asculta și ne va păzi: DE CEL RAU! Spuneți Tatăl Nostru, stați in casă cât mai mult și bucurați-vă de bucatele pe care le aveți pe masă și mai ales de sănătatea dumneavoastră!

Vom trece sigur de aceasta perioada și vom păși pe drumul speranței.

România este o țară binecuvântată de către Dumnezeu. Rugați-vă în aceste momente! (Ne aflăm în Săptămâna Sfântă).

Foto: Blog/Facebook prof. univ. dr. Alexandru Vlad ciurea

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Nu degeaba , acest MEDIC a fost numit DUMNEZEUL NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI! Ne incurajati si ne vegheati, de acolo, de unde sunteti, DE-O VIATA! In aceste momente, fara a fi considerata, exagerata, cred ca TREBUIE SA NE RUGAM SI PENTRU DVS.! DUMNEZEU SA AIBA GRIJA DE DVS., SA VA MENTINA SANATOS si LA FEL DE CREDINCIOS, PROFESIEI PE CARE O EXERCITATI DE-O VIATA! Creierul nostru nu va uita ca, odat`, CINEVA, a patruns acolo unde nu poate patrunde decat credinta-IN CREIERUL NOSTRU! SANATATE, sa avem cu totii! MULTUMIM! MULTUMIM! MULTUMIM!- pentru TOATA GRIJA PE CARE NE-O PURTATI! SARBATORI LUMINATE, BINECUVANTATE!