banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Primăvara. Instrucțiuni de folosire

 

La ce e bună primăvara? – ne întrebăm, dintr-un automatism  pe care economia de piață l-a strecurat, pe nesimțite,  între metehnele noastre, făcându-ne să așezăm tot ceea ce ne înconjoară, pe talerele balanței de venituri și a cheltuieli, pentru a vedea dacă “merită”. 

Cât de costă primăvara și ce obținem de la ea? Putem smulge din ea un profit? Poate fi pusă, oare, o taxă pe primăvară? Un impozit pe ghiocei sau pe iubirile ce se nasc, odată cu ea? Este,  primăvara asta,  o afacere? Ne face mai avuți, mai potenți, mai altfel decât am fost ieri?

La ce e bună, așadar, primăvara?

Nu obții mare lucru de la primăvară. Dar e bună sa-ți înfășori sufletul în ea, atunci când te-ngheață rămășitele iernii, cuibărite înlăuntrul tău. E bună să te restartezi, să spui “stop”, atunci când ceva nu a mers și să o pornești, cu primăvara la braț, pe un nou drum. Si tot primăvara e momentul  ideal pentru noi începuturi. E un fel de “ora zero”, pentru te miri ce. Primăvara poți să începi o cură de slăbire, un curs de japoneză, o școală de cooking, poți să începi să mergi la sală sau să scrii poezii, poți să-ți schimbi lookul și iubitul, fără să le regreți prea mult pe cele de dinainte. Dar poți totodată să te reîndragostești de vechea ta iubire, de cea pe care o credeai prăbușită pe veci în păguboasa groapă cu inerție,  în care nimeresc mai toate marile iubiri. Primăvara te ajută s-o resuscitezi, gură la gură, suflet la suflet și s-o ademenești pe cărările sale însorite pentru încă un anotimp, care, dacă ești înțeleaptă, poate dura la nesfârșit. 

Primăvara e pentru haine noi, pentru șifoniere răscolite și eliberate de povara vechiturilor. Primăvara e pentru pantofi cu toc, pentru ruj aprins, pentru eșarfe înflorate și imprimeuri vesele. Primăvara este pentru vazele de flori care-și încetează hibernarea prin dulapuri și ies la lumină, ca să-și întâmpine musafirele. Caci da, primăvara vine odată cu florile, pe care le primești uneori de la cine te aștepți cel mai putin. 

Primăvara este pentru curățenii de tot felul : prin casă, prin mulțimea de prieteni de pe Facebook și din viață, este pentru igienizarea sufletului. Detergenții primăverii sunt cât se poate de eficienți, iar aspiratorul ei poate aduna într-însul toată mizeria Trecutului, de care vrei să te dezbari. 

Primăvara ne ajută să privim însorit spre ceea ce va urma, să ne hrănim optimismul si visele, să lăsăm gândul să zburde și să ne ținem după el, într-un pas al ștrengarului optimist. Primăvara este pentru împachetarea hainelor de iarnă și a supărărilor cu care am fost încotoșmănați atâta vreme, pentru ascunderea lor în unghere de care nu ne vom mai atinge multă vreme. Uneori niciodată. 

Primăvara este pentru zâmbet, pentru gândul bun și fapta frumoasă, este pentru prietenii adevărați și pentru copiii – vechi și noi;  primăvara este pentru “TE IUBESC!”. 

Rubrica oferita de :

Femei de 10 pe Facebook