DanDANA! Ea și El Povestea mea

Prieteniile rele strică obiceiurile bune? Iată ce ne spune Cartea Cărților

Anturajul unui om poate spune multe despre acesta, dacă nu chiar totul. Unii se complac în anumite situații și chiar nu consideră că ar avea vreo problemă, chiar dacă acestea lasă mult de dorit. Dar sunt oameni care realizează cu tristețe că prieteniile pe care și le-au făcut i-au tras, fără doar și poate, în jos. Oare cum ajungem  în anturajele nepotrivite, ce e de făcut ca să ieșim din ele și ce spune Cartea Cărților despre acest subiect?

Avem nenumărate pasaje în Biblie care exemplifică puterea anturajului. De cele mai multe ori, anturajul prost a stat la baza căderii multor oameni care nu doar că au ajuns în ipostaze deplorabile, ci i-au tras și pe alții după ei.

Este recunoscut faptul că anturajul ne influențează comportamentul și ar trebui să conștientizăm acest lucru. În Biblie se vorbește foarte mult despre efectul pe care îl poate avea acesta asupra omului. Apostolul Pavel îi avertiza pe creștinii din Corint în felul următor: Nu vă înşelaţi: “Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Corinteni 15:33)

Orice om înțelept va evita anturajul care îl poate duce la rău. Solomon a scris astfel în cartea Proverbelor: Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. (Proverbe 13:20)

Într-un pasaj din Geneza (Facerea) se povestește despre Dina, fiica patriarhului Iacov. Dina, fata pe care o născuse Lea, a ieșit să vadă” ce fac fetele țării în care se afla. Ea a fost zărită de Sihem, fiul hevitului Hamor, domnitorul țării. Acesta a pus mâna pe ea, s-a culcat cu ea și a necinstit-o. (Gen. 34:1,2)

Dina, plictisită de casai de regulile) tatălui sau, a fost curioasă să cunoască obiceiurile oamenilor din jur, să se amestece cu ei. Aceasta greșeală a dus la necinstirea ei. Sihem a văzut-o si a plăcut-o pentru că era diferită de ceea ce văzuse pana atunci. Probabil și-o fi zis: În sfârșit una cuminte, virgină! Și a violat-o, pentru că în țara respectivăviolul nu era păcat. Pentru familia lui Iacov însă…

Dina nu spune nimic despre principiile ei de viaţă, aducându-şi aminte de asta doar după ce fusese necinstită. Așa acționează păcatul: te acaparează total, iar la sfârșit rămâi fara posibilitatea de apărare, căutând soluții la ceva care s-a consumat deja.

Silit de împrejurări, Sihem acceptă să se convertească și el, la religia Dinei, dar nu pentru Dumnezeu, ci pentru fată. Astfel, nenorocirile se țin lanț: de la o simplă “curiozitate” a Dinei, frații ei devin ucigași, bărbații din regiune mor nevinovați a treia zi dupa ce au fost tăiați împrejur, iar Iacov şi ai lui fug din Sihem… de teamă.

Dina nu a murit în conflict, a fost adusă acasă, însă cu fecioria pierdută. Iar onoarea, odată pierdută, nu se mai reface vreodată.

Uneori, faptele noastre aparent banale, pot avea urmări catastrofale asupra celor din jur. O vorbă nelalocul ei, prezența într-un loc unde n-avem ce căuta, un gând nepotrivit rostit cu voce tare sau exprimat prin gestică, o acțiune care nu-și are rostul…Niciodată tovărășiile rele nu vor conduce la evenimente fericite.

Un reputat teolog spunea că nici fiarele salbatice nu sunt în stare să răneasca, precum oamenii prin răutatea lor.

Atunci când ne hotărâm să ne stabilim undeva, ar trebui să cercetăm cu de-amănuntul obiceiurile, legile, conditiile, împrejurimile, să vedem dacă este totul potrivit pentru a sta acolo. Cu atât mai mult ar trebui să ținem cont de sufletul nostru – în ce anturaj îi permitem să pătrundă – pentru a nu-l lăsa pradă întâmplării sau nepăsării.

Cei care se cred puternici să nu se lase influențaţi de anturaj, să fie puternici de la bun început si să nu se lase atraşi în capcană. Dacă însă sunt slabi și nepricepuţi la început, atunci să nu se înșele crezând că le va fi apoi mai ușor să se elibereze, din moment ce sunt prinşi în patimile care guvernează acel anturaj.

Există o singură cale de salvare, iar aceasta ne este indicată de Cartea Cartilor, prin doua versete reprezentative: De aceea, tu să umbli pe calea oamenilor de bine, şi să ţii cărările celor neprihăniţi! Căci oamenii fără prihană vor locui ţara, şi oamenii neîntinaţi vor rămânea în ea; dar cei răi vor fi nimiciţi din ţară, şi cei necredincioşi vor fi smulşi din ea. (Proverbe 2:20-22) si,

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi, şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori! (Psalmi 1:1)

Sursa foto: She Knows

Femei de 10 pe Facebook