Călătorii Timp liber

Pictorul Marc Chagal- oaspetele Buștenilor

Cu siguranță, printre dumneavoastră se află destule femei pasionate de artă. Dar și destule care sunt mai puțin familiarizate cu marii pictori ai omenirii. Desigur, de Rembrandt, Leonardo da Vinci sau Nicolae Grigorescu am auzit cu toții, dar haideți să nu-le judecăm prea tare pe cele ce nu au cunoștințe temeinice în materie de pictură, sculptură, grafică, etc. Să zicem că…pur și simplu nu au avut timp să aprofundeze. Cui îi mai arde de pictură, când are de crescut copii, de făcut piața, apoi curățenie, și de mers și la serviciu pe deasupra?.. Dar cum nicio vârstă nu e prea întârziată pentru a afla una și alta, primarul Buștenilor, domnul Emanoil Savin s-a gândit să facă puțină educație „în pas de voie” , printre picături, într-o vacanță sau măcar un weekend, petrecute la Bușteni. Iar dacă v-ați pus plămânii la cale cu o porție de aer de munte, vă puteți clăti apoi privirile, în această perioadă, admirând , la pachet, peisajele fabuloase dar și expoziția Chagal, organizată la Castelul  Cantacuzino – locul unde, de ceva vreme, se întâmplă evenimente culurale de top, care fac cinste Buștenilor.
Inainte de a vă invita să pătrundeți în expoziție, vă vom spune că Marc Chagall s-a născut la iulie 1887 în Vitebsk/Belarus ( deci este un pictor rus, și încâ unul dintre cei mai importanți!) și s-a ridicat spre cer la 28 martie 1985, de această dată la Saint-Paul-de-Vence, în Franţa. Criticii îl caracterizează pe Chagal ca fiind un pictor modern, un reper al secolului XX. Nu putem spune că Chagal a aparţinut în totalitate unui curent sau program artistic, dar putem spune că el a aparţinut în totalitate artei în sine. A cunoscut şi a abordat ca tematică artistică atât fauvismul, expresionismul, cât şi cubismul.Chagal are însă un stil personal, caracterizat de puternica sa individualitate. Universul viziunilor sale poetice, care stă sub semnul fanteziei şi al melancoliei, este strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creaţia sa, la fel ca şi oraşul provincial bielorus Vitebsk, care i-a marcat copilăria.
Vă invităm, așadar în universul picturilor sale, venite pentru o vreme să respire aer de Bușteni, și așezăm în finalul acestei invitații cuvintele artistului: „Dar, poate că arta mea este arta unui lunatic, strălucind argintiu, iar un suflet albastru stă deasupra picturilor mele.”
….Un iscusit ghid tinerel, pasionat de misiunea oferită de gazde, vorbește cu patimă despre „oaspetele” Buștenilor: marele pictor Marc Chagal.

Publicitate