Sănătate

Până la urmă, care este tensiunea arterială optimă? 

 

Deși vorbim toată ziua-bună ziua, despre tensiunea arterială, există încă destule dubii referitoare la limitele între  care putem sta liniștiți. Cu inima și cu tensiunea arterială nu e de glumit, mai ales în această lume nebună, în care stresul în care trăim ne influențează considerabil starea de sănătate. 

Așadar, cateva detalii, pentru a vă fixa și mai bine informatiile corecte și pentru a vă putea adresa imediat medicului, în cazul în care ceva nu e în ordine. 

Așadar, ca o remarcă generală, o tensiune de 120/80 mmHg si 140/90 mHg ar putea însemna ca exista un risc mare de a dezvolta hipertensiune . Așa că…trebuie luate  măsuri,pentru a tine acest lucru sub control.

Prima regulă este : MĂSURAȚI-VĂ REGULAT TENSIUNEA! 

Fie  cu ajutorul unui tensiometru clasic, fie folosind un tensiometru electronic.

Tensiunea arteriala, masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg), este alcatuita din doua valori. Primul numar (cel din partea de sus a tensiometrului electronic) masoara presiunea sangelui din arterele tale, cand inima ta bate (tensiunea sistolica). Al doilea numar (cel din partea de jos a tensiometrului electronic) masora presiunea sangelui din arterele tale intre doua batai ale inimii (tensiunea diastolica).

 Celebra Clinică americană Mayo Clinic a stabilit cele 4 categorii generale, in care ne vom încadra rezultatele măsurătorilor :  

  • Tensiune arteriala normala –  mai mică de „12 cu 8”.
  • Tensiune arteriala crescuta –  tensiunea sistolica variaza de la 120 la 129 mmHg si ca tensiunea diastolica este sub 80 mmHg. Aceasta se va agrava in timp, dacă nu va f8 ținută sub control. 
  • Hipertensiune grad 1 –  tensiunea sistolica variaza de la 130 la 139 mmHg sau tensiunea diastolica variaza de la 80 la 89 mmHg.
  • Hipertensiune grad 2 – o forma mai grava, cu presiunea  sistolica de 140 mmHg sau de o presiune diastolica de 90 mmHg sau peste aceasta valoare.

 

Ambele valori care rezultă în urma măsurării sunt importante, însa dupa varsta de 60 de ani, tensiunea sistolica devine mai importanta. 

Priviți așadar cadranul tensiometrului. Aveți tensiune normală dacă :  

  • numarul de sus (tensiunea sistolica) este cuprins intre 90 si 120
  • numarul de jos (tensiunea diastolica) – este  cuprins intre 60 si 80.

Asociatia Americana a Inimii considera tensiunea arteriala a fi in parametri normali atunci cand ambele numere, tensiunea sistolica si cea diastolica sunt intre aceste valori. O tensiune arteriala normala ar fi sub 120/80 mmHg si peste 90/60 mmHg in cazul unui adult.

 

Să recapitulăm, așadar : 

  • Este considerata hipertensiune valoarea de 140/90 mmHg sau mai mare (sau o medie de 135/85 mmHg monitorizata acasa);
  • Tensiunea ideala este considerata a fi intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg;
  • O tensiune scazuta este considerata a fi 90/60 mmHg sau mai mica.

Sursa foto : aif.ru