Femei de 10

Olga Bălan, frumoasa româncă, naufragiată în mijlocul dezastrului italian

   

     Am prieteni mulți, răspândiți prin lume. Și români, si alte nații. Cu unii corespondez constant, cu alții vorbesc rar, de obicei în momentele speciale : la aniversări, de Anul Nou, Paște, Crăciun sau atunci când se întâmplă lucruri notabile în viețile noastre : măritișuri, copii, nepoți. Dar îmi place să știu că, în atâtea și atâtea colțuri de lume, am oameni cu care pot comunica în orice moment. Cu care am împărțit , la un moment dat, candva, momente plăcute. Alături de care am “fabricat” amintiri. 

Zilele acestea i-am căutat pe toți. Am fost, la rându-mi, căutată de ei.  Am vrut să ne asiguram, și unii și alții,  că suntem  bine . Că aceeași nebunie, care ne afectează pe toți, nu ne-a atins și pe noi, pe cei dragi nouă. Că facem față situației. Am constatat că neliniștea nu are culoare. Că fricile sunt peste tot aceleași, că speranțele respiră, în acelasi tempo, pe toate continentele. 

Dar mai cu seamă am vrut să mă asigur că sunt bine cei pe care-i știu trăind în Italia, țara dinspre care ne vin  nu numai cele mai groaznice vești, ci și o mulțime de conaționali disperați…

    Olga Bălan este o artistă din România,  stabilită de mai mulți ani în Italia. Dorul de țară o aduce foarte des în România. Așa am și cunoscut-o – invitând-o într-o emisiune, cândva, cu ani în urmă. O femeie frumoasă, dintr-acelea după care toți bărbații întorc capetele. Dar și o prezență plăcută, caldă, o voce frumoasă și un “vino-ncoace” pe care nu poți să i-l negi. 

După ce am constatat eu însămi cele de mai sus, am cercetat CV-ul frumoasei bucureștence, “răpită” nouă de italieni cu ani în urmă : câteva participări la Festivalul Mamaia, apoi în programele Televiziunii Române, după care TVR a fost schimbat cu RAI, unde Olga a făcut o impresie tare bună. A fost distribuită în filme , a continuat să cânte. Și…să vină în România, cât de des are ocazia. 

Cu Olga n-am mai vorbit demult. Ne apreciem reciproc postările de pe Facebook, și..cam atât. Din ele imi dau seama că Olga e bine, dar , oare, cât de fidel poate reda o rețea de socializare ceea ce e in sufletul omului?…

M-am gândit că, adresându-i Olgăi câteva întrebări, voi înțelege care e starea de spirit în Italia, la nivelul omului de rând, dincolo de informațiile oficiale, vehiculate de jurnalele de știri de pretutindeni. I-am scris, iar Olga a reactionat imediat, asociind răspunsurilor sale cateva din fotografiile făcute de sotul său, talentatul fotograf Dragoș Zaharia.  

Marina Almășan : – Olga, spune-ne unde ești acum?

Olga Bălan : – Acum sunt în Italia la 34 de km de centrul Romei împreună cu Dragoș. 

Marina Almășan : – Este pentru prima oară când nu te invidiez. Cum faci față acestei situații atât de dramatice, din Italia?

 

 

Marina Almășan : – Dragă Marina,  nu este ușor,  deoarece situația este critică și suntem bombardați cu atâtea știri.. Situația de ieri , 19 martie :  pozitivi corona virus 33190. Morți 3405. Vindecați 4440.
Pentru mine și Dragoş este a zecea zi de izolare, încercăm să nu ne pierdem gândirea pozitivă și nu-ți ascund faptul că ne rugăm ca Dumnezeu să își întoarcă privirea spre noi toți oamenii pământului ; am hotărât să citim, să ne uităm la filme, să facem curățenie, și am realizat filmulețe de pus pe rețelele de socializare îndemnând oamenii să stea acasă. După câte am înțeles,  decretul se prelungește și vom rămâne în izolare și după 3 aprilie.

Marina Almășan : – Offf…Ce tragedie! …Dragă Olga, în jurnalele noastre de știri, Italia este prezentă zilnic. Mă interesează însă marturia ta, ca “martor ocular”. Cum arată orașul? Care e atmosfera? 

Olga Bălan : – Atmosfera este de nerecunoscut, foarte trist și ciudat,  pot spune chiar sumbru să vezi Roma goală…. înainte te împiedicai de turiști veniți din lumea-ntreagă iar pe stradă era totul o bucurie și o sărbătoare. 

Marina Almășan : – Cât de severe sunt restrictiile? 

Olga Bălan : – Foarte  severe!!!! Există un modul pe care îl completezi.. În caz de  fals a acestei autocertificări,  primești de la 1 la 6 ani de închisoare. Ai voie să ieși din casa doar pentru cumpărături și farmacie și doar în cel mai apropiat punct de lângă casă. În mașini au voie doar câte 2 persoane : una în față alta în spate. În magazin – la un metru distanță și cu măscuță. Nu ai voie să părăsești orașul. 

În caz că ai contactat coronavirus, nu te duci la spital, ci  contactezi unul din cele două numere de telefon și vor veni la domiciliu pentru tampon. Dacă ieși din casă și infectezi oamenii, poți avea până la 21 de ani închisoare depinde de gravitatea situației.

Marina Almășan : – Prin magazine se mai găsește ceva? Dar prin farmacii?

Olga Bălan : – Magazinele sunt pline, deocamdată,  cu tot ce trebuie. La fel și farmaciile, nu sunt probleme. 

Marina Almășan : – Asta e bine..Cum arată programele RAI? Mai difuzează emisiuni de divertisment sau sunt focusate pe știri?

Olga Bălan : – Toate emisiunile de televiziune sunt focusate pe știri, este foarte important să fim informați despre ce se întâmplă și cum se poate rezolva această situație.  Dar ca să nu înebunim și să o luăm razna, putem vedea filme pe alte posturi. 

Marina Almășan : – Și care sunt mesajele cele mai frecvente, transmise populației? 

 Olga Bălan : – STAȚI ACASĂ! ieșiți doar în caz de necesitate, adică pentru cumpărături și farmacie. Astea sunt mesajele cu care este bombardată non-stop populația.

Marina Almășan : – Asta e și principala preocupare a autorităților de la noi : să țină populația acasă, sa împiedice răspândirea virusului. Și.. cum îți petreci timpul? Ai momente de panică? Ce anume ți le trezește? 

Olga Bălan : – Momente de panică??? sigur că avem.. În primul rând avem de a face cu un dușman nevăzut.. Ne panicăm, ascultând știrile și înțelegând câtă lume a murit și cât de repede se propagă acest virus, cât de inconștienți sunt anumiți oameni, care nu vor să respecte aceste reguli și să stea în casă. 

Marina Almășan : – ..De unde deduc că și italienii se confruntă cu aceleași probleme…Spune-mi, Olga, mai ai pe cineva in Romania? Ce fac ai tăi? Ce sfaturi le dai? Ce-ti spun ei ție? 

Olga Bălan : – În România au rămas tatăl meu, tatăl și sora lui Dragoș –  căsătorită cu doi copii frumoși –  și foarte mulți prieteni. Le mulțumesc tuturor pentru telefoane și mesaje, în discuțiile avute le-am spus cât de dramatică este situația și i-am îndemnat să
stea acasă,  că nu este de glumit!

Marina Almășan : – O ultima întrebare, Olga : cu ce vis pui capul pe pernă, in fiecare seară?

Olga Bălan : – Cu dorința de a se rezolva totul, să avem din nou dreptul și libertatea de mișcare de comunicare să zâmbim și să ne îmbrățisam să fim din nou împreună cu oamenii dragi.