Bombănelile Marinei Editoriale

Oamenii din umbră

 

Zicala “în spatele unui bărbat de succes se află o femeie puternică” , nu-i o poveste. Și nici viceversa nu-i de lepădat, pentru că și în spatele majorității femeilor de succes se află câte un bărbat. Și nu vă gândiți neapărat la “sponsori”. Ca să te înalți, nu-ți trebuie obligatoriu un bobârnac financiar. Trebuie să reprezinți ceva, să poți face ceva măreț pentru semenii tăi. Si chiar să faci.
Așadar, nu (numai) la oamenii cu bani se referă înțelepciunea populară, atunci când plasează în spatele oamenilor de succes o altă ființă. Ci la oamenii cu sentimente. La oamenii bogați sufletește. Ca să te afli în spatele cuiva, să-l veghezi și să-l ajuți să crească, trebuie, în primul rând, să-l iubești. Să-l iubești al naibii de tare! Să-ți pese de el mai mult decât de propria ta ființă, să fii gata să-ți asumi acest “un pas înapoi” al tău, pentru a-i hrăni pașii lui înainte. Nu toți sunt capabili de așa ceva. Este, până la urmă, un soi de “sacrificiu”. Există destule cupluri, în care dragostea capătă chipuri hâde, iar cei doi devin adevărați competitori, demonstrându-și unul altuia care e mai grozav, care poate mai mult, care ajunge mai sus. Își invidiază unul altuia succesele și aproape că se bucură când celălalt îngenuncheaza, pe drum. E greu să mai numești “iubire” ceea ce îi leagă pe cei doi…
A fi “omul din umbra cuiva” nu e un lucru rușinos. Nu înseamnă că tu nu valorezi nimic, că esti laș și te-ai retras din cursă, că ți-e frică să lupți și să-ți asumi războaie, sau că părerea ta despre tine a coborât mult sub nivelul mării. Nu, nicidecum. Să te plasezi în spatele cuiva, nu înseamnă decât că tu crezi orbește în valoarea celui de lângă tine, că ești convins că locul lui e mai sus și că tu chiar ai puterea să-l ajuți în drumul său. Chiar și asumându-ți locul din umbră. Dar o faci fără regrete, pentru că ai iubirea, ca și catalizator, și pentru că izbânzile celuilalt devin propriile tale izbânzi, și pentru că fericirea lui te face pe tine fericit. Și, în fine, pentru că știi că binele lui se va răsfrânge, într-un fel sau altul, și asupra ta.
Aș fi putut încheia aici banalul meu editorial, care nu-și propune decât să vă deschidă apetitul pentru ediția de astăzi a emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”, în care vom întâlni câteva astfel de persoane “din umbra” unor oameni de succes. Dar nu închei. Pentru că, la fel ca în orice poveste, există și în acest subiect cotloane întunecate. Există și aici cate un Spân, o vrăjitoare călare pe mătură, un balaur sau o împărăteasă furnizoare de mere otrăvite.. Auzim tot mai des de unii și alții care, odată ajunși în vârful piramidelor vizate, uită de oamenii care le-au fost alături la urcuș, uită de ființele pe care și-au sprijinit ascensiunea și care le-au împărtășit toate greutățile devenirii. Ajunși pe culmi, ei își arată adevărata față hidoasă, se dezbară de cei ce le-au fost alături trup si suflet, considerându-i inutili în această nouă etapă a vieții… Credeți-mă , știu ce spun…
Nu voi insista asupra acestor inși ( ura și dezgustul mișcă greu tastele tabletei mele! ) ci vă voi îndemna să căutați mereu , îndărătul oamenilor importanți, jumătățile care le stă în umbră. Și dacă veți descoperi povești de iubire care durează de decenii, să vă priviți cu și mai mare drag idolii.

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am postat pe conturile mele de Facebook si Twitter deoarece este scris excelent, iar emisiunea Marinei a fost de zece la patrat! Amandoi invitatii, cu jumatatile lor, sunt niste oameni speciali. Am fost coleg de liceu si vecin cu Norica Nicolai si m-am bucurat sa ne revedem si sa schimbam doua vorbe.