Bombănelile Marinei Editoriale

O lume de …”mascați”

 

Purtăm măști. De data aceasta, obligatoriu peste tot. S-a iscat o tevatură națională în jurul lor. Unii le contestă – e dreptul lor, alții le acceptă smerit, văzând în ele o pavăză împotriva dușmanului nevăzut. Până la urmă, “fiecare pasăre pe limba ei piere” – suntem tentați să spunem  ; dacă unii nu vor să poarte mască și-și asumă acest risc ( din inteligență sau inconștiență) , treaba lor! Vor suporta consecințele și-l vor găzdui pe Virusel sau Virusoi ( depinde de forma pe care vor avea norocul să o dezvolte) în trupul lor rebel. Dar nu e tocmai așa! Pentru că ei nu hotărăsc numai pentru sine : ei ne vor îmbolnăvi și pe noi, ăștia prudenții ( prudenți din prostie sau , poate, întelepciune ), inconștiența lor ne va furniza și nouă virusul ucigaș, iar ei ne vor confisca, poate, însăși șansa la viață, materializată intr-un pat, la ATI. Ajuns , cu ambulanța, la Terapie Intensiva, nu te mai întreabă nimeni dacă ai purtat mască sau nu. Doar Doamne-Doamne de deasupra ta știe adevărul. Și cu tine. Dar ție nu-ți va mai păsa, pentru că vei fi prea concentrat să nu treci pragul spre Dincolo. Dar noi…noi – ăia rămași “pe dinafară”, noi ce vină avem? Căci  noi ne-am purtat conștiincioși și ascultători măștile, ne-am dezinfectat până și pâinea cea de toate zilele, ne-am subțiat mâinile, spălându-le continuu, ne-am burdușit stomacul cu vitamine, am întors pe dos internetul, citind despre Covid și am îngroșat conturile televiziunilor de știri, urmarind calupurile publicitare ce spărgeau talk-show-urile despre pandemie…

     Una peste alta, deși nici noi nu mai suntem siguri că masca ne apără și că, într-o lume răzvrătită a celor care luptă impotriva ei, noi am avea mai multe șanse de supraviețuire, totuși o purtăm. Ne-o așezăm  cuminte pe chip, înainte de a ieși pe ușă, respirăm anevoios prin drumurile noastre, rugându-ne să ajungem cât mai repede acasă, pentru a o descăleca de pe fețe. Apoi o aruncăm delicat la gunoi, potrivit instrucțiunilor, sau, în funcție de venituri și conștiință, o spălam bine-bine cu săpun și o punem la uscat, pentru a doua zi. 

    Căutând de fiecare dată altceva, pe internet ( de regulă, subiecte și informații pentru emisiunile mele), am dat peste o mulțime de “ziceri”, legate de portul măștii. De la noi și de aiurea, dovadă că micuțul “accesoriu vestimentar” suscită peste tot, în lume, aceleași controverse. Proverbialul “haz de necaz” i-a făcut însă pe pământenii cu gândire pozitivă să elaboreze o întreagă listă a avantajelor purtării măștii. Mai mult sau mai puțin amuzante. Le-am adunat mai jos, în speranța că, cine știe?, vă vor genera și vouă o atitudine ceva mai prietenoasă față de așa-zisele “măști salvatoare” ! 

1. Purtând masca, ne va fi, cu siguranță, mai cald, în anotimpul rece

2. Putem să nu ne mai rujăm . Machiajul ochilor va fi suficient! 

3. Dacă nu ați mai avut timp să vă bărbieriți, nu veți mai speria pe nimeni cu look-ul vostru! 

4. Dacă vă vine să scoateți limba la șeful vostru, sunteți liberi s-o faceți! 

5. Dacă interlocutorul vostru vă povestește ceva “foarte important”, iar pe voi vă ia somnul, puteți să căscați nestingheriți, fără să-l supărați pe respectivul

6. Dacă superiorul vostru vă ține unul din acele “speech”-uri motivaționale , vă puteți ascunde zâmbetul ironic, fără ca acesta să vă afecteze cariera 

7. Dacă nu vă vine, pur și simplu, să vă sărutați cu cineva, puteți refuza fără probleme, dând vina pe măsurile de siguranță. Eventual, vă puteți săruta…prin mască!  Disconfortul va fi redus considerabil! 

8. Dacă vă curge nasul și v-ați uitat batista acasă, nimeni nu va observa acest lucru

9. Dacă strănutați și nu vă puneți mâna la gură, nimeni nu vă va judeca ( deși e mai prudent, în această perioadă, să nu strănutați sau tușiți în public!)  

10. Dacă aveți nasul înfundat și sunteți nevoit să umblați cu gura căscată, nimeni nu vă va mai crede retardat mintal. 

11. Nicio muscă nu vă va mai nimeri, accidental, în gură

12. Dacă vă vine să cântați la volan, cei din trafic nu vă vor mai considera sărită de pe fix!

13. Întrucât devine complicat să tot dați jos masca, involuntar veți fuma mai puțin , ba chiar veți ajunge să nu mai mâncați atât de mult

14. Puteți opta pentru o mască cu un design deosebit. Spre exemplu, cu un craniu desenat pe ea. În acest fel, veți contribui la dezvoltarea aplecării către frumos  a celor din jur. 

15. Dacă n-ați purtat niciodată nici cercei, nici ochelari și v-ați întrebat mereu la ce servesc , oare, urechile, acum, iată , ați reușit să găsiți răspunsul! 

16. Dacă ați acostat o domnișoară sexy pe stradă,  i-ați pus mâna pe posterior și brusc, a apărut soția voastră, aveți tot dreptul să vă justificați : “Iartă-mă, iubito! Cu măștile astea, toate semănați între voi!” 

17. Dacă, stând la closet, constatați că hârtia igienică s-a terminat, masca poate deveni cu adevărat salvatoare! 

Dacă ați constatat și voi, pe propria piele, alte avantaje ale purtatului măștii, voi fi încântată să completez lista de mai sus. După care o voi înmâna Guvernului, spre a-l ajuta să-și argumenteze și mai temeinic această măsură vitală!

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA :BRONHOSUPORT