Bărbați de 10

“Nu-ți visa visele! Trăiește-le!” – interviu cu LIVIU COVALSCHI , cel mai promițător actor de acțiune din Asia

 

Există oameni care se nasc cu adrenalina în sânge. Pare că face parte din ADN-ul lor și ma mir că nu iese la analizele curente, cele pe care ni le facem cu toții , obligatoriu, odată pe an. Personal, am sentimentul ca astfel de oameni nurea dau doi bani pe viață și le place s-o trăiască la limita riscului. Am cunoscut câțiva astfel de inși – cascadori, piloți de curse, practicanți de windsurfing , parapantă, parașutism, raftig, bungee jumping și alte astfel de sporturi extreme ; i-am privit cu suspiciune, însă am sfârșit mai totdeauna prin a-i admira.

Zilele trecute mă documentam pentru o ediție specială pe care emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10” o va filma în Bucovina. Căutam, așadar, bucovineni de nota 10. Și, la un moment dat, internetul mi-a strecurat sub nas următorul articol :  https://www.ziardesuceava.ro/foto-suceveanul-liviu-covalschi-primit-premiul-pentru-cel-mai-promitator-actor-de-actiune-din-asia-nu-am-folosit-viata-mea-nicio-secunda-din-film-o-dublura . -Wow! – mi-am zis. Pe Covalschi ăsta trebuie musai să-l aduc în acea ediție speciala! Facebook-ul m-a ajutat să dau de el și…m-am posomorât, aflând că, de ani buni, spectaculosul actor suvecevean traiește… în Hong Kong! Și nu doar trăiește, ci filmează într-o multitudine de filme de acțiune, ele fiind și cele ce i-au asigurat premiul despre care vorbea articolul : “Premiul pentru cel mai promițător actor de acțiune din Asia”. Am reușit însă să “negociez”, peste mări și țări, un interviu pentru revista noastră. Si, iată, am ocazia să vă invit să-l citiți si să vă minunați!  

Marina Almășan : – Faptul că ești plecat de multă vreme din țară,  ar trebui să scuze faptul că nu foarte mulți români au auzit de tine. Cum ar suna o “carte de vizită” succintă, pe care le-ai oferi-o? 

Liviu Covalschi :  – Asta e o intrebare mai complicata , ar trebuie o carte de vizita asa ca o carte 🙂 . Am plecat in 2005 si de atunci mă aflu tot in entertainment :  night life , clubbing, film. 

Marina Almășan : – Constat că ai plecat demult din Bucovina, însă Bucovina… nu cred că a plecat din tine! Ce ți-a rămas din locurile natale? 

Liviu Covalschi : – Sigur că imi este foarte dor de Bucovina, de casa , de prieteni …. de locurile unde am copilarit . Mi-e dor de sora mea si familia ei si de celelalte rude . Dar acum familia mea și casa mea sunt aici . Vin cat pot de des in Romania,  dar acest Covid ne a dat peste cap planurile de peste un an .

Marina Almășan : – Ei, după ce lucrurile se vor așeza, mxaș bucura tare mult să te înscriem în galeria românilor de 10, din emisiunea noastră! Până una alta, hai să te cunoaștem mai bine. De unde până unde “ACTORIE”, Liviu? Ai antecedente in familie? Când și de ce te-ai hotarât să dai la teatru? 

Liviu Covalschi : – Ca si antecedente,  nu prea am actori in familie. Bunicul a fost director in Suceava la cinematografie si de mic ma lua sa vad tot ce era pe-acolo, iar lucrul acesta  m-a fascinat . Îmi
plăceau, copil fiind, mai ales filmele din Asia, pe care le vedem cu el in premieră, atunci cand le “testa” intr-un “ mini cinema” , inainte sa de distribuie în cinematografe . Mereu mi-au placut artele martiale , armele , actiunea . De aceea am si inceput Karate de la 4-5 Ani si practic acest sport pana in ziua de azi. 

Marina Almășan : – Deci iată cum se leagă toate! Spune-mi, Liviu, care au fost performanțele tale până să pleci din țară? 

 Liviu Covalschi : – În Romania nu am avut legatura cu filmul sau teatru. Am fost selectat sa fac armata la SRI si dupa aceea m-am ocupat mai mult de night life – clubbing entertainment. Asa am plecat si din tara . In lumea filmului am intrat de curand : de 3 ani doar . Si 2020 am fost desemnat, in Hong Kong, ca si actor de actiune pentru primul western , de catre Paco Wong – Sun Entertainment LTD – parte din marea companie Sun City Macau .

Marina Almășan : – Felicitări din toată inima! Dar spune-mi, ce anume te-a determinat să-i spui “Pa! “ României? 

Liviu Covalschi : – Cred ca am avut aceleași motive, ca toți ceilalți care au luat această decizie : viata grea , dorinta de a vedea locuri noi , aventura , cautarea unui loc in care te poti exprima mai bine si poți demonstra ceea ce poti sa faci. 

Marina Almășan : – Și care a fost parcursul tău peste hotare? Fa, te rog, un top al experiențelor tale! 

Liviu Covalschi : – Ce m-a impresionat,  din această “experienta”,  au fost :

1) Macau – Asia Las Vegas ca si viata de noapte entertainment unde am fost Club Manager

2) Montenegro- ca si CEO unde am avut ocazia sa construiesc, să deschid și să conduc cel mai mare Disco Club de acolo . ( design , construction, team , system , management)

3) Malaysia – unde am fost CEO la Soju Group : Club management in Kuala Lumpur si Penang  : am condus 6 cluburi apartinand uneia din cele mai mari companii de entertainment din Malaysia 

4) Apex Picture LTD Hong Kong – unde am fost CEO la “movie production”. 

Marina Almășan : – Sună impresionant! Dar…am o curiozitate și faptul că ai primit Premiul pentru cel mai promițător actor de acțiune din Asia si faptul că rolurile tale nu presupun dublarea ta de către un cascador profesionist, mă face să te întreb…cât de mult ții la viața?!?😂😂

Liviu Covalschi : -Sigur tin la viata,  mai ales ca am un  baiat de 5 ani si o sotie frumoasă, care au amândoi nevoie de mine !  Avand super mare experianta in action, counterterrorism, tactical, martial arts , fitness + facand scolile de acting + action din Hong Kong si Sud  Korea,  eu consider ca orice “action actor” trebuie sa faca tot singur. Actorii obișnuiți pot fi și dublati – caci sunt doar actori , însă un  “action actor”, in mintea mea,  trebuie  sa fie in același timp și actor și cascador!

 

Marina Almășan : – Ce te face să fii atât de bun – CEL MAI BUN – in domeniul tău?

Liviu Covalschi : – Ma voi referi  la filmele de actiune  : cred ca experinta in action obținută în  Romania : în SRI am fost in foarte  multe centre de pregatire in domeniul  antiterorismului: în Polonia , Filipine, Tailanda, Korea , Hong Kong . Am devenit,  in 2016,  Israeli Tactical Instructor în domenii precum Counterterrorism, Hostage Rescue, Active shooter , High Risk Protection. Toate acestea  m-au si deternimat sa incerc sa schimb lumea filmului de actiune , iar acum am posibilitatea.  Vreau sa combin real tactical, real military combat system cu tot ceea ce inseama cinematic si sa aduc ceva nou in filmele de actiune nu doar ficțiune. E un lucru de bază : Filmele de actiune sunt o reflectie a realitatii, și nu fantezie.
Ce mă caracterizează? Ambitia , zodia – sunt scorpion, apoi f f f f f multa munca : arte martiale , tactică , arme , cascadorie , gimnastică , diete , joc de scenă , dictie …..si cel mai mult, familia mea. Toate acestea mă ajută  sa pot face ceva măreț si important,  care sa le  ofere alor mei un viitor frumos , stabil si fericit.
O mare motivatie vine, in plus, și de la toti aceia care mi-au zis, cândva,  ca nu voi putea fi actor , ca nu voi reusi sau ca nu am sanse! 😄

Marina Almășan : – deduc deci că esti, in primul rând, o persoană ambițioasă și te felicit pentru tot ce ai obținut, prin  atâta muncă! În meseria asta înțeleg că pilele nu prea sunt bune de nimic! 😄 Spune-mi, Liviu, ce are cinematografia asiatică și nu are cea europeană? 

Liviu Covalschi : – Pot sa zic ca e total diferită . Asia – China – Hong Kong  au o traditie foarte mare in filme de arte martiale si actiune. Există aici foarte bune  scoli de cascadorie, de acțiune , de efecte speciale, imagini generate de computer si in domeniul  echipelor de filmare . Nu zic că n-ar fi buni și europenii, dar din acest punct de vedere, Asia e de zeci de ani in  topuri!  

Marina Almășan : –  Inteleg că pandemia ti-a dat planurile peste cap ( ca noua tuturor, de altfel!) Totuși, ce proiecte  au rămas in picioare? 

Liviu Covalschi : – Da, a cam dat peste cap toata lumea,  dar aici noi inca filmam și totul e normal . Ce mi-a  amanat,  a fost venirea in Romania pt a incepe un proiect frumos, cu peste 10 filme de actiune, pentru care le-am cerut aprobarea partenerilor mei pentru a le face  in Romania. Trebuia sa venim in februarie,  dar sper sa venim in august . Ce e sigur 100% , este ca totul  e aprobat si ca, mai devreme sau mai târziu,  vom veni in Romania  si vom face tot ceea ce ne-am propus . Și nu doar filme de actiune facute in Romania,  ci  coproductii  Romania – Hong Kong. 

Marina Almășan : – Ooo! Ce realizare minunată! Felicitări! Spune-mi acum care este viața ta de “asiatic”? Ce-ți place, ce-ți displace la locurile de acolo, la oameni, la modul de viață?

Liviu Covalschi : – Deja aici sunt ca acasa  . Îmi place totul și totul  e super ok :  de la oameni , mancare …. viață . Am locuit cel mai mult in Macau si acum,  de 2 ani,  in Hong Kong , deci nu chiar China . Să știți că aici e total diferit de China – totul e f f f “open mind”  si occidental. Ce nu-mi place, este  caldura….😩, aici e mereu super cald , iar umiditatea este de 98% dar are si lucru acesta partea sa  buna :  ne hidrateaza si ne tine tineri. 😁

Marina Almășan : – Dupa ce tânjești, Liviu? 


Liviu Covalschi : – Mi-e dor mereu de sora mea si de familia ei . Lucrul acesta e cel mai greu.

Marina Almășan : – Înseamnă că ea va rămâne mereu orincipalul magnet care te va aduce acasă! Spune-mi , te rog, o replică dintr-un rol de-al tău – mai recent sau mai de demult – care ti-a rămas lipită  de suflet: 

 

Liviu Covalschi : – “ Let them come ! they can try their best to get us . I have 50 people and all this weapons. I will kill them all !” ( “- Lăsați-i să vină! Pot să facă tot ce pot ei mai bine ca să me prindă! Eu am 50 de oameni și toate aceste arme! O să-i nimicim pe toți!”) 

Marina Almășan : ! Wow! Deja mi te și imaginez, fioros, luptând cu inamici de temut! ..Aș vrea să le adresezi un gând  tinerilor din România, care viseaza să facă lucruri mărețe! 

Liviu Covalschi : – Orice este posibil ! Nu lasati pe nimeni sa va descurajeze sau sa vă  rapeasca visurile. Munca și iar munca, angajare si sacrificiu si tot devine posibil  : TOTUL! Daca eu am putut , puteți si voi! 

Marina Almășan : – Frumos îndemn! Să încheiem, Liviu,  cu deviza ta în viață. Cu siguranță ai una!

Liviu Covalschi : – “ Don’t dream your dreams .Live your dreams !!!!” ( “Nu-ți  visa visele! Trăiește-le! “) 

Nota autorului :

Dați click pe linkul de mai jos și veți avea parte de…puțină adrenalină, “made in Liviu Covalschi”! 😉

IMG_2653