Acasă la mine

Nu e bine să vă faceți patul imediat după trezire. Vă spunem noi de ce!

 

Se pare că, iată, o obișnuință dobândită încă din copilărie, poate afecta grav sănătatea noastră.

    Putem să pariem că, din cea mai fragedă pruncie, imediat ce vă trezeați din somn, părinții vă puneau să vă faceți patul. Mulți dintre noi ne-am păstrat acest obicei până în zilele noastre, chiar si accum deci, cand nu mai e nimeni lângă noi să ne oblige acest lucru și am putea să lăsăm patul așa cum este el.  Și totuși, în majoritatea cazurilor, începem să-i invățăm și pe copiii noștri să-și facă patul după trezirea din somn. 

Și totuși recent oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest ritual matinal ne poate influența nefast sănătatea , devenind chiar motiv de apariție a unor îmbolnăviri serioase. Sună ca un argument pentru cei leneși, nu? Și totuși…..

     Totul se referă la așa zisele “căpușe” din așternut, care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii umane. Pentru unii dintre noi, ele pot fi inofensive, însă în cazul altora, ele prot provoca dificultăți de respirație, apariția unor diferite infecții, alergii și astm, erupții cutanate sau conjunctivită.  

De aceea specialiștii recomandă ca, imediat după somn, e bine să scuturăm pur și simplu, așternutul. În acest fel, vom fi siguri că aceste căpușe nu se vor în mulți. Iar de făcut patul, îl puteți face și peste o oră-două, pentru a-i da posibilitatea să se aerisească. 

După cum spun oamenii de știință, pentru a se înmulți, căpușele au nevoie de noște condiții aparte : le place umiditatea ( care ar trebui să fie sub 55 de procente). Astfel încât corpul nostru, îmbrăcat în pijama și înfofolit în plapumă, este ideal pentru tipul acesta de căpușe. Astfel se face că în așternutul nostru fiecare din noi ne trezim cu milioane astfel de “colocatari”. Este ideal dacă reușiți să aerisiți dormitorul încă de la primele ore ale dimineții, dar să și scoateți la aer așternutul ( pe balcon, spre exemplu), iar apoi, după o oră două, să faceți patul, așa cum vă învățau părinții, în copilărie. 

   Aceiași specialiști îi sfătuiesc pe cei alergici să respecte aceste indicații. Capușele “de așternut” pot accentua alergiile . În cel mai fericit caz, apare rinita alergică, stranutul și lăcrimarea. Dar există și cazuri mai grave, când veți avea o tuse puternică, nas înfundat și chiar crize de astm. 

Sursa : woman.ru 

Publicitate