Femei de 10

Nu apuci să faci mai nimic? Simplă chestiune de organizare!

GTD (Getting Things Done) – reprezinta cea mai cunoscută metodă de a-ți gestiona timpul. Ea a fost pusă pe picioare acum 15 ani de către David Allen, un celebru consultant în materie de business, care a și explicat-o pe îndelete în best-seller-ul său ” Cum să-ți pui ordine în lucruri” .
Care este, așadar, secretul succesului metodei GTD? Iată câteva principii-cheie, pe care vi le recomandăm din toată inima :
CAUZELE STRESULUI

Puține dintre voi își pun astfel problema, însă principala cauză a stresului o reprezintă de fapt obiectivele neîndeplinite. Dacă ne propunem, spre exemplu, să începem să mergem, de luni, la sală, să renunțăm la mâcarea de tip fast-food, să finalizăm un anume proiect la serviciu și așa mai departe, iar ulterior constatăm că nu am reușit să îndeplinim toate aceste obiective, nu vom face, practic, decât să ne subminăm încrederea în noi înșine. Iar după ce vom începe să nu mai avem încredere în noi, vom sfârși prin a nu mai avea încredere nici în cei din jurul nostru.
Vă rog să fiți sincere față de voi însevă : de câte ori, în ultimul an, v-ați propus lucruri pe care nu ați reușit să le duceți la un sfârșit? De câte ori, cum s-ar spune, v-ați mințit pe voi însevă? Toate aceste nereușite se acumulează în noi și încep să fiarbă ca într-o oală sub presiune, făcându-ne să ne pierdem liniștea.

Există o metodă interesantă, intitulată ” coșul de gunoi”. Concentrați-vă și înșirați pe o foaie de hârtie toate obiectivele pe care vi le-ați propus și nu ați reușit să le îndepliniți. Rupeți apoi foaia de hârtie în bucățele și aruncați-o la gunoi, încercând să vă eliberați, cu această ocazie, de sentimentul de culpă pe care îl aveti, vis-a-vis de sarcinile neîndeplinite, sentiment care nu face decât să vă otrăvească sufletul.

CUM SĂ NE PLANIFICĂM TIMPUL?

Știți prin ce se deosebește modul de gândire al copiilor și adolescenților de al nostru, al adulților? Prin aceea că cei mici gândesc într-un format „ori e albă , ori e neagră”. Pe când noi adulții avem o gândire foarte flexibilă. Exact așa trebuie să procedăm și în ceea ce privește sarcinile : să le tratăm cu flexibilitate.
Există mai multe moduri de a acționa în ceea ce privește sarcinile : putem să nu ni le fixăm, putem să le îndeplinim sau să nu le îndeplinim , sau putem să le revizuim. Nu trebuie să gândim ca niște copii : dacă ți-ai dat cuvântul, nu există decât două posibilitați : să ți-l ții sau să-l încalci ; o a treia variantă nu există! Toate aceste înțelegeri pot fi revăzute, modificate. Spre exemplu, să ne închipuim că v-ați stabilit, pentru această vineri, o întâlnire cu un coleg de serviciu, și că a apărut o situatie de forță majoră. Orice schimbare a zilei de întâlnire nu trebuie privită ca o nerespectare a acestui obiectiv.
În același timp, mai trebuie să țineți cont de un lucru : faptul că nu reușiți să vă îndepliniți obiectivele, reprezintă un semn sigur că trebuie să le „filtrați” mult mai bine. Uneori un „Da” spus celor din jur reprezintă de fapt un „Nu” spus nouă înșine.

NU VĂ TRANSFORMAȚI CREIERUL ÎNTR-O AGENDĂ!

Una din marile probleme ale dezorganizării noastre este aceea că obișnuim să memorăm liste întregi de obiective pe care le avem de îndeplinit! Șirurile lor nesfârșite nu fac decât să ne demoralizeze!
Și-uite-așa se face că, în timp ce lucrăm la un referat la birou, gândul ne zboară la facturile pe care le avem de plătit acasă, în timp ce citim un articol interesant ( cum este cel de față, bunăoară!) nu ne putem concentra, pentru că primim în continuu sms-uri pe telefon ș.a.m.d.
De aceea, sfatul cel mai important pe care ni-l dă consultantul american este să aruncăm tot acest balast din capul nostru și să-l transferăm pe hârtie! Când o să vedeți, negru pe alb, lista problemelor pe care le aveți de rezolvat, o să vă eliberați creierul și o să constatați că aveți brusc mult mai multă forță și mai mult timp pentru rezolvarea tuturor acestor probleme.

URMĂRIȚI, ÎN PERMANENȚĂ, TRASEUL STABILIT

Pentru a deveni cu adevărat eficienți, trebuie să aveți o privire de ansamblu asupra problemelor pe care le aveți de rezolvat și să identificați din start ce pași aveți de urmat. Fiți vă rog atenți : când simțiți că vă aflați într-un punct mort? Acest lucru vi se întâmplă în acele momente în care nu mai știți care este pasul următor pe care-l aveți de făcut.
Allen consideră că fiecare din noi trebuie să-și pună mereu întrebarea : care este următorul pas pe care-l am de făcut? Când veti ști mereu răspunsul la această intrebare, vă veți mișca infinit mai repede și veți economisi astfel o groază de timp. Incercați să vă înconjurați de oameni care înțeleg importanța acestui lucru.

CONCENTRAȚI-VĂ ÎNTR-O SINGURĂ DIRECȚIE

Nu încercați să faceți o mie de lucruri deodată, pentru că nu veți reuși. Desigur, nu spune nimeni că nu veți putea să vorbiți la telefon în timp ce introduceți rufele în mașina de spălat! Ba da, acesta devine un lucru foarte simplu, mai ales atunci când interlocutorul dvs vorbește lucruri neinteresante. Dar încercați ca, bunăoară, în timp ce faceți un bilanț contabil, să purtati o conversație telefonică pe o temă serioasă, și veți înțelege : fie în calculele dumneavoastră se vor strecura greșeli, fie nu veți face față dialogului telefonic. In momentul în care vă veți concentra într-o singură direcție, lucrurile vă vor reuși din prima.

Sperăm că veți ține cont de toate aceste sfaturi și, prin urmare, veți deveni experți în organizarea timpului dumneavoastră!

 

Surse foto:womensterritory.ru, blackcrew.ru, uspet.vse.ru, aif.ru

Publicitate