Campanii Frumusețe Sănătate

“Mâncând mai puțin, vom da șansă organismului să supraviețuiască mai mult” – interviu cu prof.univ.dr ȘTEFAN CRISTEA, Șeful Secției de Orgopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Sf.Pantelimon

 

Ne plângem de dureri de spate și nu știm că, printre cauzele lor, se ascund și kilogramele noastre în exces. Domnul prof.dr. ȘTEFAN CRISTEA  este Șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Dincolo de profesionistul de excepție cu o largă recunoaștere internațională, domnul Profesor este o persoană charismatică, generoasă și deschisă, ceea ce-l face să se bucure de o mare prețuire din partea colegilor, studenților și, nu în ultimul rand, a pacienților săi. 

În cadrul Campaniei “Sănătoasă și frumoasă”, revista noastră i-a adresat câteva întrebări. 

femeide10.ro : – Sunteți o persoană suplă, cu un aer sportiv, deci nu veți putea fi acuzat că ați fi “lupul moralist”!😊 Spuneți-ne, domnule Profesor, cât de mult “cântăresc” kilogramele în plus în sănătatea noastră și care este recomandarea specialistului? 

Prof.dr. Ștefan Cristea : – De principiu,  indiferent de sex ar trebui sa avem grija de sănătatea noastră si sa ajustam surplusul de greutate. Acest lucru ar trebui făcut permanent la orice vârsta. Cu cât imbatranim cu atât necesarul metabolic scade, scad arderile si, in condițiile unei alimentații supercalorice, ne îngrășăm. Trebuie sa avem grija sa ajustam surplusul ponderal din timp, chiar din tinerețe. Se zice, pe buna dreptate, ca omul își sapă groapa cu gura. Într-adevăr riscurile complicațiilor survenite la supraponderali si obezi cresc.

Deci ajustarea excesului ponderal trebuie făcută permanent, de îndată ce am fost tentați de o masa buna, să slăbim in zilele următoare. Altfel, dacă slăbim doar la bătrânețe, efortul este mare si oarecum inutil.

femeide10.ro : – Haideți să ne referim acum la domeniul dumneavoastră…

Prof.dr Ștefan Cristea : – Ca ortoped,  evaluăm pacienții,  iar cei supraponderali sau obezi sunt puși sa slăbească înainte de operații planificate de schimbare a articulațiilor de șold sau genunchi. Aceste implante protetice sunt concepute spre a rezista unor anumite solicitări mecanice, orice suprasolicitare va scurta viața optima a implantului. Pe de alta parte,  operațiile efectuate pacienților supraponderali sau obezi au riscuri crescute de apariție a unor complicații precoce, de pilda risc de infecție. Un implant protetic infectat este mai rău decât artroza inițială a pacientului, generând disfuncții severe, mergând chiar până la risc de deces.

Pe de alta parte excesul ponderal, suprasolicită aparatul locomotor, creste solicitarea mecanică a articulațiilor si determina uzura precoce a acestora, dar si a coloanei vertebrale.

femeide10.ro : – Multe femei supraponderale, atunci când se face referire la acest aspect, se revoltă, spunând că “ele nu au bani de sală, nu au bani de tratamente corporale, nu au bani de operații”, si deci “slăbirea costă prea mult”. 

Prof.dr. Ștefan Cristea : – Pentru a slabi, nu avem nevoie de bani, avem nevoie doar de voință. Slăbind prin diminuarea aportului caloric, mâncând mai puțin, vom da șansă organismului să supraviețuiască mai mult. Atunci când am fost concepuți, cu multă dragoste, am fost creați pentru a supraviețui unui anumit număr de ani, minute, secunde…sigur asta in cazul in care nu survin morți violente pe parcurs (accidente, sinucideri…) sau diverse boli ( cancer, Infecții). Putem astfel preveni moartea timpurie, prin afecțiuni cardiologice, vasculare, metabolice… 

Deci ar fi bine sa nu avem exces ponderal, atât din punct de vedere fizic cât si estetic.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate