Interviuri plauzibile Timp liber

Mama Zina și plantațiile de ciorapi

Zina Dumitrescu: Ai mei plantau ciorapi pe suprafețe întinse, cât vezi cu ochii. Eram fruntași la noi în Izmail, Ucraina.

Strânsă în jurul sobei, în livingul prin care se strecura un scirocco ucrainean călduț, familia Bogoș analiza recoltele de ciorapi: Cei cu găuri la călcâi, de culori diferite, cei fără tălpi și cei fără degete erau cei mai valoroși, cei mai buni de export. Tânăra Zenobia, viitoarea Zina Dumitrescu, fiica familie Bogoș, nota într-un carnețel cifrele: 5 galbeni, 7 mov și așa mai departe. Am tușit ca să atrag atenția și atunci familia Bogoș și-a dat seama că sunt de la site-ul Femei de 10.

Eu: Bună ziua, dnă Zina. Ne vom referi numai la perioada bucureșteană a carierei dvs, ce-a fost acolo în Ucraina, unde v-ați născut, nu mai interesează pe nimeni. Culturile alea de ciorapi….
Dna Zina: Ai mei plantau ciorapi pe suprafețe uriașe…Eram fruntași la Izmail, unde m-am născut…Păi, din cauza lor este războiul de acolo…Rușii vor numai ciorapi de damă….În sfârșit, cum doriți….Da, după WW2 familia mea s-a stabilit în România unde eu, după ce am intrat la teatru și film, împreună cu Stela Popescu, am constatat că viața socială din capitală este dominată de zeii Adesgo și Venus, zei de care știam și eu din copilărie, de la Ismail….

Eu: Cum ați dat de zeii ăștia la București? A fost greu?
Dna Zina: Nu…Că unul era pe Calea Victoriei…Cu magazin mare la etaj și parter….Venus….Lângă Miliția Capitalei…Celălalt era pe Șerban Vodă, Adesgo….O fabrică mare de ciorapi….

Eu: Exact la ce vă pricepeați cel mai bine…Și teatrul?
Dna Zina: Comuniștii l-au reabilitat pe Caragiale….Jucam Caragiale în draci….Țin minte că în Trei surori, eu eram și sora mijlocie și aia mare, făceam dublu rol….

Eu: Trei surori e de Cehov…
Dna Zina: Păi, io ce-am spus? Eram două surori și mai încurcam replicile….Și m-a salvat Venus…Trecea pe acolo și mi-a zis: Nu vii dragă la noi directoare…Și m-am dus…

Eu: Venus era o casă de modă celebră….
Dna Zina: Da…Și am lăsat-o pe săraca Stela să facă toate surorile odată…În sfârșit….Dar era chemarea ciorapilor….

Eu: Chemarea copilăriei….
Dna Zina: Exact….Așa că de la Venus m-am dus la Adesgo…Unde am avut în corp ansamblu nu numai la ciorapi de nailon, ci și la pantaloni fără craci sau taioare fără nasturi pe Romanița Iovan, Melek Ament, Bianca Brad, Jeanine, Cătălin Botezatu sau Călin Popescu Tăriceanu…

Eu: Și la Moscova?
Dna Zina: Vai, dragă, dar la Moscova în 1967 a fost un regal….Acolo a fost primul congres, a rămas și ultimul, mondial de modă….Și la masă acolo, că ne dădea să mâncăm la prânz piure de mere cu carne sau chiftele, văz o doamnă bine de tot care avea alură de româncă din Clejani…Cam așa ceva…Mă duc la ea și-i zic: Zina….Ea-mi răspunde la mișto: Coco…Auzi, dragă, să facă pe papagalul cu mine….Și m-am dus la securistul care ne însoțea, ăla care căra moda românească la congres și i-am raportat de obrăznicia doamnei din Clejani…El s-a uitat pe listă și mi-a zis că-i vorba de o franțuzoaică, una Coco Chanel, care venise la Moscova cam cu aceeași treabă ca și mine…Dar noi, românii eram mai buni, că aveam ciorapi de mătase fără genunchi, cum se poartă acum, deci eram avangardiști, înțelegi mata?

Eu: Înțeleg….
Dna Zina: Așa să scrii la F 10…Că noi, românii, avem modernismul în sânge…Uite și la Youth…Ai văzut filmul Youth? Păi, cum intră Mădălina Ghenea în apă? În bazin lângă Harvey și Cain?

Eu: Goală….
Dna Zina: Vezi? E vorba de atitudine…De ceva modern…Omul nu mai intră în piscină cu paltonul pe el…Cu blana….Ci cu sfatul creatorului de modă care sunt eu….E destul de simplu, dar ambițios…

Eu: Interviul nostru….
Dna Zina: Da, foarte bine…Ai grijă când îl scrii….Trebuie să reiasă că moda românească este printre primele din lume…Pas cu pas ea a ajuns fără nicio scară în vârful modei de unde vrei tu…Zi și tu acolo un oraș, un Los Angeles….Un Zimnicea….

Eu: Da, doamnă, vă mulțumesc.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.